Haberler

O müteahhitlerin hepsini tanıyorum

Tarih: 21 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet
Başkan Kocaoğlu Bornova’da çökme riski nedeniyle durdurulan metro çalışmaları için: "O koridordaki binalar çürük. O inşaatların nasıl yapıldığını, müteahhitlerin de kim olduklarını biliyorum. Şunu bunu konuşmanın anlamı yok."

İzmir’deki metro çalışmaları bir yere gelip takılıyor. Son olarak Bornova’nın Evka Kavşağı’ndan sonraki bölümde sıkıntı çıktı. “Binaların yıkılma riski var” diye çalışmalar durdu. Ne olacak şimdi?
- Zemin etütleri yapılmadan proje hatta planlama bile yapmıyoruz yıllardır. Ama öngörülmeyen değerler de çıkıyor bazen. Karşıyaka’da, Hatay’daki İlahiyat Fakültesi’nin önünden Üçkuyular’a kadar olan zeminde öngörülmeyen şeylerle karşılaştık. Bornova’dan ise binaların durumunda sorun var. Bütün o koridordaki binaların depreme dayanıklılık testini yapmadık biz.

Binalar mı çürük, zemin mi?
- Binalar sağlam değil.

Belediyeden basına yapılan açıklamada, çalışmalara başlamadan binaların incelendiği yönünde ifadeler vardı.
- Hayır, binaların deprem analizleri yapılmış değildi. Sonra yapıldı ve ODTÜ’den bir rapor istendi. Bu rapora göre karar verip hareket ettik.

Sayın Başkan risk altındaki 600 ya da 800 daireden bahsediliyor. Bu çok ciddi bir rakam. Proje ne olacak?
- Bakacağız, “sorunu teknolojiyle çözebiliyor” diye araştırıyoruz. O daireleri kamulaştırıp yeşil alan da yaparız, O da bir düşünce tabi.

Bu bahsettiğimiz hane sayısındakilerin bir bölümünün, bu işten olası parasal menfaat sağlamak izin, mevcut teknik altyapıyı biraz abarttıkları da söyleniyor. Siz Bornova’yı tanıyorsunuz. Nedir bu?
- Bornova’yı yakından tanıyorum, hem o koridorda oturan insanların hepsini tanıyorum, hem de o inşaatların nasıl yapıldığını biliyorum. Müteahhitlerin de kim olduklarını biliyorum. Şunu bunu konuşmanın bir anlamı yok. Hepsini biliyorum. Hangi dairede kimlerin oturduğuna varıncaya kadar. Yüzde 70’ini adıyla soyadıyla tanıyorum.

Evka-3’te durdurabiliriz
Muhtemel çözüm ne sayın başkan?

- Genel teknik raporun değerlendirilmesinden sonra karar vereceğiz. Belki projeyi durduracağız. Zaten Evka-3 İstasyonu’na kadar hattı getiriyoruz. Burayı aktarma istasyonu olarak da kullanacağız,. Buradaki 10 dönüm alanı katlı semt garajı yapıyoruz. Hem belediye otobüslerinin son durağı, hem diğer çevre ilçelerden gelenlerin son durağı olacak. Aynı şekilde Üçkuyular’a da, Gaziemir’e de, Çiğli’ye de semt garajları planlıyoruz. Böylece şehir içi trafik de rahatlayacak.

Ulaşımda tek çözüm metro
Kent içi ulaşımda sıkıntı, sıkışıklık var. Anormal sayıda araç var trafikte... Bu sorun nasıl çözülecek?

- Bizim için kentin birinci sorunu ulaşım. Sürekli Aliağa-Menderes, Üçyol-Üçkuyular, Ege Üniveristesi Hastanesi-Bornoca Merkez metro projelerini öne çıkardık. Bunlarda ciddi bir mesafe katettik.

Seçime kadar (Mart 2009) yetişir mi?
- Yetişebilir de yetişmeyebilir de... Bölüm bölüm açmayı düşünüyoruz. Şimdi yerin altında çalışıyoruz. Ve zemin çok değişken. Her şey var. Bir bakıyorsunuz granit; 50 santimi 3 günde geçiyoruz. Bir bakıyorsun ileride arkasından çakıl geliyor, kaya geliyor. Arkasından balçık geliyor... Arkasından dere geliyor. Yani ne ararsan var. Ama şunu söyleyeyim, Aliağa-Menderes’te sistem mühendisliği ihalesine çıkıldı bir aksilik olmazsa, yıl sonunda orada seferler normal olarak başlaması lazım. Trafik rahatlatacak tek şey, raylı sitemdir metrodur. Bunlar kentin ötelenmiş projeleridir. Ne kadar ötelenmiş projesi varsa hepsini önümüze aldık, finansmanı da bulduk, gidiyoruz.

Ceremesini kentliyle çekeceksiniz
Karayolu alt geçit inşaatları da sürüyor. Çalışmanın olduğu bölgelerde, işi aksayan esnaf ciddi sıkıntı yaşıyor. Siz o bölgeleri dolaşıyor musunuz, esnafla görüşüyor musunuz?

- Efendim, şu anda Gaziemir’de esnaf rahatladı. Ama Fevzipaşa Bulvarı’nda proje uzadı, biliyorsunuz. Orada çarşı değişti. Yani büyük kentte yaşıyorsanız, büyük projelere kalkışıyorsanız, bunun ceremesini kentliyle beraber çekmek zorundasınız. Büyük kentlerde insan şantiyede doğar, şantiyede ölür. Bugün burayı yapıyoruz, Gaziemir bitti...
Anadolu Cadddesi’nde iki tanesine başladık. Kamulaştırma biterse bir tanesine daha başlıyoruz. Yine kamulaştırma biterse Ulukent’e başlıyoruz. Ondan sonra da Menemen’ki garaj girişinin projesine başlıyoruz. 5 aynı alt geçidi yaptığımız zaman, Aliağa’ya kadar rahat kara ulaşımı sağlayacağız. Ve bunu yaparsanız oradaki insanlar ızdırap çekecekler. Bunun başka çaresi yok. “Yani gece çalışayım, gündüz bilmem ne yapayım” diye birşey yok bu işte. Ama sonunda işte havaalanı yolu... Başt haklı olarak esnaf şikayet etti, mağdur oldu ama şu anda rahatladı. Yapacak birşey yok. Yani esnafın halinden en iyi anlayanlardan biri benim ve 30 senedir bu işi yapıyorum. Dünyanın her yerinde bu böyle oluyor çünkü.

Yeni vapurlara kilitlendik
Deniz ulaşımı ne olacak? Yeni vapurlar alınacaktı?

- Bizim deniz taşımacılığı konusunda ayrı bir dururumuz var. Ada ile yarımdayı, Boğaz ile Körfez’i çok iyi ayırdetmek gerekiyor. Körfeze alternatif var. Yarımada’ya alternatif ulaşım var. Ama adaya ve boğaza yok. Bundan dolayı bu Karaburun gibi, Güzelbahçe gibi yerler nostaljik ve turistik geziler haricinde, deniz ulaşımına iyi olanaklar sağlamıyor. Karaburun’a gemiyle gitmek bir iki kez insana cazip gelebilir ama sonra... Yapacağımız şey, elimizde yedi tane çok eski gemi var. Onları yenilemek... O çalışmaları yaptık. İhaleye çıkıp yeni gemi inşa etirmek gerekir. Mevzuata göre işin tutarının yüzde 30’u kadar avans veremiyoruz. Kimse yanaşmıyor haklı olarak. Bir de tersaneler dolu. Altı vapura yaptıracaktık kimse ihaleye girmedi. “İki vapur” dedik, kimse girmedi. Bu şekilde kilitlenmiş durumdayız.

Memura zam için hülle yapmam
Sizin için “emek dostu” tanılmaması yapılıyor. İşçilerle toplu sözleşme görüşmeleri ne olacak. Memura ek ödemeler yapacak mısınız?

- Arkadaşlar çalışıyor, gereğini yapıyoruz. İyi de bir aşamaya geldik. Ancak memur arkadaşlarla ilgili toplu sözleşme yapamıyoruz, Yasal engel olduğu için yapamıyoruz.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 200 belediye başkanı yapmış ama..
- 3 bin 153 tane belediye var. O rakam onda bir bile değil. Soruşturma açılıyor, o verdiğiniz para memurdan geri isteniyor, kesiliyor. Birbirimizi aldatmanın bir anlamı yok ki. Yani hülle mi yapacağız? Vereceğiz parayı, ondan sonra keseceğiz, arttıracağız, sonra yine keseceğiz Nereye gidecek bu? Sayıştay diyor ki “Ben paramı alırım kardeşim”.

Belediyenin parasını iyi yönetiyoruz
Acaba belediyenin döviz pozisyonu ne? Ne kadar döviz borcu var? Ne kadar döviz alacağı var? Paranın yönlendirilmesi konusuna kimlere danışıyorsunuz? Kimlerin fikrini alıyorsunuz? Yoksa kendi başınıza mı boğuşuyorsunuz?
- Efendim, danışman ya da bir fiil aktif olarak çalışan arkadaşlarım, kendi konularında son derece başarılı olan arkadaşlar da var, bürokratik prosedürü gösteren arkadaşlar da var. Belediyede biz 13 genel müdür, 39 genel müdür yardımcısı, bir genel sekreter, 5 genel sekreter yardımcısı, 60 civarında daire başkanı, 450 civarında müdürle yönetiyoruz. 15 bine yakın da çalışanımız var. Tabi bir belediyenin, mevzuat açısından para piyasasında oyuncu olma lüksü yoktur. Görevi yatırımları hızlandırıp, finansmanını sağlamaktır görevi. Borçlanma yapıyorsa, borçlanmayı sağlıklı bir şekilde yapmak durumundadır. Zaten biz borç ödeyen bir belediyeyiz. Ama şunu söyleyebilirim, benim para yönetimim fena değildir.

Yani şahsi olarak mı yönetiyorsunuz belediyenin fonlarını? Yani şahsi bilginizle mi, şahsi görüşünüzle mi?
- Hayır canım... Arkadaşlarla tartışıyoruz; nihai kararı ben veriyorum.

Melez kokuyor, temizleyeceğiz
Şu sıralar Körfez’in Meles Çayı bölümünden yine koku geliyor.
- Efendim, Melez’de yine çamur ve atıklar birikti. Ben de her akşam geçiyorum oradan...
Kokmaya başladı. Şu mevsimin, yağışların iyice oturmasını bekliyoruz. Meteorolojiyi de takip ediyoruz. Yine 2006’da yaptığımız gibi derenin önünü kapatacağız ve yatakları temizleyeceğiz. Başka da çaremiz yok.

Sizi fazla yorduk, biraz zor sorular sorduk, Teşekkür ederiz.
- Benim kentle ilgili cevaplayamayacağım hiçbir soru yok. Ben teşekkür ederim.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.