Haberler

Demir üreticisine "Fiyat" denetimi

Tarih: 30 Mayıs 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Murat Şahin
Geçen Salı günü Türkiye'de 20'ye yakın işletmenin bilgisayar kayıtları incelenerek zam konusunda birlikte hareket edip etmedikleri araştırıldı.

Demir fiyatlarında son aylarda meydana gelen rekor düzeydeki artış Rekabet Kurumu da harekete geçti. Geçtiğimiz Salı günü eş zamanlı olarak Türkiye'de 20'ye yakın demir üreticisi firmaya baskın düzenleyen Rekabet Kurulu uzmanları, bilgisayar kayıtlarını inceleyerek, demir üreticilerinin fiyatları yükseltme konusunda birlikte hareket edip etmediğini araştırdı.
Sektör temsilcileri yapılan uygulamayı periyodik bir işlem olarak değerlendirilerken, firmaların kartel oluşturup birlikte hareket etmesi gibi bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığını, zaten yapılan inceleme sonucunda da bunun ortaya çıkacağını dile getirdi. Yurtdışı piyasalarda metal ürünlerinin fiyatları son yıllarda hızlı bir yükseliş gösterirken, demirin tonu son yedi ayda yüzde 112.7 artarak 1495 YTL'ye kadar yükseldi. 

Çin Faktörü 
Türkiye'de demir fiyatları Ekim 2007-Mayıs 2008 döneminde yüzde 112.7 artarken, artışın Ağustos ayına kadar hız kesmeyeceği tahmin ediliyor. Zaten uzun süredir durgunluğa bağlı olarak sıkıntı yaşanan inşaat sektörünü rahatlatmak amacıyla hükümetin ise, kamuya iş yapan müteahhitler için "Fiyat Farkı Kararnamesi" hazırladığı kaydediliyor. Demir fiyatlarının yükselmesi, Çin'in tüketiminin artması ve petrol fiyatlarının yükselmesi, Arap ülkelerinin yatırımlarına hız vermesi gibi nedenlere bağlanıyor. Demire özellikle son 4 ayda 9 kez zam yapıldığına işaret ediliyor.

Görevini Yaptı
Demir üreten firmalara yapılan incelemeyi değerlendiren Ege Demir İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, Rekabet Kurumu'nun bu konuda görevini yaptığını söyledi. Fiyatlardaki yükselişin son yıllarda dünyada metal fiyatlarında meydana gelen önemli artışlar ve son olarak kömür ve cevher fiyatlarının da yükselmesinden kaynaklandığını dile getiren Şahin, şöyle konuştu: "Türkiye'de demirin tonu şu anda bin 150 dolar ile bin 200 dolar arasında seyrediyor. Dünya piyasasında bu rakam bin 250-bin 300 dolarlara kadar çıkıyor. Türkiye'de fiyatlar daha da ucuz. Sektörde birçok firma daha çok ihracat yapıyor. Dışarıda zaten hazır bir pazar var. İç piyasada kimse birlikte hareket edip fiyatları yükseltelim davranışına girmez. Böyle bir şey kesinlikle yok. Zaten çalışmanın sonucunda da bu ortaya çıkacaktır."

Rekabet Kurumu'nun 3 yıl önce de böyle bir çalışma yaptığını hatırlatan Şahin, kurumun şikayet olmadan da piyasada son dönemde yaşanan gelişmeler ve gazetelerde çıkan haberler üzerine de bu tür çalışmalar yapabildiğini söyledi. Cevher ve kömür fiyatlarının da son dönemde yüzde 200 arttığını söyleyen Şahin, demir fiyatlarındaki artışın da buna paralel gerçekleştiğini ifade etti.

Sonuç önemli
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, şantiyelerde işlerin durduğunu ve devam eden pek çok projenin, demirdeki fiyat tırmanışı nedeniyle bekleme sürecine girdiğini söyledi. Aslan, "300'ü aşkın yan sektöre doğrudan etkisiyle inşaat sektöründe, demirde yaşanan haksız rekabet ve nedeni açıklanamayan fiyat artışları, müdahaleyi gerektirecek düzeye ulaşmıştı. Rekabet Kurumu'nun bu denetimi haklı ve yerindedir. Bundan sonraki aşama, piyasanın rahatlatılması için gerekli rekabet koşullarının yaratılması için uygun kararların alınmasıdır. Siyasi irade, bu kararları almazsa hem pek çok proje yarım kalacak hem de istihdamın amiral gemisi inşaat sektörü, işten çıkarılmalarla yüzyüze kalacaktır. Demir fiyatlarının artışının bilimsel açıklamasının yapılmasını talep ediyoruz. Eğer bu açıklama yapılmaz ve piyasadaki demir vurgunu kontrol altına alınmazsa, Ege-Koop olarak ortaklarımızın yararı adına biz de yargı yoluna başvuracağız ve hukuki bir adım atacağız" dedi.

İhracatçı zorda
Ege KOBİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Güventürk, çelik piyasasındaki artışın ana sebebinin başta petrol olmak üzere tüm emtia fiyatlarının bütün ülkelerde artmış olmasına bağlarken, Çin faktörünün de önemli rol oynadığını vurguladı. Güventürk, şunları belirtti:

"Demir çelik sektöründe hızla artan fiyatlar ve gelişmekte olan Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya gibi ülkelerin bu mamullerin toplam üretiminin neredeyse yarısını bu yıl talep etmesi, fiyatlarda indirim beklentilerinin gerçekleşmesinin önüne geçti. Devam eden bu zam fırtınası başta inşaat sanayi ve otomotiv sektörü olmak üzere tüm hayatı etkilerken, ihracatta da sıkıntılar yaşanıyor."

Türkiye'deki fiyat dalgalanmalarıyla dünyanın diğer bölgelerindeki fiyat hareketleri arasında tam bir uyum olduğunu belirten Güventürk, "Sorun, Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu" dedi.

Aynı zamanda Güven Haddecilik'in de başkanı olan Güventürk, "İhracatlarımız 2-3 sene öncesine kadar daha iyiydi. Fiyat tutturamıyoruz çünkü bizim için kalite ön planda geliyor. Çin kalitede iyi olmadığı için ucuz fiyatlar verebiliyor. Hedefimiz varolan pazarları kaybetmemek" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.