Haberler

Yüzme havuzlu sitelerle yeni bir yaşam kültürü oluşturuluyor

Tarih: 10 Haziran 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Şemsinur Özdemir
Son yıllarda yeni yapılan konutların hepsinin ortak bir özelliği var: Yüzme havuzu. Villa tipinden çok katlı bloklara kadar hangi tarzda olursa olsun sitenin ortasında mutlaka açık bir yüzme havuzu bulunuyor.

Bazılarında açık havuzla birlikte kapalısı da yapılıyor. Yüzme havuzları, fitness center (spor salonu), kafeterya, çocuk oyun alanı gibi site içinde bulunan sosyal alanların ana unsuru niteliğinde. Öyle ki, açık bir yüzme havuzunun bulunması sitenin modern ve kaliteli olduğunun işareti sayılıyor. Genellikle şehrin dışında inşa edilen sitelerde, ikamet edenlerin şehir imkanlarından mahrum kalmaması için her türlü sosyal imkan sunulmaya çalışılıyor. Yüzme havuzları da bu anlamda bir ihtiyaç olarak görülüyor. Toplu konut projelerine danışmanlık yapan Ediz Giray, son 3 yılda sayısı artan bu tarz sitelerde oturmayı düşünen insanların talepleri ile yeni bir yaşam kültürünü de oluşturduklarını söylüyor. Giray'a göre, eskiden güvenlik ve otoparktan başka bir şey istenmiyordu. Olsa bile sınırlı sayıda proje arasından seçme şansı pek yoktu. Şimdilerde ise gelişen inşaat sektörü şehre gitmeye gerek kalmadan her türlü imkanın içinde bulunduğu 'yaşam alanları' sunuyor.

Dairelerin satış fiyatları, kiraları ve aylık aidatları özellikle şehre yakınlığına göre her sitede değişiyor. 55 metrekareden 180 metrekareye kadar farklı büyüklükteki dairelerde yaşamak maddi imkanların ortalamanın üstünde olmasını gerektiriyor. Site hayatı ayrıca tercih eden kişilerin yaşam tarzlarına yönelik ipuçları da veriyor. Bazı kişiler dindar insanların oturabileceği ihtimalini düşünerek kapalı havuzu da olan sitelerden uzak duruyor. Azımsanmayacak bir kitlenin sadece açık havuz olan site yerine kapalı havuz olan siteleri tercih ettiğini belirten Ediz Giray ise "Bazı sitelerde haftanın bir günü kapalı havuz sadece kadınların kullanımına açılıyor. Bu sayede tesettürlü hanımlar ve dindar olmasa bile açık havuzu kullanmak istemeyen hanımlar rahat ediyor." diyor.

Kapalı havuzlu sitelerde aidat 400 YTL'den başlıyor
İnşaat firmalarına göre, maliyet anlamında sitede açık veya kapalı havuz olmasının pek farkı yok. Ancak, kullanmaya başladıktan sonra aidatlarda belirgin bir fark ortaya çıkıyor. Açık havuzların temizliği ve yosunlaşmayı engelleyecek kimyasal maddeler için masrafları oluyor. Bütün dairelere bölündüğünde bu giderler pek göze batmıyor. Ancak, kapalı havuzların suyunun ısıtılıp belli bir ayarda sabitlenmesi, ortamdaki nemin giderilmesi, temizliği, personel gideri derken maliyetler yükseliyor.

Daireyi satın alırken veya kiralarken ödenen bedel kadar yaşama maliyetlerinin de önemli olduğuna dikkat çeken Ediz Giray şöyle konuşuyor: "Kapalı havuz olan bir sitenin aylık aidatı 400 YTL' den aşağı olmaz. Aidatın yüksekolması 2. el satışları ve kiralanma oranını düşürür. Kapalı havuzun işletme maliyeti yüksektir. Asıl sorun hangi çap sitede kapalı havuz olacağı, hangisinde olmayacağıdır."

Kurallara uyulmazsa havuzlar hastalık saçar
Havuzların, standartlara uygun, temiz kullanılması site sakinlerinin bu yaşam tarzına alışkın ve özenli olmasına göre değişiyor. Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra duş alınması, bulaşıcı hastalık taşınmadığına dair raporların verilmesi, havuz başında yenilip içilmemesi gibi kurallar sitelerde de var. Hem açık hem kapalı havuzlu site projelerini hayata geçiren Suryapı İnşaat İş Geliştirme Müdürü Bayram Temel, sosyal alanların kurallara uygun kullanılmasında site yönetiminin belirleyici olduğunu söylüyor. Bu yüzden proje bittikten sonra sistemin oturması için 5 yıllığına yönetimi sürdürdüklerini belirten Temel şu bilgileri veriyor: "Temizlik konusu çok önemli. Eğer site yönetimi doğru yönlendirilmezse, bakımı yaptırılmazsa sağlık ve spor alanı sayılan havuz bir tuzağa da dönüşebilir. Havuzlarda en önemli hadise girerken duş almaktır. Bu konuda site yönetimi ile sakinler arasında zaman zaman sıkıntı oluşuyor. Ama bunu da kimseyi kırmadan aşmaya çalışıyoruz. Havuzlar herkese açık ama havuza girme koşulu olarak sağlık testleri istiyoruz. Riskleri anlatıyoruz. Misafirlerin kullanmasına izin vermiyoruz."

Evinden mayoyla çıkıp havuza gidenler var
Bazen açık havuz kültürü dünya görüşüne ve yaşam tarzına uygun olmayan aileler de sosyal imkanları ve güvenliğinden dolayı sitelerde yaşamayı tercih edebiliyor. Ancak bu kişiler zaman içinde site içinde yürüyemez, çocuklarını dışarı çıkaramaz hale gelebiliyor. Açık havuzlu bir sitenin sakini şöyle konuşuyor: "Bizim sitede havuz tam evimin önünde. Balkonda oturmak istesem aşağıda plaj kıyafetiyle oturan, gezen, havuza girip çıkan insanları görüyorum. Güvenli olduğu için sitede yaşamayı istedik. Havuzu hiçbir zaman kullanmayı düşünmüyoruz. Tatil beldesinde, plajda bu manzara normal sayılabilir ama evimizin önünde olması bizi rahatsız ediyor." Danışman Ediz Giray da bu konuda şu uyarıyı yapıyor: "Açık havuz olan bir sitede yaşayan insanlar bir müddet sonra tatil köyündeymiş gibi davranmaya başlıyor. Evinden bikiniyle, şortla çıkıyor. Havuza gidiyor. Markete de bu kıyafetle gidiyor. Dışarıda havuz başında gibi yaşamaya başlıyor. İnsanlar tatil mekanlarını seçtikleri gibi evlerini de hayat tarzına göre seçmeli."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.