Haberler

Vatandaş sürdürülebilir kalkınmadan bihaber

Tarih: 15 Nisan 2008 Kaynak: Referans Yazan: Tutku Ayvaz
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) "sürdürülebilir kalkınma" konusunda yaptığı bir anket, kavramın Türkiye'de yaygın biçimde bilinmediğini ortaya koydu. "Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi" kapsamında 10 kentte yapılan ankete göre; ankete katılanların dörtte üçü bu kavramı hiç duymadığını söylerken, duyan dörtte birlik kısmın üçte ikisi kavramın ne anlama geldiğini biliyor. Ankete katılanlar, en uygun kalkınma modelini tanımlarken en az "kesintisiz kalkınma" ve "kalkınmanın zamana yayılması" kavramlarını seçerken, ilk sıralarda belirtilenler ise "ihtiyaçlar ile doğa arasındaki denge" ile "gelecek nesillerin gözetilmesi" oldu. Anket, rastgele seçilen Adıyaman, Mersin, İstanbul, Malatya, Manisa, Niğde, Siirt, Sinop, Kırıkkale ve Yalova'dan 2 bin 711 kişiyle yüzyüze görüşülerek uygulandı.

DPT, tekrarlamayı düşünüyor
Sürdürülebilir Kalkınma Kamuoyu Araştırması'nda, sürdürülebilir kalkınma bilincinin ekonomi, sosyal ve çevre alanlarında bireysel, yerel, ulusal ve uluslararası anlamda ne düzeyde olduğunun ortaya konulmasına çalışıldı. Proje yetkilileri, kamuoyunda sürdürülebilir kalkınma kavramı az bilinse de kavramın altını dolduran kimi unsurlara dair insanlarda bir bilincin de söz konusu olduğuna işaret etti. Yetkililer, "İnsanların bir yandan çevreye dair duyarlılığı var ve kalkınma modelleri düşünüyorlar. Ancak bütüncül yaklaşımı içeren bir bilince ihtiyaç var" dedi. Çalışmanın içerdiği detaylar itibariyle Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydeden yetkililer, DPT'nin çalışmayı belli aralıklarla tekrarlamayı düşündüğünü belirtti.

Sürdürülebilir Kalkınma Nedir?
Sürdürülebilir kalkınma, "insan ile doğa arasında denge kurarak doğal kaynakları tüketmeden gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkan verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınmasını programlama" olarak tanımlanırken; kavramın sosyal, ekolojik, ekonomik, mekansal ve kültürel boyutları bulunuyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.