Haberler

Hızlı trene para yetişmedi, ilk etapta bile maliyet iki katına çıktı

Tarih: 6 Haziran 2008 Kaynak: Referans Yazan: Begüm Gürsoy
Hızlı trende bu yıl tamamlanması gereken ilk etap için öngörülen 437 milyon euroluk başlangıç maliyetine 381 milyon euroluk ek maliyet çıktı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 'Yapılması gerekeni yaptık. Bunun da bir bedeli var' dedi.

Devlet Demiryolları'nın (TCDD) Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattı inşaatında maliyet sürekli artıyor. TCDD'nin verilerine göre Ankara-İstanbul arasındaki hızlı tren güzergâhının ilk etabını oluşturan Ankara-Eskişehir hattı için öngörülen 437 milyon euroluk maliyet 654.9 milyon euroya çıktı. Ayrıca hızlı tren teknolojisindeki gelişmeye ayak uydurmak için yapılan 63.1 milyon euroluk harcamayla toplam ek maliyet 281 milyon euroya yükseldi. TCDD birkaç gün önce 100 milyon euroluk ek ödenek talep ederken bu kabul görürse ek maliyet 381 milyon euroya çıkarak ilk etabın başlangıç maliyetini neredeyse ikiye katlamış olacak. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Eskişehir-İstanbul arasındaki ikinci etap çalışmaları henüz başlamadı ama orada da maliyet artışı olma ihtimali var" dedi.

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi, ilk defa 1994'te yatırım programında yer aldı. Esenkent-Eskişehir hattının temeli 8 Haziran 2003'te atıldı ancak daha sonra hızın saatte 250 kilometreye çıkarılmasına ve mevcut hattan ayrı bir hat inşa edilmesine karar verildi. Sincan-Esenkent arası hattın yapımı ile Eskişehir geçişleri ise başta projeye dahil edilmediği için daha sonradan bu iki ayrı bölüm için ek ödenek talep edildi. Böylece maliyet farkı 218 milyon euro oldu. Maliyet artışına en son yaklaşık 100 milyon euroluk ek ödenek talebi eklendi.

Yapmak zorundaydık, yaptık
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, ihaleye çıktıktan sonra teknolojinin geliştiğini ve buna ayak uydurmak zorunda kaldıklarını belirterek çevreyi yeşillendirme, sertifikasyon, tünelin kaplamasını daha da sağlamlaştırma gibi işler nedeniyle öngörülen dışında artışlar olduğunu söyledi. Eskişehir alt geçidini ise ayrı ihale ettiklerini vurgulayan Karaman, "Projeyi daha iyileştirmek için yaptık. Bazı yerlerde saatte 200 kilometre hızla gidecek treni, her yerde bu hıza ulaşabilir hale getirdik. Yapmak zorundaydık, yaptık. Bunun da bir bedeli var" dedi. Yürüyen projelerde maliyetle ilgili sorunlar çıktığını belirten Karaman, demir ve petroldeki artışın olumsuz etkilediğini, müteahhitlerin ise fark istediğini belirtti.

Rayların röntgeni çekilecek
Eskişehir-İstanbul arasındaki çalışmaların hukuki nedenlerle henüz gerçekleşmediğini belirten Karaman, "Bir karar alıyoruz. Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) başka bir kararı oluyor ve 'Bize göre şöyle olması lazım' diyor. Sonra kaybeden müteahhit mahkemeye gidiyor" diyerek bu konunun kendilerine sıkıntı getirdiğini belirtti. Karaman, "Bir ihale kapışması var. Bazı ihalelerde oluyor. Bazen bizim de karar vermekte zorlandığımız şeyler oluyor" dedi.

Demir ve petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle ikinci etapta da maliyet artışı ihtimali bulunduğunu kaydeden Karaman, "Bilmediğimiz gelişmeler oldu. Ultrason cihazı gelişti. Rayların da artık röntgeni çekiliyor. Röntgen cihazı almak istedik. Sıkıntı çıktı. Şimdi kiralık alıyoruz" dedi. Karaman Türkiye'de de bir hızlı tren enstitüsü kurulmasına yönelik temasların bulunduğunu belirtti.

Bitiş tarihi veremiyorum
Projedeki gecikme ve projenin ne zaman hayata geçeceğine yönelik bir tarih veremeyeceğini belirten Karaman, Ankara-Eskişehir arasındaki yolun bittiğini ancak testlerin devam ettiğini belirterek diğer ülkelerde de testlerin uzun süre devam ettiğini anlattı. Karaman, hızlı tren teknolojisinde testlerin önemine dikkat çekerek "Bu trenler makinistin hiç etken olmadığı trenler. Hızlı trenlerde kaza oranı ise düşük" dedi. Bu nedenle sinyallerin test edildiğini, ne gibi fonksiyonların bulunduğuna bakıldığını belirten Karaman, Güney Kore'de de test çalışmalarının 1.5 yıl sürdüğü örneğini verdi.

Projeye eleştiriler artıyor
İhale aşamasından projenin gecikmesine kadar birçok konuda eleştirilen hızlı tren şimdi de maliyet artışı nedeniyle eleştiriliyor. Projenin kabul edilmesi için maliyetin başlangıçta düşük gösterildiği yorumları yapılıyor. Proje harcamalarının geri dönüş süresinin de son maliyet artışları ile değişmesi bekleniyor. Hızlı trende yılda 9 milyon kişi taşınarak 326 milyon YTL gelir sağlanması hedeflenmişti. Projenin ilk etabı 206 kilometrelik Esenkent-Eskişehir hattı. Alsim-Alarko liderliğinde İspanyol Ohl firması ile oluşturulan konsorsiyumun yaptığı birinci etabın 2006'da tamamlanması hedeflendi ancak olmadı.

Henüz inşaatı başlamayan 2'nci etap ise Köseköy-Vezirhan ve Vezirhan-İnönü olmak üzere iki bölümde yapılacak. Çin ve Türk firmalarının oluşturduğu CRCC-CMC-Cengiz İnşaat-İçtaş İnşaat konsorsiyumu tarafından inşa edilecek ikinci etap için 610 milyon 160 dolarlık fiyat teklifi verilmişti.

Hızlı tren Konya'ya kadar gidecek
- Ankara-Eskişehir arası mesafe 1 saate düşecek
- Ankara-İstanbul arasındaki mesafe ise 3 saate inecek.
- Bu hatta Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi'ne entegre edilecek.
- Ankara-Konya arası mesafe 1 saat 15 dakikaya gerileyecek.
- İstanbul-Konya arası mesafe de 3 saat 30 dakikaya düşecek.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.