Haberler

Otoyol özelleştirmesi yasayı bekliyor

Tarih: 13 Haziran 2008 Kaynak: NTVMSNBC
Otoyollar ve üzerindeki hizmet tesisleri ile boğazdaki köprülerin 25 yıl süreyle işletme hakkı verilmesi yoluyla özelleştirilmesi ihalelerinin açılması için TBMM’de bulunan tasarının yasalaşması bekleniyor.

Reuters’ın konuya yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, önde gelen uluslararası şirketlerin ilgilendiği otoyol ve köprü özelleştirmelerinin ihale ilanı verilebilmesi için TBMM’de komisyonlarda bulunan, “Erişme Kontrollü Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın kabul edilerek yasalaşması gerekiyor. Yasa çıkar çıkmaz Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) ihaleye çıkabileceği kaydediliyor.

Verilen bilgiye göre, danışman firma özelleştirmeye ilişkin yol haritası ve strateji raporu ile hukuki ve teknik altyapıya ilişkin çalışmaları tamamladı; değer tespit çalışmaları ise sürüyor. İhale öncesinde Özelleştirme Yüksek Kurulu’ndan da stratejiye ilişkin karar alınacak.

İşletme Hakkı Devredilecek
Özelleştirme işlemi, köprüler ile yaklaşık 2,000 km yol ve üzerindeki 72 istasyon, baz istasyonlarını, fiber optik kabloları ve reklam panolarının işletme hakkını içeriyor. Otoyol ve köprülerin 25 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi öngörülüyor. Bu durumda köprü ve yollar üzerindeki hizmetler mevcut sözleşmelerle alıcıya devredilecek.

Özelleştirme kapsamında Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana- Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolları’nın, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolları (bağlantı yolları ile birlikte), Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri (bağlantı yolları ile birlikte) ve bunların üzerindeki otoyol hizmet tesisleri ile bakım işletme ve ücret toplama merkezleri bulunuyor.

İmtiyaz Sözleşmeleri
Yasalaşması beklenen tasarıya göre, otoyollar, köprüler ve bunlarda bulunan işletme ve bakım tesisleri ile hizmet tesisleriyle varlıkların özelleştirilmesi, ÖİB tarafından gerçekleştirilecek. Özelleştirme uygulamalarına konu faaliyetler imtiyaz niteliğinde olacak; imzalanacak sözleşmeler de imtiyaz sözleşmesi olarak düzenlenecek.

İşletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilecek otoyollar, altı ana güzergah üzerinde yer alıyor; bağlantı yollarıyla birlikte toplam 1,860 kilometreyi buluyor. Özelleştirme sonucu elde edilecek gelirler, ÖİB tarafından yapılacak harcamalar düşüldükten sonra Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki yolların yapım ve bakım hizmetlerinde kullanılmak üzere Hazine’ye aktarılacak.

Geçiş Ücreti Belirli Tarifeye Tabi Olacak
Özelleştirme Yasası çerçevesinde işletme hakkı verilen otoyollarda bağlantılar, işletici şirketin başvurusu üzerine veya resen Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kararıyla kurulacak veya kaldırılacak.

Özelleştirme sonucu işletme hakkı verilen otoyol ve köprülerde işletme hakkının başladığı takvim yılında uygulanacak ücretler, sözleşmelerde belirlenecek hükümlere göre güncellenerek uygulanacak. İzleyen takvim yılları için geçiş ücretleri, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere sözleşmelerde belirlenen tarife veya usullere göre tespit edilerek uygulanacak. İşletme hakkı verilen otoyolların sözleşme süresince ücretli otoyol vasfı korunacak.

Kimler İlgileniyor?
Otoyol ve köprü özeleştirmesinde danışmanlık hizmeti veren TSKB’nin Genel Müdürü Halil Eroğlu daha önce otoyol ve köprü özelleştirmesiyle, Avustralya’dan Macquarie Infrastructure, İspanyol Abertis, Portekizli Brisa, Japon Itochu Corp ve İtalyan Atlantia şirketlerinin ilgilendiğini söylemişti.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan daha önce köprü ve otoyol özelleştirmelerinin bu yıl Mayıs- Haziran’da başlayacağını belirtmişti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.