Haberler

Kurtuluş Savaşı'nda Mehmetçik'e un üreten fabrika sanatevi oldu

Tarih: 16 Nisan 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Mehmet Yatkın
Denizli'nin sayılı tarihî eserleri arasında yer alan ve Kurtuluş Savaşı'nda un imal edilen Külahçıoğlu Un Fabrikası, 2004'ün Ekim ayında çıkan yangında kül oldu. Sadece dört duvarı kalan fabrika binası, restore edilerek kültür ve sanat merkezi haline dönüştürüldü.

Külahçıoğlu Un Fabrikası, Türk milletinin var olma mücadelesi olarak nitelendirilen Kurtuluş Savaşı'nda Mehmetçik'e un üretti. 15 yaşına bile gelmemiş, eli silah tutan erkek çocuklarının cepheye koştuğu ortamda hanımlar da fabrikada gece gündüz un üretti. Mehmetçik'e ekmek gönderilmesi için çalışılan tarihî mekân, savaş bittikten sonra kaderine terk edildi. Yıllardır bakımsız duran bina, 2004'te tinerciler tarafından yakıldı. Yangın sonrası Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, sadece dört duvarı kalan tarihî binanın restore edilmesini istedi. Aradan iki yıl geçtikten sonra 1 milyon YTL'ye restore edilerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2006'da hizmete açıldı. Tarihî binada en güzel işin kültür-sanat olacağını düşünen yetkililer, daha önce Çamlık Nikâh Sarayı'nda hizmet veren konservatuvarı buraya taşıma kararı aldı. Binada artık ud, keman, org, flüt, saz, ney, gitar gibi çeşitli kursların yanı sıra müzisyenlik ve halkoyunları eğitimi de veriliyor. Konservatuvarda 2 bin öğrenci, beş on kişilik sınıflarda yaz ve kış dönemleri olmak üzere kurslara katılıyor.

Tarihî binada şimdi müzik sesleri yükseliyor
Tarihe adını altın harflerle yazdıran fabrikayı sanata kazandırdıkları için mutlu olduklarını söyleyen Zeybekci, "Külahçıoğlu, kültür varlıklarının restorasyonunda çok önemli bir referans oluşturmaktadır. Gelen giden herkes bu restorasyonu görüyor. Başarılı bir örnek oldu." dedi. Restorasyon için 1 milyon YTL harcandığını ifade eden Zeybekci, "Bu un fabrikası, Osmanlı döneminde şehrin ihtiyacını karşılamış. Kurtuluş Savaşı'nda ise cepheye gönderilen ekmekler için un imal etmiş. Cumhuriyet döneminde de şehre yine aynı hizmeti vermiş, ancak yıllar sonra kendi haline bırakılması sebebiyle yangına yenik düşmüş. Biz bu eseri gelecek nesillerimize aktarmak için büyük gayret sarf ettik ve sonunda restorasyonu bitirdik. Küllerinden doğdu, şimdi binada müzik sesleri yükseliyor." şeklinde konuştu. Zeybekci, konservatuvar olarak kullanılan binada toplantı ve kokteyller de düzenlendiğini sözlerine ekledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.