Haberler

Denize istasyon

Tarih: 17 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Marmara’da geçen yıl yapılan denizaltı deprem araştırmalarının sonuçları, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) düzenlenen çalıştayda ele alınacak. 3 gün sürecek ve yabancı bilim insanlarının da katıldığı çalıştayda, fay boyunca açığa çıkan gaz ve suyun incelenerek beklenen Marmara depremine ilişkin ipuçları elde edilmesi amacıyla deniz dibine kurulması gereken gözlem istasyonunun detayları belirlenecek. Proje, Avrupa Denizleri Denizaltı Gözlem Ağı (ESHONET) tarafından teknik olarak destekleniyor ancak istasyonunun kurulabilmesi için hükümetin kaynak ayırması gerekiyor.

Dün başlayan çalıştaya ilişkin İTÜ Maslak yerleşkesinde bir basın toplantısı düzenlendi. Mayıs 2007’de Marmara Denizi dibinde Nautile adlı denizaltıyla gerçekleştirilen incelemeleri yürüten ekipten İTÜ Doğu Akdeniz Oşinografi ve Limnoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Namık Çağatay, Marmara’da gaz ve su çıkışları belirlediklerini anımsatarak bu çıkışlar ile depremsellik arasındaki ilişkinin belirlenebilmesi için deniz tabanına gözlem istasyonu kurulması gerektiğini söyledi. İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Naci Görür, su ve gaz çıkışının aslında bir şans olduğunu belirterek, “Denizaltına kurulacak bir istasyon ile çok önemli bulgular elde edilebilir” ifadesini kullandı. Görür, Çınarcık ve Tekirdağ çukurluğunda gaz ve sıvı çıkışı olmasına karşın Adalar’ın güneybatısından başlayıp orta Marmara çukurluğuna kadar uzanan fayda gaz ve sıvı çıkışı tespit etmediklerini belirterek “Muhtemelen bu bölüm çok riskli” dedi.

‘Gözlem İstasyonu Kurulmalı’
Avrupa Gözlem İstasyonları Ağı temsilcisi Louis Geli de Marmara’da su ve gaz çıkışları oldğunu belirterek bu nedenle deniz altına gözlem istasyonu kurulması gerektiğini söyledi. Geli “Çekmece-Silivri fay segmenti üzerinde gaz çıkışlarının görülmüyor. Bu kısmın kilitlendiği ve 1766’dan beri kırılmamış olduğu düşünülüyor. Oysa Marmara’nın diğer yerlerinde aktif faylar boyunca gaz ve sıvı çıkışlarını görebiliyoruz. Bu nedenle gaz ve sıvı çıkışlarını depremsellik veya sismik etkinlikle ilişkilendirebiliyoruz” diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.