Haberler

Büyükşehir ile Osmangazi Belediyesi tarihi canlandırma yarışında

Tarih: 1 Mayıs 2008 Kaynak: Olay Yazan: Ahmet Emin Yılmaz
Her fırsatta Bursa'nın tarihi bir kent olduğunu söylüyor ve savunuyoruz. Üstelik bununla da gururlanıyoruz. Fakat... Bursa'da cami ve türbeler dışında tarihin izine rastlanmıyor. Örneğin... Osmanlı İmparatorluğu`nun ilk başkenti Bursa'yı ve bölgeyi nereden yönettiği belli değil. Ortada tarih mirası anlamında eser yok. Bizans'ı anımsatacak kent tarihi izi de ne yazık ki bulunmuyor. Yalnızca... Hisar ve Pınarbaşı mahalleleri içindeki yıkık surlar yıllarca eski kentin sınırlarını gösterdi. Onların da bir bölümünün içine konutlar yapıldığı için günümüzde harabe olmaktan öteye geçilemedi.

Yakın geçmişte Bursa'nın tarihi kimliği ve eserleriyle ilgili yerel yönetimler elbette bazı çalışmalar yaptılar. Ama... En önemli çalışmaları, geride kalan 4 yıl boyunca Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe yaptı. Bir anlamda Altepe, kentin tarihini canlandırmak ve yeniden kazanmak misyonunu üstlendi. Başarılı da oldu. Bugün, Bursa Kalesi'nin belirtisi olarak tarihi surların ilk etabı Tophane'ye çıkan yol üzerinde herkesi selamlıyor. Surların tamamının orjinaline uygun olarak yeniden yapılmasına devam edliiyor.

Bursa gerek Bizans döneminde, gerek Osmanlı döneminde kente giriş çıkışların yapıldığı tarihi kapılarına yeniden kavuşuyor. Yalnızca surlar değil, kentin geçmişteki kültür ve eğitim yaşamına yön veren medreseler, çarşılar, hanlar ve hamamlar yine Osmangazi Belediyesi tarafından gün yüzüne çıkarılıp koruma altına alındı. Hatta... Osmangazi Belediyesi çalışmalarıyla hem Bursa'da yaşayan taraflı tarafsız herkesin övgüsünü aldı, hem ülke çapında destek gördü, hem de dış dünyanın yakından izlediği bir belediye haline geldi.

Yaşadığımız şu süreçte Büyükşehir Belediyesi'nin tarihe yönelik çalışması olarak Bali Bey Hanı karşımıza çıkıyor. O da bugün açılıyor. Aslında... Bali Bey Hanı kent tarihi açısından çok önemli bir dönemeç. Bu eski alışveriş merkezini aslına uygun olarak çok güzel yapıp günümüzde yararlanılabilir hale getirmek çok önemli. O bakımdan Büyükşehir Belediyesi'ni kutluyoruz. Ne var ki... Bali Bey Hanı ile birlikte kent caddelerinde resmen pankart savaşı başladı. Büyükşehir astığı pankart ve afişlerde, Bursa'yı geçmişten geleceğe taşıdığını duyuruyor.

Hatta... İngiltere Kraliçesi'nin gelişi öncesinde, 4 yıl önce Kayseri'ye verilen Tarihi Kentler Birliği başkanlığı adına organizasyonlar bile önem kazandı. Oysa... Yakın zamana kadar Osmangazi tarihi canlandırma çalışmalarına imza attıkça Büyükşehir caddelere 'Bursa'yı geleceğe taşıdıklarını' duyuran pankartlar asıyordu. Yine... Osmangazi'nin tarih kenti pankartlarına karşılık Büyükşehir de kültür kenti pankartları asardı. Bütün bunları... Belediyeler arasında karşılaştırma ya da eleştiri anlamında söylemiyoruz. Aksine, bu tür tatlı rekabetlerin kentler için yararlı sonuçlar verebileceğine inanıyoruz.

Onun için... Sonuçta Bursa'nın kazanacağı Büyükşehir ile Osmangazi arasındaki tarihi gün yüzüne çıkarma yarışını sonuna kadar destekliyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin ikinci bir tarihi eseri kente kazandırmasının, Osmangazi Belediyesi'nin de bugüne kadar yaptıklarından daha fazlasını yapmasının kime ne zararı olabilir ki?
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.