Haberler

Türkinşa Sendikası'ndan Artan Demir Fiyatlarına İlişkin Açıklama

Tarih: 18 Nisan 2008
Türkinşa (Türkiye Resmi Sektör İnşaat Müteahhitleri İşveren) Sendikası, Türkiye’deki demir çelik fiyatlarında yaşanan artış ile ilgili bir basın bildirisi yayınladı. Bildiride, inşaat sanayinin ana girdilerinden biri olan demir çelik fiyatlarının (2008 yılının Şubat ayından itibaren) makro planları alt üst edecek şekilde hızla yükselişe geçtiğinin ve Nisan ayının ilk yarısında 1.500 YTL/ton seviyesine ulaştığının altını çizen Türkinşa Sendikası , ayrıca artışın süreceğinin göstergelerinin de ortada olduğunu belirtti.

Sendika, geçtiğimiz günlerde “Demir Fiyatlarındaki Ani Artış Sektörümüzün Kabusu” başlığıyla yayınladığı bir başka bildiride şu ifadelere yer vermişti:

“Demir fiyatlarındaki ani artış sektörümüzün kabusu haline geldi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 2008 yılı rayiçlerinde inşaat demiri ortalama 0,800 YTL/Kg olarak yer almıştır. 2007 yılının Aralık ayının piyasa fiyatlarından %5 daha düşük olsa da bu bedelin piyasa ile uyumlu olduğu düşünülebilir. Ocak 2008’de 900 YTL/ton, Şubat 2008’de 1.000 YTL/ton olarak oluşan piyasadaki demir fiyatları, 13.03.2008’de 1150 YTL/ton’u aşmıştır. Bu fiyatlar KDV hariç değerlerdir. KDV’de eklendiğinde bugün inşaat demirinin tonu ortalama 1.400 YTL seviyesine gelmiştir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki bu değerler peşin satış fiyatlarıdır. Yaşanan bu ani fiyat artışlarının bu seviyede kalmayacağı, artışların nisan 2008 sonuna kadar devam edeceği, daha sonra yatay bir seyre bürüneceği, ancak bu seviyeden düşüş göstermeyeceği, demir-çelik üretim ve satışını yapan sektör firmaları ve onların çatı örgütlerinin öngörüleridir.

Serbest piyasa ekonomisinde global hareketlerin dışında kalamayız ama oto kontrol olmadan bir sektörü de kurban vermemeliyiz. Bugün gelinen nokta müteahhitlerimizin kabusu olmuştur.

- Şubat sonu itibariyle TÜFE’de artış oranı 1,29, ÜFE’deki artış oranı 2,56’dır. İnşaat demirindeki artış yılbaşından bu yana en iyimser rakamlarla %35’dir. Kamuya iş yapan müteahhitlerimizin mevzuat gereği aldığı fiyat farkı ise gerçek artışı yansıtmaktan çok uzaktır.

- Bunun yanında sözleşmelerinde fiyat farkı bulunmayan müteahhitlerimizin bu haksız rekabette korunması imkanı da mevcut şartlarda kalmamaktadır.

- Yüklenicilerimiz inşaat demiri için nakit finans kullanmak zorundalar. Bu değere KDV’de eklenince ihtiyaç duyulan nakit ihtiyacı, ilk planlamaları alt üst etmektedir. Bir de bunların bedelinin en iyi şartlarda 60 gün içinde bilançonuza girdiği düşünülürse sorunun boyutları kriz seviyelerine ulaşıyor.

- Demir-çelik hammaddesine bağımlı ve inşaat sektöründe kullanılan diğer malzemelerin serbest piyasadaki fiyatlarına, bu değişimi de fırsat bilerek diğer üretim girdi artışlarında fiyatlara yansıtılmış olduğundan, müteahhitlerimizin eli ayağı bağlanmış oluyor.

Serbest piyasa koşullarında makul riskler dahilinde teklif veren müteahhitlerimiz, bütçe öngörülerinde belirlenen şartların sağlanması için kamunun ilgili kurumlarının konuda düzenleyici rol oynamasını beklemektedirler.

Süreç böyle devam ederse, demirdeki durumun diğer ana girdilere de aynı hızda ve oranda yansıması da kaçınılmaz olabilecektir.

Önceki yıllarda olduğu gibi, tasfiye kararnameleri, yarım kalmış yatırımlar, uzayan hukuki uzlaşmazlıklar, işsizliğin yükselme eğiliminin ateşlenmesi, istenmiyorsa soruna acil çözüm bulunmalıdır.

Bu gibi maliyete etkisi yüksek oranda olan piyasa şartlarının oluşması durumunda; piyasa fiyatı olarak baz alınabilecek ana üreticilerin fiyatları ile zam öncesi fiyatlarının arasındaki bedelin yükleniciye ödenmesi veya benzer metotların uygulanması için fiyat farkı kararnamesinde değişiklik yapılması yoluna gidilmelidir. Ayrıca sözleşmelerinde fiyat farkı ödenmeyeceği hükmü bulunan ihalelerde kamu otoritesince ilan edilen hedef enflasyonun aşılması durumunda bu tip sözleşmeyi imzalayan yüklenicilere de fiyat farkı verilmesinin projelerin tamamlanmasının sağlanması açısından gerekli olduğu değerlendirilmektedir. “

Türkinşa Sendikası, ayrıca, şu ana kadar çözüme yönelik bir girişimde bulunulmamasının üzüntü ve şaşkınlığı içinde olduklarını belirtti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.