Haberler

İzmir Turizmine Büyükşehir Damgası

Tarih: 16 Nisan 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Tarihi eserlerin ve meydanların restorasyonundan ören yerlerine katkıya, imar planlarından kazılara kadar kent turizmin gelişmesi için yoğun çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni fuarlar ve sanat-kongre merkezleriyle de sektöre “can suyu” olmayı hedefliyor. Geçmişi 8500 yıl öncesine uzanan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir’de; duvarlar arasında, dar sokaklara sıkışan köklü tarihi gün yüzüne çıkarabilmek için yoğun çalışmalar sürüyor. Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde yürütülen bu çalışmalar çerçevesinde, tarihi eserlerin ve meydanların restorasyonundan ören yerlerine katkıya, imar planlarından kazılara, fuarcılığın desteklenmesinden yeni sanat ve kongre merkezlerinin yapımına kadar farklı yöntemler uygulanıyor.

İzmir’de kent içine sıkışıp kalan tarihi değerlerin, en kısa sürede gün yüzüne çıkarılması ve turizm sektörünün canlandırılması için arka arkaya projelerin uygulandığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu kenti büyütmenin, kalkındırmanın, istihdamı artırmanın yolu turizm şemsiyesi altında, hizmet sektörünü 12 aya yayarak yürümekten geçer. Biz yol haritamızı belirledik, tüm çalışmalarımıza bu hedef çerçevesinde planlı, programlı devam ediyoruz” dedi. 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Başkan Kocaoğlu, İzmir’in güneş – deniz turizminin yanı sıra, inanç turizmi, kongre ve fuar turizmi, sağlık turizmi gibi pek çok alanda evsahipliği yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirterek, “Yapımı devam eden kültür ve kongre merkezlerimiz ile fuar alanımızın açılmasının ardından, bu potansiyeli daha da iyi kullanacağız. Turizmdeki asıl büyük gelişmeyi ise Turan Bölgesi, İnciraltı ve Yarımada bölgesinin düzenlenmesi ile yaşayacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Antik Tiyatro’ya onay
Kent içinde, tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın eski dokusuna kavuşarak, tamamen turist çeken bir merkez olması için 2. etap restorasyon çalışmalarına başlanacağı bilgisine veren Kocaoğlu, bu çalışmalarının tamamlanmasının ardından Kemeraltı’nın yaşayan bir cazibe merkezi olarak İzmir’de yerini alacağını bildirdi. Kemeraltı’nın uzantısında bulunan Kadifekale’nin kentle bütünleştirileceğini bildiren Kocaoğlu, tarihi Antik Roma Tiyatrosu’nun projelerinin de hem İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandığını hatırlatarak ileriki zamanlarda Atik Tiyatro bölgesinde kamulaştırma çalışmalarının yapılacağını ifade etti.

Tarihe koruma
Kent tarihinin gün yüzüne çıkarılması için önemli projelere imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora ve çevresini “Arkeoloji ve Tarih Parkı” olarak düzenleyebilmek amacıyla, bölgedeki kamulaştırmalar için iki yılda 15.4 milyon YTL ödedi. Büyükşehir Belediyesi; Agora, Smyrna ve Phokai’deki kazıların sadece işçilik ve malzemeleri için de 2 milyon YTL’lik destek verdi.

Büyükşehir Belediyesi, İzmir turizmi için neler yapıyor, neler yapacak?
- Tarihi Kemeraltı Çarşısı eski dokusuna kavuşturuluyor.
- Kadifekale’den Agora – Bayramyeri’ndeki Roma Yolu ve Kemeraltı’nı da kapsayan 270 hektarlık alan, turizm bölgesi olarak gelişecek.
- Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin hizmete girmesi ile kültür- sanat turizmi açısından İzmir’in önemli bir merkez olması bekleniyor.
- Yeni fuar alanı ve kongre merkezinin yapılması ile birlikte İzmir, yılın 365 günü fuar düzenleyen ve uluslararası kongrelere evsahipliği yapan bir kent haline gelecek.
- Kruvaziyer turizmin gelişmesi için büyük destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kruvaziyerlerle kente gelen turistleri otobüsler ile kent merkezine ücretsiz olarak taşıyor.
- Yarımada’da düzenlenecek yarışmanın ardından, bölgenin her yeri planlanacak ve turizm merkezi olacak.
- İnciraltı’nın planlanması ve sağlık merkezi olarak düzenlenmesi kente büyük ivme kazandıracak.
- Turan ve Salhane Bölgesi’nin turizm ve ticaret merkezi olması yeni iş alanları yaratacak ve burası çekim merkezi olacak.
- Restorasyonu tamamlanan tarihi Havagazı Fabrikası çevre düzenlemesinin ardından kültür – sanat merkezi olarak düzenlenecek.
- İzmir’in yaklaşık 2 yüzyılına tanıklık eden Dönertaş Sebili, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi.
- Gaffarzade Sebili de restorasyonun ardından yeniden hayat bularak kent yaşamındaki yerini aldı.
- Emir Sultan Türbesi’nin restorasyonu için İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararını bekliyor.
- 7 km.’lik alanda göletlerden ve piknik alanlarından oluşan Homeros Vadisi kısa süre içinde hizmete açılarak İzmir’in yeni cazibe merkezi olacak.
- Sasalı Doğal Yaşam Parkı, Avrupa’da sayılı doğal yaşam parklarından birisi olacak.
- Agora ve çevresi “Arkeoloji ve Tarih Parkı” olarak düzenlenecek. Bu kapsamda Kadifekale Anafartalar Caddesi’ndeki cephe düzenleme projesi ile Antik Roma Tiyatrosu’nun Agora ve çevresiyle bütünleştirilmesi ve yaya aksı destekli açık alan yaratılması hedefleniyor. Ayrıca Arkeoloji ve Tarih Parkı’nda sanatsal çalışma üniteleri, açık sergi alanları, seyir terasları gibi unsurlar yer alacak.
- Aya Vukla Kilisesi’nin restorasyonu ve çevresinin rehabilitasyonu yapılacak.
- Havraların restore edilerek inanç turizmine kazandırılması hedefleniyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.