Haberler

Devlet desteklesin, çatıda ışıkla elektrik üretelim

Tarih: 31 Mart 2008 Kaynak: Hürriyet
Çatı ve yalıtım sektöründe faaliyet gösteren Onduline Group'un Türkiye ve Avrasya Bölgesi Genel Müdürü Burhan Karahan, ışığı elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik sistemin Almanya, ABD, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde çatılarda yoğun olarak kullanıldığını, Türkiye'de de bu sistemin çalışabilmesi için merkezi ve yerel yönetimlerin desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Onduline Avrasya'nın bu yıl ABD'nin Orlando kentinde yapılan bayi toplantısında soruları yanıtlayan Burhan Karahan, günümüzde insanlığın çevreye uyumlu enerji arayışı içinde olduğunu belirterek, enerji üretiminde rüzgardan, güneşten ve sudan mümkün olduğu kadar çok yararlanmanın önemine işaret etti.

Dolunay Işığı Bile Yeterli
Burhan Karahan, "Ciddi bir elektrik üretim kaynağı olan ve ışığı elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik sistem Almanya, ABD, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde çatılarda yoğun olarak kullanılıyor. Sistem, güneşin bol olduğu ülkelerde daha fazla avantaj sağlıyor. Elektrik üretimi için mutlaka çok kuvvetli güneş ışığı gerekmiyor. Kapalı veya bulutlu hava ile dolunay ışığı bile elektrik üretimi için yeterli" diye konuştu.

Sistem Nasıl Çalışıyor
Pillerin çatılara ince panel yani kiremit büyüklüğünde küçük kareler veya dikdörtgenler halinde kesilip yerleştirildiğini kaydeden Karahan, "Çatıya konulan 25-50 metre kare fotovoltaik kiremitle bir evin aydınlatmasının tamamını karşılarsınız, biraz fazla koyduğunuz zaman makinaları da çalıştırmaya başlar, ama sorun şu, bunlar elektriği sadece üretiyor, bir yerde depolamıyor" diye konuştu. Kullanan ülkelerin üretilen fazla elektriği genel elektrik şebekesine veren bir sistem geliştirdiklerini anlatan Karahan sözlerini şöyle sürdürdü: "Almanya'da fotovoltaik sistem bulunan evlerdeki elektrik sayaçları iki yönlü çalışıyor. Yani sayaç kullanılan elektriği yazarken, satılan yani genel elektrik şebekesine aktarılan elektriği de yazmaya başlıyor, birbirinden düşüyor, siz farkı ödüyorsunuz."

Yönetimlerin Desteği Şart
Böyle bir sistemin kurulmasının kolay olmadığını vurgulayan Karahan, "Bu sistemin çalışabilmesi için merkezi ve yerel yönetimlerin desteğine ihtiyaç var. Bazı değişiklikler yapılmalı" diye konuştu.

Almanya teşvik ediyor sistem hızlı yayılıyor
Çatıda elektrik üretim sisteminde ilk yatırım için devlet teşviğinin çok önemli olduğunu dile getiren Burhan Karahan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu şekilde elektrik üretimi sağlamak için çatıya bayağı bir teşkilat koyuyorsunuz. Bu sistemi çatıda kurmak bir maliyet gerektiriyor. Bu sistemin Almanya'da normal bir villanın çatısında kurulması 10-15 bin Euro arasında bir maliyet tutuyor, bunu da insanlar vermek istemiyor. Milyon dolarlık villada bir şey ifade etmez, ama sıradan bir insanı düşündürebilecek bir para... Bunun için de devlet ve belediyeler vatandaşlara teşvik veriyor. Bu yüzden sistem Almanya'da hızla yayılıyor."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.