Haberler

Çin reprodüksiyon piyasasını da ele geçirdi

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: NTVMSNBC
Çinliler, elektronik eşya, oyuncak ve tekstil derken reprodüksiyon pazarına da girdi. Çinli ressamların bir araya geldiği bir köyde sayısız taklit tablo yapılıyor. En çok Von Gogh’un “Ayçiçekleri” satılıyor.

Pek çok ülke pazarlarını istila eden ucuz Çin mallarından şikayetçi. Çinlilerse son olarak resim sektörüne de el atmış durumda. Ülkenin güneyinde bu konuda uzmanlaşan bir köyde binlerce ressam gece-gündüz çalışarak, ünlü ressamların tablolarının kopyasını yapıyor.

Van Gogh’dan Picasso’ya kadar natüralist, sürrealist, ekspresyonist ressamların eserleri birebir taklit ediliyor. Bu resimlerin arasında ünlü empresyonist ressam Claude Monet’nin, önceki gün ABD’deki bir açıkartırmada 41 milyon dolara satılan tablosunun taklidi de yer alıyor. En çok talepse Van Gogh’un “Sunflowers” adlı tablosuna...

Ucuz Çin resimlerinin birçoğu ülkenin güneyindeki Dafen köyünde üretiliyor. Ressamlar köyünde tam 700 atölye bulunuyor. Bu atölyelerde 8 ila 10 bin ressam, gece gündüz çalışıyor ve eski sanat eserlerinin taklitlerini yapıyor. Dafen’li ressamlar bu çabalarına karşılık ayda en fazla 410 dolar kazanabiliyor.

Resimler için yerel fiyatlar yaklaşık 4 dolardan başlıyor, denizaşırı ülkeler ve internette fiyatlar 100 dolara kadar çıkıyor. Çoğunlukla Avrupa ve ABD’ye yapılan yıllık dışsatımın değeri ise milyonlarca doları buluyor. Sonuçta bu büyük bir ticaret.

Van Gogh, ayçiçekleri tablosu üzerinde aylarca çalıştı. Güney Çin'de, Dafen köyünde yaşayan on numara bir taklitçi ise tıpatıp kopyasını bir-iki günde çıkarabiliyor. 

Peki Sanat mı? 
Çinli ressam Mu Jiashan, “sanatçı yaratıcı olmalıdır” diyor: “İyi bir sanatçı para kazanmak için bir resmi kopyalamaz”. 36 yaşındaki taklitçi Wu Yangliang da, “Kopyacılığı bırakıp, sanatsal düşlerimin peşinden gitmeyi çok isterim” itirafında bulunuyor ancak kirayı, ayçiçekleri kopyaları ödüyor...

Eski sanatçıların resimleri birebir kopya edilirken, günümüz ressamlarının eserleri, telif istenmemesi için değiştiriliyor.
Dafen'deki bir sanatçı pek de mükemmel olmayan bir kopyayı sergiliyor... 

Sahteler
- Hong Kong’lu tablo satıcısı Huang Jiang 1989’da Dafen köyüne geldi. Kira ve işgücü ucuzdu ve böylece bir taklit merkezi doğdu. Bazı kopyacılar kendi kendini eğitmiş; diğerleri sanat okulu mezunu.
- En hızlı çalışanlar günde yaklaşık 20 resim çıkarabiliyor.
- Bir kopyacı yılda 1500-4500 dolar kazanabilir; Çin kentlerinde yıllık ortalama maaş 2500 dolar.
- Çağdaş Çin sanatına yönelik talep çığ gibi büyüyor. 
- Ek gelir için bir sanatçı, annenizin yüzünü Mona Lisa’nın bedeni üzerine resmedebilir. 

Türkiye için En Çok Atatürk Portresi 
Türkiye’ye de yılda yaklaşık bir buçuk milyon Çin resmi giriyor. Türkiye’de en çok satılan tabloların başında Atatürk portreleri geliyor. Çin’de yapılan tablolar, Türk ressamların eserlerinin onda biri fiyatına, 10 ila 80 dolar arasında satılıyor...
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.