Haberler

İçilebilir Su Elde Etmek İçin -Saguaro Kaktüsünden Esinlenerek- Tasarlanmış Alternatif Bir Sistem

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü, Metropolis Magazine Derleyen: Özlem Bahadır Kebabcı

Metropolis Dergisi’nin Dünya’yı daha iyi, daha güvenli bir yer haline getirmek üzere sürdürülebilir çözümler üretilmesini hedeflediği ve bu yıl 5.sini düzenlediği “2008 Gelecek Nesil®Tasarım Yarışması”nın bu seneki teması “su” olarak belirlenmişti. Bu konuda çeşitli projeler üreten genç mimar ve tasarımcıların katıldığı ve ödülü 10.000 Dolar olarak belirlenmiş yarışmanın birincisi, ihtiyaç duyulan her yere içilebilir ve taşınabilir su imkanı sağlayan “Solar Water Disinfecting Tarpaulin - Güneş Aracılığıyla Suyu Dezenfekte Eden Muşamba” projesiyle CCA-California Sanat Okulu profesörlerinden San Fransisko kökenli mimar Eric Olsen oldu.

2008 Gelecek Nesil®Tasarım Yarışması jürisinde Lance Hosey - William Mcdonough + ortakları şirketinde yönetici, Eric Chan, ECCO tasarım şirketi başkanı, Fiona Cousins, Arup’ta mekanik mühendisi, Pam Light, HOK’da kıdemli başkan yardımcısı ve Metropolis’ten Susan Szenasy yer aldı.

“the Sphere” projesi için hazırlanan el kitabında, insanın yaşamını sürdürübilmesi için günde 4-5 galon suya ihtiyaç duyduğu bildiriliyor, ancak buna rağmen bugün, dünya nüfusunun üçte biri içilebilir suya güvenli erişim imkanı olmaksızın yaşamını sürdürüyor.



Olsen’ın güneş aracılığıyla suyun dezenfekte edildiği projesi, afet bölgelerinde, kırsal alanlarda, gelişmekte olan kentsel bölgelerde, kısaca temiz suya erişim imkanı olmayan heryerde rahatlıkla kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Tasarım “Saguaro Kaktüsü”nün su depolayan, suyu absorbe ettikçe genişleyen ve bünyesindeki su miktarı azaldıkça küçülen strüktüründen esinlenerek oluşturulmuş.

Kıvrımlı, katlanabilir ve biomorfik yapısıyla “dezenfektan muşamba” lazer kesim LDPE ve kauçuklanmış naylondan oluşuyor ve güneş etkisine 5 saat maruz bırakıldıktan sonra içilebilir hale getirilen 20 lt’ye kadar suyu tutmak üzere sişerek genişleyebiliyor.

İçme suyunun mikrobiyolojik kalitesini artırmak ve ishal vb. rahatsızlıklara sebep olan bakteri ve mikropları etkisiz hale getirmek için pasif güneş ısısını ve ultraviole ışınlarını kullanan bu dezenfekte yöntemi “Dünya Sağlık Örgütü” tarafından onaylanmış bir yöntem ve bugün de dünyanın pek çok bölgesinde uygulanıyor.

Bu yeni sistemin güzelliği ise basitliği: sistem, hızlı ve etkili, ayrıca filtreleme, kimyasallar ya da ilave enerji de gerektirmiyor.

Geleneksel araçlarla mukayese edildiğinde çok daha fazla suyun taşınmasına imkan tanıyan sistem, kolaylıkla dürülebiliyor ve hatta “kanga” (Afrika’nın geleneksel giyim tarzı) benzeri bir şekilde de taşınabiliyor.

Sistemin mimarı Eric Olsen, Las Vegas’ta su kaynaklarımızın sınırlı olduğu gerçeğini deneyimleyerek öğrendiği güçlü bir çöl ikliminde büyümüş. Harvard Üniversitesi Tasarım Bölümü’nden mezun olan Olsen, bugün California Sanat Okulu’nda eğitim veriyor ve bir yandan da kendi mimari çalışmalarını sürdürüyor. Projesinin acil çözüm bekleyen Katrina vb.felakete uğramış bölgeler için son derece uygun olduğunu söyleyen Olsen, sistemin her türlü ortama ve koşula kolaylıkla adapte edilebileceğinin de altını çiziyor. Proje aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine olduğu kadar, sürdürülebilir bir gelecek için henüz ortaya çıkmamış tasarımlara vitrin görevi görmekte olan Gelecek Nesil®Programı’na da büyük katkı sağlanmış.

Diğer Katılımcılar
Andrea Brivio, Davide Conti ve Fabio Galli (İtalya): “S_M_L”, Malezya, Maleka şehri için geliştirdikleri, bölgenin günlük yağışlarının gücünü elektrik üretmek ve gri su sistemleri için kullanan bir konut projesi.

Yuichi Watanabe, Katz Miyahara ve Yoshi Ogawa (Seattle): “Polarfloat”, kutuplarda buzların erimesi dolayı kutup ayılarının üzerinde yaşayabilecekleri alan sağlayan geniş yüzen strüktürler.

Joseph Cory, Eyal Malka ve Creative Constructions (İsrail): “Wat Air”, çiğ tanecikleri ve yağmur sularını toplamak için bütünleşik bir altyapı sistemine sahip basit bir ünite.

Paul Giacomantonio, Vera Templeman, William Sorich ve Kat Taylor (Pescadero, CA) : “The sun curve”, enerjisini güneş ve rüzgardan sağlayan, kendine yeterli bir topraksız tarım sistemi.

Charles Lee (San Fransisko): "Pacific Coast Interpretive Center for Ocean Health", gri suyu ve yüzey sularını filtreleyerek geri dönüştüren, gri suyu okyanus suyuyla soğutan ve gelgit güçlerinden enerji elde eden sistemler.

Lars Mayer (Germany): “Sustainable Water”, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına uygun olarak doğal yöntemlere dayanan, moringo ağacının çekirdeklerini kullanan bir yüzey suyu temizleme sistemi.

Robyn Perkins (Boston): “emergeMUMBAI”, Hindistan, Mumbai’de yeniden gelişmekte olan kamusal konut alanları için yağmur suyu toplama ve sel sularını azaltma metodu.

Gerald Lindner, Jeroen Tacx, Beate Lendt, Peter Heidman ve Martin Oostenrijk (Hollanda): “Water Harvester”, polietilen filmden yapılmış ve güneş enerjisiyle çalışan, tuzlu ya da kirli sudan temiz su elde etmek amacıyla kullanılan su damıtma cihazı.

Renata Fenton ve Enrique Lomnitz (Meksika): “Isla Urbana”, giderek artan su sıkıntısından en çok etkilenen topluluklardan Mexico City’deki düşük gelirli aileler tarafından da satın alınabilecek küçük, modüler, pahalı olmayan ve genişletilebilen yağmur suyu toplama sistemleri.

Thomas Kosbau ve Tyson Gillard (New York): “Vena: Water Courses from Air”, az yağmur alan iklim bölgelerindeki ya da temiz yer altı kaynaklarından yoksun bölgelerdeki insanlar için, düşük maliyetli ve az enerji gerektiren, atmosferden büyük miktarda içme suyu toplayan biomimetik bir çözümdür.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.