Haberler

İzmir-Nice teknoloji kenti için anlaştı

Tarih: 11 Nisan 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Nihat Delibaşı
EGİAD Başkanı Cemal Elmasoğlu, "Kentimizi bilişim merkezi yapmak istiyoruz. 20 bin kişiye iş imkanı yaratacak proje için nihai imzayı bi ay içinde atarız" dedi.

İzmir'e teknoloji ağırlıklı yabancı yatırım çekmek için atağa geçen Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), kente EXPO'da yaşanan hayal kırıklığını hafifletecek 4 milyar dolarlık dev bir yatırım için Fransızlarla el sıkıştı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'yle de işbirliği yapan Egeli genç işadamları, dünyada 27 teknoloji geliştirme bölgesine sahip olan Avrupa'nın en büyük teknoloji üslerinden Fransa'nın Nice kentindeki Sophia Antipolis'in kurucusu CİCOM'la İzmir'e yatırım için iyi niyet anlaşması imzaladı. Hazırlanan projeye göre Fransız dev, Urla'daki İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün kampusünün bulunduğu alanda dev bir teknoloji kenti kuracak. Egeli genç işadamları ve İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, CİCOM'la son aşamaya getirdikleri görüşmeler çerçevesinde önümüzdeki hafta Nice'e gidecek. Prof. Dr. İlken, sözkonusu projenin gerçekleşmesi halinde bunun kente EXPO 2015'ten bile daha fazla katkı sağlayacağını söyledi.

Ar-Ge Merkezi
Hazırlanan projeye göre CİCOM, Urla'da İYTE'deki Teknoloji Geliştirme Bölgesi içinde yer alan 2 milyon 183 bin metrekarelik arazide bir teknoloji kenti kuracak. Ulusal ve uluslararası firmalar, bu kente açacakları Ar-Ge merkezleriyle yeni ürünler geliştirecek. Sözkonusu projeyle teknoloji kenti için yapılan toplam yatırım miktarı 4 milyar doları bulurken, 20 bin kişiye de istihdam sağlanacak. Alınan bilgiye göre, firma 49 yıllık yap-işlet-devret modeli ile projenin inşaatını gerçekleştirirken kentin işletmesi de CİCOM, EGİAD ve İYTE ortaklığında kurulacak bir şirket tarafından gerçekleştirilecek. Teknoloji geliştirme bölgesinde teknoparkın yanı sıra otel, restoran ve kafeler ile spor alanları gibi sosyal tesisler de bulunacak.

CİCOM'la yaptıkları görüşmeler ve imzaladıkları iyi niyet anlaşmasıyla ilgili bu gelişmeleri doğrulayan EGİAD Başkanı Cemal Elmasoğlu, İzmir'i bilişim merkezi yapma düşüncesiyle geçtiğimiz yıl gerçekleştirdikleri arama konferansının ardından CİCOM'un kendileri ile temasa geçtiğini ve ilk teklifin onlardan geldiğini söyledi. Çevredeki birçok ülkenin de bu yatırımı çekmek için çalıştığını ifade eden Elmasoğlu, "Bu nedenle sözkonusu firma ile 8 aydır görüşmemize rağmen kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadık. 30 Aralık 2007'de CİCOM, İYTE ve EGİAD olarak bu yatırım için ön iyi niyet mektubu imzaladık. Bir ay içinde nihai imzayı atmayı hedefliyoruz" dedi.

Beyin Göçü Durur
Elmasoğlu, "Dernek olarak genç nesilleri birarada tutabilmek ve beyin göçünü engelleyebilmek için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız Sanayileşme Stratejisi'nde de ortaya koyduğumuz gibi bölgemizin dünyaya açılan kenti İzmir'i bilişimle ve sanayi ile kalkındırmayı planlıyoruz. Buradan yola çıkarak, Teknopark ve KOBİpark projesini geliştirmeye başladık. Bu çalışmada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İYTE Rektörü Zafer İlken tam destek verdi. Bu desteklerin ardından sözkonusu firma ile 8 ay önce başlayan görüşmeler belli bir noktaya geldi. Bir ay içinde nihai imzayı atmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

EXPO'dan Önemli
İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken de sözkonusu yatırımın kente EXPO'dan daha fazla katkı sağlayacağını söyledi. İlken, "Şu an bu yatırımla ilgili yasal zemin ortamı ile ilgili hukuki düzenlemeler üzerine çalışılıyor. Önümüzdeki hafta Nice'e giderek bir görüşme daha gerçekleştireceğiz. Bu yatırım İzmir'e geldiği takdirde EXPO'dan daha büyük katkı sunacak" dedi.

1300 firma faaliyette
CİCOM'un hayata geçirdiği en büyük teknoloji merkezi, Fransa'nın Nice kentinde bulunuyor. 2 bin 300 hektarlık alan üzerinde bulunan Sophia Antipolis Teknoloji Parkı isimli merkez, Fransa'daki 20'ye yakın teknoloji bölgesinden biri. 1970-1984 yılları arasında oluşturulan bölgede elektronik, bilgisayar, bioteknoloji, farmokoloji, tıp ve benzeri konularda yaklaşık 1300 firma, araştırma geliştirme faaliyeti yürütüyor. Avrupa'daki yüksek teknolojiye dayalı üretim yapan birçok firmanın merkez ofisi de 30 bin kişinin çalıştığı Sophia Antipolis Teknoloji Parkı'nda bulunuyor. Sophia Antipolis ismi ise, antik Yunan'da bilge, irfan sahibi kişi anlamına gelen Sophia'dan geliyor. ABD'deki Slikon Vadisi'ne benzer biçimde bölgede yazılım üzerine çok sayıda firma bulunuyor. İnternetin temel serverı W3C "www-world wide web"in Avrupa ofisi de bu bölgede yer alıyor. 

Kimler Var 
Bölgede faaliyetini sürdüren kuruluşlardan bazıları şunlar: Hewlett Packard, Air France, Hitachi Laboratuvarı, Schneider Electric, World Wide Web (W3C) Avrupa Ofisi, Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI), Avrupa Matematik ve Enformatik Araştırmalar Konsorsiyumu, European School of Business, CSR, NXP Semiconductors, Paris Ekonomik ve Teknik Araştırmalar Laboratuvarı, Nicox, (ERCIM), Cadence Tasarım Sistemleri ve Honeywell.

2 büyük grup daha geliyor
Kordon Rotary Kulübü'nün Hilton Oteli'nde düzenlediği toplantıya konuşmacı olarak katılan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Tamer Taşkın da söz konusu yatırımla ilgili Fransız firmanın ismini vermeden bilgi verdi. Projeyle İzmir'in bilişim vadisi haline geleceğini ifade eden Taşkın, ayrıca iki uluslararası devin daha İzmir'e yatırıma geleceğini açıkladı.

Uluslararası bir havayolu şirketinin çağrı merkezini İzmir'e taşımak istediğini dile getiren Taşkın, ayrıca bir yazılım devi şirketin de İzmir'de yatırıma karar verdiğini ifade etti. Taşkın, yazılım firmasıyla ilgili isim vermezken, bunun Alman yazılım devi SAP olduğu öğrenildi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.