Haberler

30 firmayla çıkarma yapan Türk yapı sektörünün hedefi Gürcistan

Tarih: 3 Haziran 2008 Kaynak: Referans Yazan: Ulaş Tosun
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te geçen hafta düzenlenen Kafkasya Yapı ve Yapı Teknolojileri Fuarı'na 30 firmayla katılan Türk yapı firmalarının hedefi Gürcistan pazarında kalıcı yatırımlar yapmak.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 21-24 mayıs tarihleri arasında 13'üncüsü düzenlenen "Kafkasya Yapı ve Yapı Teknolojileri Fuarı" Türkiye'den rekor düzeyde katılımla tamamlandı. Türkiye milli katılımı TÜYAP tarafından gerçekleştirilen organizasyona, bu yıl 30 Türk yapı firması dahil oldu. TÜYAP Yurtdışı Projelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Metinoğlu, iki ülke arasında ticari hacmin geçen yıl 945 milyon dolara ulaştığını belirterek, "Sağladığımız yoğun katılım Gürcistan'ın Türkiye açısından önemi simgelemekte" dedi.

Yeniden yapılanma sürecine girmesiyle, özellikle yapı ve gıda sektörlerinde Türkiye ile ticari ilişkileri rekor seviyeye çıkan Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te geçen hafta gerçekleştirilen Kafkasya Yapı ve Yapı Teknolojileri Fuarı, Türk işadamlarının bölgeye olan ilgisini tekrar canlandırdı.

Expogeorgia Fuar alanındaki organizasyonun açılışında konuşan Metinoğlu, "Bu yıl 5. milli katılımını sağladığımız fuarın ilk yılımızda 700 metrekare bir alanda süren etkinliğin 400 metrekaresini Türk firmaları kapsıyordu. Türkiye'nin milli katılımıyla ivme kazanan organizasyon bu yıl toplam 4000 metrekare alana yayılırken firmalarımızın kapsadığı alan 800 metrekareye ulaştı" dedi.

Gürcistan önemli pazar
Gürcistan'ın AB'nin ülkeye sağladığı ekonomik destekler sayesinde büyük alt ve üstyapı yatırımları hamlesine giriştiğini kaydeden Metinoğlu, "Tiflis ve Batum'da patlayan 5 yıldızlı otel inşaatları ve cephe yenileme işleri de ekonomiye canlılık getirdi. Ayrıca Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Özerk Kafkas cumhuriyetleri ile Orta Asya cumhuriyetlerine geçiş yolunda önemli bir ticari durak konumunda olduğu için yatırımcılarımız için son derece önemli bir merkezdir" dedi.

Metinoğlu, Türk yapı sektörünün bölgeye olan ilgisinin bununla sınırlı olmadığını ancak ülkede yaşanan fuar alanı sıkıntısı nedeniyle bir çok firmanın organizasyon dışı tutulduğunu belirtti. Metinoğlu, "Bu yıl Türkiye'den 30 firmayla katılım sağladık ancak bu rakamı rahatlıkla 50'ye çıkarabilirdik" diye konuştu.

Tüyap'ın Tiflis'te gerçekleştirdiği bir diğer organizasyon olan Agro Food hakkında da değerlendirmeler yapan Metinoğlu, yapı sektörünün ardından gıda sektörününde bölgede hızlı gelişim gösterdiğini vurguladı.

'Dünyaya yayılmak istiyoruz'
Tüyap'ın yıl içerisinde 12 yurtdışı fuar organizasyonu gerçekleştirdiğini belirten Metinoğlu, şunları söyledi: "Pakistan, Rusya, Suriye, Ürdün ve Gürcistan gibi bir çok ülkedeki fuarlara milli katılım gerçekleştiriyoruz. Genel olarak 3 ana sektörde yoğunlaşıyoruz. Bunların başında yapı sektörü, ardından endüstri makinaları ve tarım geliyor. Ayrıca gıdadan hazırgiyime kadar çok çeşitli sektörlerde fuarlar düzenliyoruz. Yurtiçi başarımızı yurtdışına da taşımak istiyoruz. Mevcut ağımıza önümüzdeki yıla kadar Bulgaristan, İtalya, Ukrayna'yı da eklemek için çalışıyoruz. Ayrıca Ukrayna'da bir de bölge ofisi projemiz var."

Türkiye Tiflis Büyükelciliği Ticaret Müsteşarı Cengiz Gürsel ise bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Gürcistan ve Türkiye arasında yoğun ve uyumlu bir işbirliği sürecininin başladığını belitti. Gürsel, "Bu uyumun yansıması olarak iki ülke arasında geçen yıllarda hukuki ve ekonomik alanda çeşitli anlaşmalar imzalandı. Serbest ticaret anlaşması ve çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının da yürürlüğe girmesiyle hukuki çerçevesi tamamlanacak olan ilişkiler süratle gelişmeyi sürdürecektir" dedi.

İmajımızı düzeltmeyi başardık
Gürcü Türk İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Yıldırım, amaçlarının Gürcistan'da doğru firmaları doğru ihtiyaç sahipleriyle birleştirmek olduğunu belirterek, "Bunu iki millet sınırları içinde de sürdürmeye çalışıyoruz. Bu yapılanmadan önce ehliyetsiz firmaların bura yürüttükleri çalışmalar nedeniyle, Türk mallarına olumsuz bir bakış oluştu. Bizler ehliyet sahibi dürüst firmaların faaliyetlerine destek olarak imajımızı düzeltmeyi başardık. Türk malları artık burada birinci sırada tercih edilmeye başlandı" dedi. 80 üyelerinin olduğunu kaydeden Yıldırım, "Üyelerimizin Gürcistanda gerçekleştirdikleri ticari faaliyetler toplamın yüzde 15 gibi yüksek bir rakamı oluşturuyor. Sarp kapısından Gürcistan ve civar ülkelere geçen TIR'ların sayısı 125 bine ulaştı" diye konuştu.

İnşaatçılarımız için çalışıyoruz
Tüyap Kafkasya ve Orta Asya Bölge Müdürü Olcay Bildik, Halep, Suriye, Tahran, Moskova ve Tiflis'te bulunan bölge ofislerinin birinci görevinin Türkiye'deki fuarlara nitelikli ziyaretçi katılımını sağlamak olduğunu belirterek, "Bunun dışında ikincil görev olarak bu bölgelerdeki fuarlara milli katılımlar düzenliyoruz. Kafkasya Yapı ve Yapı Teknolojileri Fuarı da bu çerçevede sürdürdüğümüz çabalarımızın bir ürünüdür. Gürcistan Türkiye'ye ağaç ihraç ederken insaat malzemeleri ve mobilya ithal etmektedir. Biz bu fuarla inşaat sektörümüzü burada kalıcı yatırımlar yapmasını teşvik ediyoruz. Önümüzdeki yıl düzenlemeyi planladığımız 'Hazır Mobilya, Yan Sanayi ve Ev Tekstili Fuarı' ile mobilya sektörümüzü de pazara sokmayı hedefliyoruz" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.