Haberler

TOKİ müteahhitlerini ve faizsiz bankaları kurtarma operasyonu

Tarih: 5 Haziran 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Ahmet Kıvanç
Müteahhitler, “TOKİ 100 bin konut sattı ama henüz yapım aşamasında. Tamamlanmazsa herkes sıkıntıya girer” dedi. Hükümet ağırlıklı olarak TOKİ’ye iş yapan müteahhitlere ek ödeme yapılmasını sağlayacak kararname için Meclis’ten yetki almaya hazırlanıyor. Kararnameyle söz konusu müteahhitlere teminat mektubu veren faizsiz katılım bankalarının sıkıntısı da giderilecek

Dövizle yapılan kamu ihaleleri için kısa süre önce fiyat farkı kararnamesi çıkarma konusunda TBMM’den yetki alan hükümet, Türk Lirası ile yapılan kamu ihaleleri için fiyat farkı kararnamesi çıkarma konusunda Meclis’ten yetki almaya hazırlanıyor. İstihdam paketine ilişkin kanunun TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında son anda kabul edilen düzenlemeyle fiyatı döviz cinsinden belirlenmiş kamu ihalelerinde dövizdeki aşırı değer kaybından dolayı zarara uğrayan müteahhitleri kurtarmak için fiyat farkı kararnamesi çıkarma konusunda hükümete yetki verildi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) başta olmak üzere, kamuya iş yapan müteahhitlerin fiyat farkı verilmesi konusunda hükümete baskıları söz konusu düzenlemeden sonra daha da arttı. Başbakan Tayyip Erdoğan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’i, konuyla ilgili nasıl bir düzenleme yapılabileceği konusunda koordinasyonu sağlamakla görevlendirdi. Müteahhitler ise Nazım Ekren, Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan başta olmak üzere ekonomiyle ilgili tüm bakanlarla temasa geçerek fiyat farkı kararnamesinin bir an önce çıkarılmasını istediler.

‘Hükümet sıkıntıya girer’
Müteahhitler, özellikle demir ve akaryakıtta yaşanan aşırı fiyat artışı nedeniyle çok büyük zararlarla karşı karşıya kaldıklarını, bir çok müteahhitin batma noktasına geldiğini ileri sürdüler. Eğer fiyat farkı ödenmezse müteahhitlerin ‘5 milyon YTL zarar etmektense 500 bin YTL’lik teminat mektubumu yakar, işi bırakırım’ düşüncesinde olduğunu savunan müteahhitler, fiyat farkı ödenmemesi halinde en fazla mağdur olacak kesimlerin başında TOKİ müteahhitlerinin geleceğini ifade etti. Müteahhitler, “TOKİ 100 bin konut sattı ama bu konutlar henüz yapım aşamasında. Müteahhitler konutların inşaatını tamamlayamazsa hükümet de çok büyük sıkıntıyla karşı karşıya kalacak” iddiasında bulundular.

Gazeteci Harun Gürek’in bir süre önce yayınlanan ‘AKP’nin Müteahhitleri’ kitabında, AKP döneminde sadece TOKİ ve TOKİ’ye bağlı Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (EGYO) 16 milyar YTL tutarında ihale gerçekleştirdiği belirtildi.

Amaç bankaları kurtarmak mı?
Söz konusu müteahhitlerin çok büyük bölümünün ihalelere girerken faizsiz bankacılık sistemiyle çalışan eski adıyla özel finans kurumu, yeni adıyla katılım bankalarından aldıkları teminatları kullandıkları bildiriliyor. Müteahhitlerin ihalesini kazandıkları işleri tamamlamayıp teminatlarını yakmaları durumunda söz konusu katılım bankalarının çok büyük zararlarla karşı karşıya kalacakları belirtiliyor. Bu nedenle müteahhitleri kurtarmak için çıkarılacak fiyat farkı kararnamesinin esas olarak bu müteahhitlere teminat mektubu sağlayan faizsiz bankaları kurtarmaya yarayacağı kaydediliyor.

Kamuda TL cinsi yapılan yapım ihalelerinde fiyatı aşırı miktarda artan inşaat girdileri konusunda müteahhitlere ilave ödeme yapılabilmesi için hükümete fiyat farkı kararnamesi çıkarma yetkisi veren düzenlemenin 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na bir madde eklenerek gerçekleştirileceği öğrenildi.

Söz konusu düzenlemenin, bugün TBMM Bayındırlık Komisyonu’nda ele alınacak olan Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı’sında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Ancak, fiyat farkı kararnamelerinin kamuoyundan tepki çekiyor olması ve bütçeye ağır yük getirmesi nedeniyle Hazine Müsteşarlığı’nın fiyat farkına ilişkin düzenlemeye karşı çıktığı ifade edildi. Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) da düzenlemeye sıcak bakmadığı öğrenildi.

Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 8. maddesi uyarınca kamu ihalelerine ilişkin sözleşmelere, genel enflasyon oranında fiyat farkı ödeneceği hükmü konuyor. Ancak aynı kanuna göre bu sözleşmelerde fiyat farkı konusunda sonradan değişiklik yapılamıyor. Bu nedenle, genel enflasyon oranının üzerinde fiyat farkı ödenebilmesi için yasal düzenleme gerekiyor.

‘Likör’ ihalesi tekrarlanacak
Öte yandan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Mecidiyeköy’deki likör fabrikasını tekrar satışa çıkaracaklarını belirterek, “Hasılat paylaşımına çıkacağız. 20 gün içinde arazi tekrar ihaleye çıkacak” dedi. İhaleyi daha önce Kiler Grubu kazanmış ancak ihaleye tek başına katıldığı için Toplu Konut İdaresi ihaleyi iptal etmişti. Düzenlenen ikinci ihalede de Kiler tek katılımcı olduğu için araziye teklif vermedi.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.