Haberler

Hızlı tren ile gece yük gündüz yolcu taşınacak

Tarih: 6 Temmuz 2005 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Gürcaner
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yüksek istimlak bedelleri nedeniyle üçüncü bir hattın imkansız olduğunu, gündüz yolcu gece de yük taşınacağını söyledi

İzmir'in ulaşım sorununu çözmesi öngörülen Aliağa-Menderes Hızlı Tren Projesi'nde hem yolcu hem yük taşınacak olması nedeniyle AKP'li Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Fatih Özfatura'nın "3. bir hat yapalım" diyerek başlattığı tartışmaya Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son noktayı koydu. 80 kilometrelik hatta 3. bir hat olmasını kendisinin de istediğini belirten Kocaoğlu, ancak yüksek istimlak bedelleri nedeniyle bunun imkansız olduğunu söyledi. Başkan Kocaoğlu, "Aliağa-Menderes Hattı gündüz yolcu gece de yük taşırsa hiçbir sorun yaşanmaz" diye konuştu.
Projenin İzmir'in en önemli ve büyük projelerinden birisi olduğunu belirten Kocaoğlu, bu projenin kentin sadece ulaşım sorunun çözmekle kalmayıp kentin gelişimine ve genişlemesine de büyük katkı koyacağını ifade etti.

Endişeler yersiz
Proje tamamlandığında 2 hattan oluşan demiryolunda hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılacak olması nedeniyle sıkıntı olabileceği yönünde endişeler olduğunu ifade eden Kocaoğlu, bu endişelerin yersiz olduğunu ifade etti. 80 kilometrelik hattın sabahtan akşam belli bir saate kadar yolcu taşımacılığı yapacağını belirten Kocaoğlu, "Gece 24.00'dan sonra da yük taşımacılığı için kullanılması halinde hiçbir sorun yaşanmaz" dedi. Kocaoğlu, 2007'nin sonbaharında hatta Aliağa'dan binip Adnan Menderes Hava Limanı'nda inmeyi umduklarını söyledi.
Başkan olarak göreve başladığı ilk günden bu yana Ankara'ya yaptığı ziyaretlerin tamamına yakınında ana konunun Aliağa-Menderes Hızlı Tren Projesi olduğunu ifade eden Kocaoğlu sorunları bir bir çözüp bugün projede ihale aşamasına gelinmesinin oldukça sevindirici olduğunu ifade etti. Gerekli onayların gelmesinin ardından TCDD ile imzaladıkları işbirliği protokolü çerçevesinde 15 gün içinde ihale ilanına çıkacaklarını belirten Kocaoğlu, temelin de sonbaharda atılacağını kaydetti.

TCDD de 'olmaz' diyor
Öte yandan konuyla ilgili soruları cevaplandıran Devlet Demiryolları İzmir 3. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Hızlı Tren Projesi'nin devreye girmesiyle birlikte sabah saat 07.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında İzmir kent merkezine başta yük olmak üzere ana hat ve bölgesel yolcu trenlerinin giriş yapamayacağını ifade etti.
Hızlı Tren projesi kapsamında son teknoloji kullanılarak sinyalizasyon sisteminin kurulduğunu belirten yetkililer, bu trenlerin akşam 21.00'dan sonra kente giriş yapabileceklerini kaydetti.

Sorun çıkar
Mevcut hat sayısının 3'e çıkmasının şu aşamada mümkün olmadığına dikkat çeken yetkililer, "Özelikle Karşıyaka geçişinde büyük sorunlar yaşanır. Bazı apartmanlarda vatandaşlar kapıdan çıkıp tren yoluna iniyor. Güzergah boyunca 8 katlı binalar var. Hepsinin kamulaştırılması lazım. Bu da çok ciddi rakamlar yapar. Hat sayısının 3'e çıkması için herşeyin sil baştan alınması lazım" diye konuştu.
Hızlı Tren Projesi'nin hem elektrikli trenler hem de diesel çalışan trenlerin yararlanabileceği şekilde projelendirildiğini ifade eden yetkililer, yük trenlerinin sisteme zarar vermesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Bugüne kadar TCDD'nin proje için yaklaşık 180 milyon dolar para harcadığını ifade eden yetkililer, Belediye'nin de istasyonlar ve yeraltı tünelleri için yaklaşık 180 milyon dolar harcayacağını ifade etti. Yetkililer, hatta çalışacak tren dizinlerinin Büyükşehir ile TCDD'nin yüzde 50 ortaklıkla kuracağı şirket tarafından alınacağını ifade etti.

Ne olacak?
Büyükşehir Belediyesi 15 Temmuz'a kadar tünel ve istasyonların ihale ilanına çıkacak. İhale ilanı 40 gün sürecek. Ardından da 3 kilometresi Karşıyaka'da, 1.7 kilometresi de Buca Şirinyer'de yeraltından gidecek olan tüneller ve yeraltında inşa edilecek istasyonların yapımı için ihaleye katılacak olan firmalardan teklifleri alınacak. İhale komisyonu yapacağı değerlendirmenin ardından ihale sonucunu açıklayacak.


24 ayda bitecek
Hızlı Tren Projesi TCDD ile imzalanan protokol çerçevesinde 24 ayda tamamlanacak. Büyükşehir Belediyesi'nin üstüne düşen sorumluluklarını yerine getirmesiyle birlikte hattın işletmesi TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 50 paya sahip olacağı bir şirket tarafından gerçekleştirilecek. Taraflar yönetim kurulunda eşit sayıda temsil edilecek.
Tüm bu çalışmalar tamamlanıp hat işletmeye açıldığında günde 550 bin kişi sistem aracılığı ile Kuzey'den Güney'e, Güney'den Kuzey'e taşınacak.

İnşaata trenler giremeyecek
TCDD yetkilileri, ayrıca Karşıyaka ve Şirinyer tünellerinin yapımı sırasında İzmir kent merkezine gerek yolcu gerekse yük treni girişinin olmayacağını belirten yetkililer daha önce Basmane ve Halkapınar'dan kalkan yolcu trenlerinin tünellerin yapımı boyunca Menemen ve Gaziemir'den hareket edeceğini açıkladı. Yolcuların Menemen ve Gaziemir'deki istasyonlara taşınması konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs desteği vereceğini ifade eden yetkililer yine aynı şekilde İzmir'e gelen yolcularında bu merkezlerden otobüsler kanalı ile kent merkezine taşınacağını kaydetti.

Hangi hatlar etkilenecek?
Tünel inşaatları bitene kadar yük ve yolcu trenleri kent merkezine giriş yapamayacak. Trenler Menemen ve Gaziemir'de son durak yapacak. İnşaatlar bittikten sonra sistem normale dönecek. Tünel inşaatlarının başlamasıyla şu hatlar olumsuz yönde etkilenecek:
* Aydın Ortaklar, Denizli, Torbalı, Söke, Ödemiş, Tire tarafından gelip Halkapınar ve Basmane'de son durak yapan bölgesel trenler tünel inşaatlarının sürdüğü yaklaşık 15 ay boyunca Menemen ve Gaziemir'de son durak yapacak.
* Ankara'dan gelen Mavi tren kent merkezine giriş yapamayacak
* Alsancak'tan İran'a BMC firmasının kamyon ve kamyon yedek parçalarını taşıyan hatlar.
*Alsancak'tan İran'a JTI'nin sigara ve sigara ürünlerinin taşıyan hatlar.
*Mopak'ın kağıt ürünleri.
*Manisa'dan Vestel firması tarafından Irak'a ihraç edilen özelikle buzdolapları
*Manisa'dan Alsancak limanı aracılığı ile gerçekleştirilen beyaz eşya ihracatı.
*Manisa'dan İnci Akü'nün İran'a yaptığı akü ihracatı.
*Turgutlu, Uşak ve Çanakkale'den yurtdışına gerçekleştirilen seramik ihracatı.
*Aydın Çine'den Nemrut İskelesine gerçekleştirilen Feldspat madeni taşımacılığı olumsuz yönde etkilenecek
*Yaklaşık 3 bin ton yük taşınamayacak. Bunun da maliyeti TCDD'ye yaklaşık 16 trilyon lira civarında olacak

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.