Haberler

Cumhurbaşkanlarının bıraktığı izler

Tarih: 21 Nisan 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Doğan Hızlan
"Cumhurbaşkanları kültürel bir iz bırakmalıdır" yazım (17 Nisan 2008, Hürriyet) üzerine Özden Toker, Ferit Edgü ve Osman Korutürk’ten tamamlayıcı bilgiler geldi.

Onların yazdıkları, söyledikleri ile yazımın tamamlanacağı kanısındayım.

İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, yazım üzerine beni aradı.

Hatırlatmaları için teşekkür ederim:

Milli Eğitim Bakanlığı Klasikleri’ni yayınlatan İsmet İnönü’dür.

Harika Çocuklar Yasası’nı o çıkarmıştır.

Kitaplarla ilgilenmiştir. Sergi Sarayı’nı opera binasına dönüştürme emrini o vermiş, takip etmiş ve sonuçlandırmıştır.

CSO’nun bütün konserlerine gitmiştir.

Şimdi de Pembe Köşk’ü İnönü Evi-Müzesi’ne dönüştürme çalışmaları yapılmaktadır.

Evde daima duvarlarımıza resim konulması, resim öğrenmemiz için sohbetler yapılmıştır.

Sevgili dostum Ferit Edgü de yazıyı tamamlayıcı notlar, bilgiler gönderdi.

Teşekkür ederim.

"Doğancığım,

1) F. Mitterand başkanlığı sırasında Louvre’a ünlü "piramit"i armağan etti ve Ulusal Kitaplık için modern bir bina yaptırdı. Bugün o bina onun adıyla anılıyor.

2) Chirac da, başkanlığı sırasında Branley Rıhtımı’nda, modern bir "İlk Sanatlar" müzesi gerçekleştirdi. Dünyanın en zengin "ilkel sanatı müzesi"dir.

Bize gelince:

Mustafa Kemal, çağdaş uygarlığın sanat ve kültürsüz olamayacağı bilinciyle, konservatuvarları, Devlet Tiyatro ve Operası’nı, Milli Kütüphane’yi ve tabii İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ni gerçekleştirdi.

Tüm bir kuşağın kültürünü borçlu olduğu Klasikler Dizisi’nin İnönü’nün eseri olduğunu kabul etmek zorundayız.

Rahmetli Korutürk de, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin gerçekleşmesini sağlamış bir cumhurbaşkanıdır.

Vesselam."

Eski cumhurbaşkanlarından Fahri Korutürk’ün oğlu, yurtdışında gerçekleştirdiğimiz sanat olaylarına gösterdiği ilgi ve duyarlılığını bildiğim, tanık olduğum Büyükelçi Osman Korutürk de aşağıdaki e-postayı gönderdi:

"Sayın Hızlan,

Her zaman olduğu gibi bugünkü yazınızı de zevkle ve dikkatle (hatta Fransa’dan söz ettiğiniz için belki bugünkünü diğer günlerdekilerden biraz daha da dikkatle) okuyunca eski cumhurbaşkanlarının kültür alanındaki icraatları ile ilgili olarak küçük bir hususu dikkatinize getirmek istedim.

Ankara’da eskiden bir Resim ve Heykel Müzesi yoktu. Babam, görevinin son yıllarında, yoğunluğunu bugün dahi çok iyi hatırladığım bir istek ve ’takip fikriyle’, Başbakanlık ve Kültür Bakanlığı başta, çeşitli kuruluşları bizzat devreye sokarak, Türkocağı Binası’nı Ankara Resim ve Heykel Müzesi haline dönüştürdü. Bunun için annemin kendisine ilham verdiğini ve çalışmalarla çok yakından ilgilendiğini eklemek isterim. Annem ayrıca bu yeni Resim ve Heykel Müzesi’ne, ailemize ait, biri anneannemin diğeri büyük anneannemin resimleri olan iki büyük Çallı İbrahim tablosu hediye etti. Müzenin, babamın cumhurbaşkanlığı süresinin sona erdiği 6 Nisan 1980’den önce yetiştirilmesi için adamakıllı çaba sarf edildi ve yanlış hatırlamıyorsam bu tarihten ancak bir iki gün önce açıldı."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.