AKM alanında yapılan çalışmaların Ankara’nın tarihsel kimliğini yok edeceğini savunan meslek odaları, konunun görüşüleceği 20. Milli Komite Toplantısında görüş ve önerilerini sunabilmek için Cumhurbaşkanı Gül’den davet bekliyor. TMMOB’a bağlı meslek odaları, bu dileklerini Cumhurbaşkanı Abdullah’a Gül’e iletebilmek için açık mektup yayınladı.
AKM alanının kamusal niteliğinin korunmasının mücadelesini verdiklerini ifade eden meslek odaları, son günlerde Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde geliştirilen projelerin AKM alanının kamusal niteliğini ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu, başta Tren Garı önünde katlı kavşak projesi olmak üzere, Gençlik Parkı’nın ortadan kaldırılması, işlevsizleştirilmesine projelerin ne anlama geldiğini anlatmak istediklerini kaydettiler. Gençlik Parkı alanın Ankara halkının buluşma, sosyalleşme, anılarını, çocukluklarını paylaşma alanı olmasına karşın, tüm bu kimliğinden kopartılarak, parçalanmasının Ankara halkının belleğinde yaratacağı tahribatı dile getirmek istediklerini belirten meslek odaları, AKM alanında yürütülen projelerin, Ankara’nın tarihsel kimliğini yok edeceğini savundular. Meslek Odaları Cumhurbaşkanı Gül’e gönderdikleri açık mektupta şu ifadelere yer verdiler:
“AKM 4. Bölgede yürütülen Ankara Adliyesi’ne ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu ve Koro Çalışma Binalarına yapılmak istenen ek bina projelerinin (opera ve adliye binası eki) hukuka aykırı olduğunu, Milli Komite’nin dayanağı olan yasaya rağmen bu alanda planlama çalışması yapıldığı, AKM alanının küçültülerek, parça parça yok edilmeye çalışıldığını huzurlarınızda aktarmak istiyoruz. Mekânları özgürleştirmenin, bir toplumun varmak istediği nihai hedef olan demokratik yönetim ve özgürlükler idealinin bir yansıması olacağından hareketle AKM alanında üretilecek projelerin bir de bize, halka sorulmasını istiyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ‘ben yaptım oldu’ politikalarının sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz."
Takip
Bütün yorumları forumda okuyun!11 Eylül 2009, 21:47Yazan: Omer Yilmazhttp://forum.arkitera.com/yarismalar-oduller/23890-turkiye-uygarliklar-muzesi-yarismasi.html
29 Haziran 2009, 00:39Yazan: arcebudaha kucuk captaki projeler icin yarisma aciyor da boylesine bi proje ivin neden acilmiyor aceba?
28 Haziran 2009, 16:40Yazan: gknBelediye baskanının mimarlar odasıyla bir çekişme içinde olmasından kaynaklanan tipik bir sorun. arkasındaki siyasi destekle yıllardır mahkeme kararlarını bile hiçe sayarak başkentin altını üstüne getiren, 2. hatta 3. dünya ülkelerinin başkentleriyle bile yarışamayacak duruma getiren bir zihniyetten de ancak böyle bir proje beklenirdi... (devamı)
16 Haziran 2009, 12:33Yazan: Emine MerdimAKM Alanları'na müze geliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara'daki Atatürk Kültür Merkezi alanında, Türkiye Uygarlık Tarihi Müzesi kuracaklarını belirterek, ''Müzenin konsepti hazırlandı. Sanıyorum Eylül ayında müze için proje yarışması yapacağız'' dedi. Ankara'ya yeni bir müze geliyor... (devamı)
7 Şubat 2008, 12:56Yazan: galantusSayın Nimet Aydın'la çalıştığım dönemde, aynı alan için Melih Gökçek bizden de bir öneri istemişti.. Nimet Bey, bu tasarımın elde edilmesi için, bir yarışmanın çok daha doğru olacağını vurgulamıştı ilk önce.. Yarışma fikrini çok aceleleri olduğu gerekçesiyle reddediyorlardı o dönemde... (devamı)
6 Şubat 2008, 11:49Yazan: cagribeyÇok fena, bu proje "buraya böyle bir yapı yapılmamalı" örneğidir. Oryantalizm denen illetten kurtulalım diye çok uğraştık kurtulduk, artık fesli ve bıyıklı hatırlanmıyoruz yurt dışında, artık cnn de Pakistan Afganistan ve Türkiye arsında benzerlikler konuşuluyor, bizde nasıl olurda iyice onlara benzeyelim diye uğraşıyoruz gün geçtikçe... (devamı)
4 Şubat 2008, 16:52Yazan: RedRapsodyAKP genel merkeziyle mimari üslüp açısından benzerliği dikkat çekici. Birileri şunun çok farkında, bir dönemde iz bırakmak istiyorsanız mimari ürünlerinizde sizi hatırlatacak çizgileri bırakmanız gerekir. Bu siyasi düşüncenin mimari üslüp olarak benimsemeye çalıştığı üslüp bu... (devamı)
20 Ekim 2007,Yazan: hasantİnsanlık ve uygarlık tarihinde,dogma'ya ve doğa'ya karşı,özgür ve bilimsel düşüncenin ilkkez ortaya çıktığı bu topraklardan (Anadolu'dan) sayısız uygarlık gelip geçmiş.
Kendi çağlarının mimarlıklarını ( mimarlık ve yapı kültürlerini ) özgün ve kişilikli olarak binlerce yıl sonraya,günümüze yansıtacak kadar akılcı ve öncü... (devamı)
19 Ekim 2007, 15:39Yazan: Gül KeskinAKM alanı üzerinde yapılması düşünülen yeni kültür kompleksi ile ilgili mimari çevrelerden gelen tepkiler sürüyor. Ortaya çıkan tepkilerin en önemli ortak noktası, kentin çekim merkezi konumunda olan bu gibi önemli yapıların tasarlanma sürecinde izlenen yöntem.
Yeni Kültür Kompleksi’nin tasarımcısı Feraz Manevi’nin, kendi ülkesindeki uygulamalara baktığımızda bir başka çelişki ile karşı karşıya kalıyoruz... (devamı)
17 Ekim 2007, 13:02Yazan: Gül KeskinTemeli, 1995 yılında atılan fakat yeterli ödenek sağlanmadığı için bugüne kadar tamamlanamayan CSO Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları projesi, bu kez de Ankara Adliyesi'ne yapılacak ek binanın arazi sınırlarına taşması ile gündemde. Ek Adliye binası ile ilgili pek çok yasal çelişki bulunmasının yanı sıra, proje sınırının değiştirilmesi ile; mevcut topografik özellikler nedeniyle, Konser Salonu’nun otopark giriş - çıkışı ve Çağdaş Sanatlar Müzesi’nin araç giriş - çıkışlarının sağlanabildiği tek noktanın da kapanması söz konusu... (devamı)
Bütün yorumları forumda okuyun!







