Haberler

Üniversite öğrencileri:12 bin yıllık tarih 50 yıla kurban edilemez

Tarih: 25 Nisan 2008 Kaynak: Birgün
Dicle Üniversitesi (DÜ) Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından kültürel mirasa sahip çıkmak için organize edilen etkinlik kapsamında üniversite öğrencileri, Hasankeyf’te bir araya geldi. 3 günlük çadır kuran öğrenciler, çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Öğrenciler, Hasankeyf'in, 12 bin yıllık tarihinin 50 yıl ömrü olan bir baraja kurban edilmemesi çağrısı yaptı. Muğla Üniversitesi İktisat Bölümü 2. sınıf öğrencisi Mahir Erdakçı, tarihi bir yapıya sahip Hasankeyf’in sular altında bırakılmak istendiğini söyledi. Hasankeyf'in faydası olmayacak bir baraj yüzünden sular altında kalacağına dikkat çeken Erdakçı, “Bunun karşısında olduğumuzu göstermek, buradaki insanlara bu düşünceyi empoze etmek, bu mirasın o barajdan daha değerli olduğunu göstermek için buradayız. Bu tarih bizim tarihimiz” dedi. Hasankeyf'in bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yok edilmeye çalışıldığını ifade eden Erdakçı, en uzun ömürlü barajın 100 yıl bile sürmediğini vurguladı. Bölgedeki kuraklığa dikkat çeken Erdakçı, “Baraj fazla uzun ömürlü olmaz. Bundan dolayı büyük bir geçmişe sahip bu tarihi yer bir baraj yüzünden dolayı yok olacak. Eğer şimdiden bir adım atmazsak yarın çok geç olacak” dedi.

‘Türkiye için çok büyük bir kayıp olur’
Kültürel mirasın yok olmaması için 3 günlük kamp kurduklarını kaydeden Bilecik Üniversitesi İktisat Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Ankaralı Engin Orhan, şunları belirtti: “Burada her yer buram buram tarih kokuyor. Bir tek toplum gönüllüsü kimliğimle değil bireysel kimliğimle ve bütün üniversite öğrencileri ve bütün gençler adına konuşuyorum. Burayı yok etmeyin. Türkiye için çok büyük bir kayıp olur diye düşünüyorum.”

'Tarihimizi kurban etmeyelim'
Gaziantep Üniversitesi’nde okuyan Serap Akbıyık, Hasankeyf’e geliş amaçlarının kültürel mirası korumak olduğunu ifade etti. Herkesin Hasankeyf’i görmesi gerektiğini ifade eden Akbıyık, “Tarihi bir mirasa sahip Hasankeyf’in sular altında kalmasını istemiyoruz. Türkiye’de birçok baraj yapıldı ve bununla birlikte tarihsel mirasımız yok oldu” dedi.

'Hasankeyf'in sesi olmaya geldik'
Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Durahim Akgün de, “Gençler olarak Hasankeyf'in sesi olmaya geldik”dedi. Hasankeyf gibi tarihi bir önem sahip yerin sular altında kalmasını istemediklerini, Toplum Gönüllüleri olarak 82 üniversitede örgütlenmeleri olduğunu kaydeden Akgün, Hasankeyf'e gelmeden önce Hasankeyf yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde birçok sorun yaşadıklarını ifade etti. Son ana kadar da kampın kurulup kurulmayacağının dahi belli olmadığını ifade eden Akgün, “Emniyetle bayağı bir sorun yaşadık. Tiyatro gösterisinin yapılıp yapılmayacağı ile ilgili 1 hafta öncesinden dilekçemizi vermemize rağmen devletin politikasından dolayı hiçbir şey yapılmasına izin verilmiyordu” dedi.

'Devlet politikaları yıldırdı'
Batman’da yapılan Batman 32. Kültür ve Turizm Haftası’na da dikkat çeken Akgün, Hasankeyf'in programa alınmamasını eleştirdi. Kültür turizm programının bir ayağının Hasankeyf'te olması gerektiğini söyleyen Akgün, “Kültür Müdürlüğü ile görüştük bunun devlet politikasından kaynaklı bir sorun olduğunu dile getirdiler. Yani bu siyasi bir yaklaşımdır. 50 yıllık bir baraj projesi var. Eskiden buradaki halk barajı istemiyordu. Ama zamanla devletin politikaları karşısında yıldılar. Burası birinci derecede sit alanı. Tek bir çivi bile çakamıyorlar. Kendileri ev değiştirirken bile sorun yaşıyorlar. Ne yapacaklarını bilemiyorlar kendi arsalarını kendi evlerini kuramıyorlar. Onlarda bezmiş durumdalar” dedi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.