Haberler

İlhan Koman’dan ilk retrospektif

Tarih: 6 Haziran 2005 Kaynak: NTVMSNBC

   

Heykeltraş İlhan Koman’ın yapıtlarının sergilendiği Retrospektif başladı. Üç farklı mekanda 30 Haziran 2005’e kadar açık kalacak olan ‘İlhan Koman: Retrospektif’ başlıklı sergi, sanatçının ülkemizdeki ilk retrospektif sergisi...

Dünya çapında bir üne sahip olmasına karşın Türkiye’de yeterince tanınmayan İlhan Koman’ın yapıtları; Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, İlhan Koman Kültür ve Sanat Vakfı, İsveç Konsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle ülkemizde ilk defa sergileniyor.

“Bir nesnenin sanat olması için, has, öz, gerçek olması gerekir. Sanatta tek ölçü budur. Sanatın kopya, özenti, taklit olmayan, kendi kendine bir olay olması gerekir. Bu, küçük veya büyük de olur, obje de eşya da olur, figüratif veya non-figüratif de olur. Bütün sorun tek ve gerçek olmasıdır... Bir de Racine’in sanatı tarifi vardır: Sanat, hiçbir şeyden bir şey yapmaktır. Ben bazen çalışmamdan memnun olmayınca, kendi kendime küfür ve alayla Racine’in lafını tersyüz edip, şimdi bir şeyden hiçbir şey yaptın be mübarek adam, derim. Aslında sanat, bence insanın bilinmeyene doğru çıktığı bir serüvendir. Sanatçı, devamlı kendisini yenileyebilmelidir.”
İlhan Koman

Yaşamının ve çalışmalarının büyük bölümünü İsveç, Fransa ve Türkiye arasında paylaştıran İlhan Koman’ın yaklaşık 300 eser ve ilgili fotoğraflarının görülebileceği sergi İsveç Konsolosluğu’nun bahçesinde 1 Mayıs Pazar günü, Fransız Kültür Merkezi’nde ise 3 Mayıs Salı günü açıldı.

Serginin diğer bölümleri ise Yapı Kredi Kültür Merkezi Kazım Taşkent Sanat Galerisi’nde 6 Mayıs Cuma günü açıldı.
Yine Yapı Kredi Kültür Merkezi, Sermet Çifter Salonu’nda “Bir Usta Bir Dünya” serisi dahilinde, İlhan Koman’ın atölyesi, çalışma teknikleri ve teknesi Hulda ile ilgili bölümler yer alıyor.

Bir mekandan diğerine...
Sanatı “bilinmeyene doğru bir serüven” olarak tanımlayan Koman’ı tanımak ve anlamak için sanatseverler bir mekandan diğerine geçecekler.

İFKM’deki Sergi
İstiklal Caddesi’nin bir ucunda, Taksim Meydanı yakınındaki Fransız Kültür Merkezi İlhan Koman’ın Paris’te gerçekleştirdiği eserlerinden bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.

Aynı zamanda, Paris’ten ayrıldıktan sonra kaybolan ilk yaratımlarından özgün fotoğraflar sunuluyor. Koman tarafından, ya da O’nun hakkında Fransızca yazılmış çeşitli metinler ve sanat eleştirileri sergileniyor. Bunların yanı sıra Türkiye’ye döndüğünde arkadaşlarıyla birlikte tasarladığı ve 1950’ler Parisi’nin dinamiklerini barındıran mobilyaların fotoğrafları da burada yer alıyor.

Yapı Kredi’de Bir Atölye - Bir Tekne
İstiklal Caddesi’nin ortasındaki Yapı Kredi Kültür Merkezi, İlhan Koman’ın araştırmalarının evriminin izlenebildiği form çalışmalarını içeren en büyük koleksiyonu sunuyor.

Koleksiyon, çizim ve prototiplerden oluşan eserlerin gerçeklenmiş hallerini içeriyor. Yapı Kredi galerileri Koman’ın atölyesinin bir benzerini yeniden oluşturuyor ve ayrıca Koman’ın hem yaşayıp hem çalıştığı Hulda adlı yüzyıllık tekneye ayrılmış bir alana evsahipliği yapıyor.

İlhan Koman’ın yaratımlarının çoğu kent sokakları için anıtsal boyutlarda gerçekleştirilme amacını taşıdığından, Koman’ın İsveç ve Türkiye’de bulunan bazı işlerine dair çalışmalar ve belgeler, Akdeniz ve Leonardo’dan… eserleri üzerinde odaklanılarak sunuluyor.

İsveç Konsolosluğu'nda Demir Dönemi
İstiklal Caddesi’nin diğer ucu olan Tünel’de ise 1 Mayıs Pazar günü, İsveç Konsolosluğu, bahçesini Koman’ın demir döneminden 6 görkemli eserine açtı.

Bu eserler İsveç’in kamusal alanlarında sergilenmelerinden 40 yıl sonra Türkiye’de ilk kez sergileniyorlar.

Konsolosluk ayrıca, 3 Haziran 2005’te, Fransa, İtalya, İsveç ve Türkiye’den Koman’ın eski çalışma arkadaşlarının, öğrencilerinin, arkadaşlarının ve uzmanların bir araya geleceği İlhan Koman üzerine bir sempozyuma da evsahipliği yapıyor.

Sempozyum Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi ve İsveç Konsolosluğu’nun katkılarıyla gerçekleşiyor.

İlhan Koman Kimdir?
1921’de Edirne’de doğan İlhan Koman İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. 1947-50 arasında Fransa’da, Académie Julian ve l’Ecole du Louvre’da çalışmalar yaptı ve ilk sergisini Paris’te açtı. 1958’e kadar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretim üyeliği yapan Koman, daha sonra İsveç’e gitti ve hayatının sonuna kadar orada yaşadı.
Bu dönemde yeni geometrik türevler ve yel değirmenleri gibi bilimsel buluşları tescillendi.

Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürlük binasının önünde bulunan Akdeniz Heykeli ve Anıtkabir’in doğu kabartmaları ise sanatçının Türkiye’de bulunan çalışmalarından en çok bilinenleri arasında sayılabilir.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.