Haberler

Kale ve Kilisede Kazı Yapılacak

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Yeşil Divriği
Divriği’deki tarihi kale ile çevresindeki sur ve kilise kalıntılarının gün yüzüne çıkarılması amacıyla başlatılan kazı çalışmalarını yürüten Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Erdal Eser, kale çevresinde kaçak kazı yapan define avcılarından yakındı. Kaçak kazı yapan kişilerin tespit edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sivas Valiliğine suç duyurusunda bulunduğunu belirten Eser, bakanlıktan tarihi yapının korunması için bekçi görevlendirmesini istedi.

CÜ Arkeoloji ve Sanat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini de yürüten Yrd. Doç.Dr. Eser, Divriği Kalesi ile çevresindeki sur ve kilise kalıntılarının olduğu bölgede yaptıkları kazı çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Divriği Kalesi ve çevresindeki tarihi eserlerin önemine dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Eser, bu tarihi bölgenin gün yüzüne çıkarılabilmesi için 2006 yılında çalışma başlattıklarını söyledi. Geçen yıl kendisinin başkanlığında 5 işçi ile 15 gün kalenin kuzey yamacındaki kilisede yaptıkları kazı çalışmalarında Ermenice kitabe parçası bulduklarını ifade eden Yrd.Doç.Dr. Eser, geçen hafta sonu ilçeye geldiğinde, tarihi yapının etrafında kaçak kazı yapıldığını fark ettiğini söyledi.

Kilisenin üst bölümünden büyük bir delik açılarak tarihi yapının içine girildiğini belirten Eser, tarihi yapının iç kısmının moloz yığınlarıyla dolduğunu kaydetti.

Kale ve çevresinin gece aydınlatmasının olmasına rağmen kaçak kazı yapılmasının düşündürücü olduğunu ifade eden Yrd.Doç.Dr. Eser, kaçak kazı yapan kişilerin tespit edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sivas Valiliğine suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Define avcılarından yakınan Eser, kaçak kazı çalışmalarının hem tarihi yapıya zarar verdiğini hem de kendi kazı çalışmalarını sekteye uğrattığını kaydetti.

Yrd.Doç.Dr. Eser, kale ve çevresindeki tarihi yapıların korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığından bölgede bekçi görevlendirilmesi talebinde bulunduğunu, tarihi yapının daha fazla zarar görmemesi için bekçinin bir an önce görevlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu konuda hem bakanlık yetkililerinden hem de yerel yöneticilerden destek bekleyen Yrd.Doç.Dr. Eser, tarihi yapıların korunmasında polisiye önlemlerin yanı sıra vatandaşların da duyarlı olmasının önemine değindi.

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ile ilçedeki birkaç mezarın Mengücekoğulları Beyliği ile ilgili bilgiler verdiğini belirten Eser, Divriği Kalesi'ndeki kazı çalışmalarının tamamlanması ile birlikte Mengücekoğulları ve Ortaçağ dönemiyle ilgili yeni bilgilerin ortaya çıkacağını tahmin ettiğini söyledi.

Amaçlarının Mengücekoğulları ile ilgili bilinmeyenleri ortaya çıkarmak olduğunu ifade eden Yrd.Doç.Dr. Eser, Bakanlıktan gerekli iznin çıkması halinde bu yıl 1 Ağustosta kazı çalışmalarına başlayacaklarını kaydetti.

Kazı çalışmalarını 5 kişilik değil de 50-100 kişilik bir ekiple sürdürmek istediklerini belirten Yrd.Doç.Dr. Eser, ödeneğin fazla olması durumunda ekipte yer alan kişi sayısını artıracaklarını ifade etti.

Kazı çalışmaları için sponsor aradıklarını, ancak bulamadıklarını da kaydeden Eser, ''Biz sınırlı kaynaklarla bu tarihi yapıdaki kazı çalışmalarını bitiremeyiz, çözemeyiz'' dedi.

Bu yılki kazı çalışmalarında ilk olarak, kaçak kazı sonucu moloz yığınlarıyla dolan bölümü yeniden temizleyeceklerini belirten Yrd.Doç.Dr. Eser, daha sonra ise kale ve surların olduğu bölgede kazı yapacaklarını söyledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.