Haberler

Küresel ısınma birlikle çözülür

Tarih: 8 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, Türkiye’nin imzalamadığı Kyoto Protokolü’nün temel ilkelerine hiçbir zaman karşı olmadıklarını belirterek, “Yapacaksak hep beraber, bütün dünyayı kucaklayarak, küresel ısınmaya karşı hepimizin tedbir alması gerekir” dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından düzenlenen “Küresel Isınma Kurultayı” Cağaloğlu’ndaki TGC Konferans Salonu’nda dün yapıldı. Kurultayın açılışında konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, hükümet olarak küresel ısınmaya karşı en kötü senaryoya göre tedbir aldıklarını belirterek, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nün temel ilkelerine hiçbir zaman karşı olmadığını söyledi.

Eroğlu, “Bugün deniliyor ki baraj yapmayın, santral yapmayın. Bu yaklaşım adil değil. İnsanların ihtiyaçları var. Yatırım olmadan bu ihtiyaçlar nasıl karşılanacak?” diye konuştu.

‘Çin’e mükellefiyet yok’
Basın mansuplarının sorularını da yanıtlayan Eroğlu, Kyoto’yu desteklediklerini ancak bu konuda küresel adalet istediklerini ifade ederek, “Mesela Çin, Hindistan gibi ülkelere belli bir mükellefiyet yok. Çok zengin ülkelerin de yok. Gelişmekte olan ülkeler, ‘Bunlar sanayileşmesin, bunlar gelişmesin şeklinde’ anlayış var. Bunlar yanlış. Yapacaksak hep beraber, bütün dünyayı kucaklayarak, küresel ısınmaya karşı hepimizin tedbir alması gerekir” dedi.

Açılışın ardından TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun yönettiği “Medyanın Küresel Isınmaya Yaklaşımı” konulu panele geçildi.

Ergin: Ulusal eylem planı gerekli
Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Türk basınının küresel ısınma sorununa son dönemde giderek artan bir önem verdiğini belirtti. Ergin, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü imzalamaya pek niyeti olmadığını da ifade ederek, “İmzaladığımız takdirde alınacak önlemler arasında sanayileşme politikasının değişmesinden ve 20 milyar dolarlık maliyetlerden söz ediliyor” dedi.

Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne imza atması için ulusal bir eylem planının hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Ergin, şöyle devam etti: “Küresel ısınma konusunda da artık Türkiye’nin bütün koordinatları belirlenmiş bir ulusal eylem politikasının olması gerekiyor. Basın olarak da önümüzdeki dönemde bize düşen görevlerden biri bu konuda bir kamuoyu baskısı yaratmak olmalı.”

Munyar: Ürkmeden uyanamıyoruz
Panelde konuşan Hürriyet gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar da medyanın geçmiş dönemlerde küresel ısınmaya olan ilgisizliğine dikkat çekerek, “Küresel ısınmayı buzul kopmalarından ibaret sanıyorduk. Ancak sok iki yıldır yaşadığımız kuraklıkla hayatımıza iyice girdi. Biz ürkmeden uyanamıyoruz. Küresel ısınmayla ilgili medya da ürkmeden uyanmadı. Bir miktar ürkmeye başladık. Ürkmeye başladığımız zaman medya da uyandırma görevini yaparken daha titiz davranabilir” diye konuştu.

Soydan: İlgi arttı, haberler de arttı
Sabah gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış Soydan ise Mynamar’da 20 bin kişinin ölümüne neden olan kasırga felaketinin küresel ısınmanın sonuçlarından biri olduğunu belirterek, “Ne yazık ki önümüzdeki yıllarda da benzer felaketler yaşayacağız. Gerçek şu ki küresel iklim değişikliklerinde Türkiye’nin de payı var. Kyoto’yu Çin bile imzaladı” dedi. Soydan, okurların küresel ısınmaya ilgisinin artmasıyla birlikte haberlerin de daha çok yer tuttuğunu söyledi.

Semerci: Amerika harekete geçmeli
Akşam gazetesi yazarı ve Gazeteport internet sitesinin sahibi Yavuz Semerci de Kyoto Protokolü’nü imzalamayan ABD’nin harekete geçmesi gerektiğini ifade ederek, “Türkiye kendisini nasıl konumlandırmalı? Bence bunun etkilerini azaltma yolunda adımlar atmalıyız” dedi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.