Haberler

Küllerinden doğan bölge

Tarih: 7 Nisan 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Yavuz Donat
Çok değil 3-5 yıl önce Altındağ'a gitseydiniz "100 yıl öncesinden kalma eski bir evi" 10-15 milyara alırdınız. Ama şimdi... "Kentsel dönüşümden" bahsedilince... "Gecekondular" yıkılınca... Altındağ'ın "çehresi" değişmiş. Dünün "dökülen evleri" şimdi 100 milyar, 150 milyar. Belediye "8 bin 750 gecekondu yıkmış." İçlerinde "5-6 katlı gecekondular" da var. Pek çok gecekonduyu da, belediyeden önce "sahibi yıkmış... Kendiliğinden." Zira "kimse mağdur edilmiyor." Gecekondu sahibine "ailesiyle rahatça yaşayacağı bir ev veriliyor." Belediye "bazı evleri restore etmiş." Bunu gören Altındağlılar kolları sıvamışlar. Eski evleri restore eden edene. Dünün yıkıntılarından "o kadar güzel evler" ortaya çıkmış ki... Pek çok ev de "işyeri" olmuş. Kiminde "hediyelik eşya" satılıyor. Kiminde "Ankara yemekleri." Daha birkaç yıl önce Altındağ'ın yüzde 85'i gecekonduydu. Bölgenin yüzde 70'inin imarı yoktu. Şu anda Altındağ'ın "yüzde 83'ü imarlı." Hani "küllerinden doğmak" var ya... Altındağ "küllerinden doğuyor." Gittik, gezdik, gördük. Altındağ'ı "mutlu, huzurlu" bulduk.

Mehmet Akif Parkı
Altındağ-Hamamönü'nde "koskoca bir park." "Mehmet Akif Kültür Parkı." Parkın köşesinde "Mehmet Akif'in mütevazı evi." Ortada Mehmet Akif'in heykeli... Prof. Tankut Öktem'in son eserlerinden biri. Altında da bir dörtlük: "Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince, Günler şu heyülayı da elbet silecektir, Rahmetle anılmak ebediyet budur ama, Sessiz yaşadım, kim beni nereden bilecektir?" "Burada" eskiden 35 dükkân vardı. "Barakamsı" dükkânlar. "Çevre" ya gecekonduydu... Ya da "yıkık dökük evler." Geceleri "dolaşamazdınız." Uyuşturucu bağımlıları, tinerciler... Parkın karşısında "9 katlı bir bina" yıkılıyor."Niçin" dedik. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki "Mehmet Akif Parkı'nı büyütmek için" dedi. Parkta "kameriye"ler var. Yeşilliklerin içinde "çardaklar." Birinin üstünde, küçük bir plaka... Plakada "Çanakkale Şehitlerine" yazılı. Diğer kameriyenin üzerinde "İstiklâl Marşı." Hangi kameriyeye girerseniz, otomatik olarak, "Mehmet Akif'in bir şiiri" söylenmeye başlıyor. Altındağ çok değişmiş. Gezilip, görülmeye değer. Eğer yorulursanız, Mehmet Akif Parkı "tam da dinleneceğiniz yer."

Bir tarihtir Altındağ
Ahmed Arif demiş ki: "Gecekondularda hava bulanık puslu, Altındağ gökleri kümülüslü." Attila İlhan demiş ki: "Ulan Ankara ben senin oğlun değil miyim, kasketimin altında tepeden tırnağa bozkır, gönlümde ıslık ıslık bir türkü çağrılır." Altındağ... Cumhuriyet'in kuruluş yılları Ankara'sının "gözbebeği." İlk Meclis burada. Kale burada. Hacıbayram burada. Vehbi Koç'un bakkal dükkanı burada. Cahit Külebi demiş ki: "Cebeci köprülüklerinin korkulukları, Kara boyalı, Daha böyle köprülerden çok geçersin, Cahit Külebi." Eskiden "TV mi vardı?" Liderler "er meydanı misali" Cebeci'de kapışırlardı. "Numune Hastanesi'nin" önünde. Ya da "Cebeci çayırında." Ve 1950 öncesinde bakanlar, büyük işadamları, müsteşarlar "Ankara'nınCebeci'sinde Altındağ semtinde" otururlardı. Cemal Süreya'nın "Ey Ankara / ey iyi kalpli üvey ana" dediği yer "işte burası." Nâzım Hikmet'in şiirinde "mahkûmlar, Ankara garında trenden inerler." Jandarma nezaretinde "hapishaneye doğru" ilerlerler. Mahkûmlardan "tesfiyeci Fuat" bir ara durur. Ve sesini yükseltir: "Ben beğendim Ankara şehrini kardaşlar." İşte o "tarihi gar" da Altındağ'da. Nâzım'ın bahsettiği ve şimdilerde "kültür müzesi yapılmak istenen" Ulucanlar Hapishanesi de. Altındağ'da, Mehmet Akif Parkı'nın hemen karşısında bir "hamam" var: 1600'lerden kalma "Tarihi Karacabey Hamamı."Hâlâ "kullanımda." Altındağ'a uzanmışken "hamama da gittik." Aklımıza Orhan Veli'nin "Altındağ şiirinin" son bölümü geldi: "Lağamcının hamam rüyasıdır, Rüyaların en güzeli, Uzanır yatar göbek taşına, Tellaklar gelir dizilir yanıbaşına, Biri su döker, Biri sabunlar; Elinde kese sıra bekler biri, Yeni müşteriler girerken içeri, Lağamcı, Pamuklar gibi çıkar dışarı." "Ey Altındağlı" dedik, Hamamönü'nde, tarihi hamamın önünde birine:
- Orhan Veli o şiiri bu hamamda mı yazmıştı?
- Kusura kalma kardeş, kim dediniz, tanıyamadım... Orhan Veli mi?.. Ne iş yapar, esnaftan biri mi?
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.