Haberler

Küçük havalimanları kazalara davetiye çıkarıyor

Tarih: 25 Mart 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Deniz Tatarer
Adana, Diyarbakır, Trabzon, Van ve Isparta'da meydana gelen ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazalarının çoğunun Anadolu'daki havalimanlarında meydana gelmesi, küçük havalimanlarının güvenli olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. Uzmanlar, Türk havayolu şirketlerinin karıştığı son 16 uçak kazasının 14'ünün iç hat uçuşlarında meydana geldiğine dikkat çekerek, Anadolu'daki küçük havalimanlarının teknik yetersizlikler, yetişmiş eleman eksiği ve yanlış özelleştirme politikaları nedeniyle kazalara davetiye çıkardığını söylediler.

Havacılık Tıbbi Derneği Başkanı Muzaffer Çetingüç , Isparta'da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının sektördeki "uçuş güvenliği" sorununu yeniden gündeme getirdiğini belirterek "Kazaların çoğunun iç hat uçuşlarında meydana gelmesi tesadüf değildir. Bu kazaların nedenleri iyi değerlendirilmelidir" dedi. Birbiri ardına açılan küçük havalimanlarında yeterli etüt çalışması yapılmadığını kaydeden Çetingüç, "Türkiye'nin en yoğun havalimanlarından biri olan Esenboğa yoğun sis alan bir alanda bulunuyor. Aynı şekilde Diyarbakır'daki havalimanı da buharlaşmanın yoğun olduğu nehir kıyısına inşa edildi. 2003'te Diyarbakır'daki kazada 75 kişi hayatını kaybetti. En son kazanın meydana geldiği Isparta Havalimanı da Süleyman Demirel 'in siyasi bir tercihidir. Isparta'nın havaalanına ihtiyacı yoktur" diye konuştu.

"Uçuşlar Güvenlik Açısından Vasat"
Havayolu şirketlerinin "ne olursa olsun her yere uçulsun" mantığı içinde olduklarını da belirten Çetingüç, "Pilot arkadaşlarımızın çoğu Anadolu'daki havalimanlarında yer hizmeti veren personelin yüzde 80'inin eğitimsiz olduğunu söylüyor. Buna ben de katılıyorum" dedi. Türkiye'de uçak kazası oranının Avrupa ülkelerinden 10 - 20 kat daha yüksek olduğu da söyleyen Çetingüç, "180 pilot üzerinde yaptığımız bir anket sonucuna göre, Türkiye'deki uçuşların yüzde 80'i güvenlik açısından vasat" diye konuştu.

"Kazaların Nedenleri Saklanıyor"
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yunus Akıl , Türkiye'deki uçak kazalarının nedenlerinin yetkililerce saklandığının altını çizerek her kazanın 'pilot hatası' denilerek üstünün kapatıldığını savundu. Türk sivil havacılığının en önemli sorunlarından birinin sektördeki özelleştirme politikaları olduğuna da vurgu yapan Akıl, "Tüm yatırımlar 'daha fazla gelir getiren' büyük havalimanlarına yapılıyor. Küçük havalimanları ise ikinci plana itiliyor. Daha ucuz işgücü yaratmak için kalifiye elemanlar işten çıkarılıyor ya da emekli olmaya zorlanıyor. Eleman eksikliği de deneyimsiz, ucuz işgücüyle kapatılmaya çalışılıyor" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) Genel Başkanı Atilay Ayçin, "Sıfır Kaza Kırım İçin Aktörler Göreve" başlıklı paneldeki değerlendirmesinde, sivil havacılık sektöründe en küçük hataların bile geri dönüşü olmadığına dikkat çekerek "Siyasi iktidarların sektörel sorunların tartışıldığı platformlarda Hava-İş'i görmeye pek alışık olmadıklarını, bu toplantıların adeta Hava-İş'ten gizlendiğini, siyasi tercihlerle yöneticilerin belirlediği kurallarla bu işler yürüyemeyeceğine" dikkat çekmişti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.