Haberler

'Yağmur yağmazsa, Ankara 2030'da çölleşecek'

Tarih: 4 Temmuz 2008 Kaynak: Cumhuriyet
TEMA Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Süleyman Çetin, Ankara'nın tamamının çölleşme sorunu ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Ankara'nın küresel ısınmadan fazlasıyla etkilendiğini söyleyen Çetin, yağışların bu şekilde düzensiz ve az devam etmesi durumunda 2030 yılına gelindiğinde kuraklık ve çölleşme sorunu yaşanacağını belirtti. Geçen yıl, son yüzyılın en kurak mevsimini yaşayan Başkent Ankara, artık çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya. Konuyla ilgili Cumhuriyet Ankara'ya değerlendirmelerde bulunan Tema Vakfı Danışma Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Tema Vakfı Ankara Kurucusu Süleyman Çetin, Ankara'nın küresel ısınma nedeniyle kuraklık ve yağış düzensizliği sorunlarının olduğuna dikat çekti.

Ülkemizin su zengini ülkelerden biri olmadığı anımsatmasında bulunan Çetin, "Ülke olarak suyumuzun fazla olduğunu düşünüyoruz ama rakamlara baktığımızda bu hiç de öyle değil. Örneğin Brezilya'da tatlı su kaynağının kişi başına 45 bin 570 metre küp, Rusya'da 31 bin 600 metre küp, Kanada'da 91 bin 420 metre küp olduğunu, Türkiye'de ise kişi başına 2 bin 900 metreküp suyun düştüğünü gördüğümüzde aslında tam tersi su fakiri ülkeler arasında olduğumuz gerçeği ortaya çıkıyor" dedi. Çetin, Ankara'nın küresel ısınmadan fazlasıyla etkilendiği kaydederek, yağışların bu şekilde düzensiz ve az devam etmesi durumunda 2030 yılına gelindiğinde kuraklık ve çölleşme sorunu yaşanacağı öngörüsünde bulundu. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda tüm ülkenin çölleşme ve su fakiri olma tehlikesi ile karşı karşıya olacağını dile getireren Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Ankara ve İç Anadolu Bölgesi'nde tarımla uğraşan çiftçilerimiz daha önceleri 50 metreden su çıkarırken, bu, Konya gibi bölgelerde 120 metreye kadar düştü. Hatta şöyle bir tehlike başgösterdi: Tuz Gölü çevresinde daha derinlere inilmesi sebebiyle gölü besleyen su kaynaklarının da çekilmesiyle Tuz Gölü kurumaya başladı. Göl şu anda 100 bin hektarlık bir küçülme ile karşı karşıya."

Kızılırmak suyuna da değinen Çetin, Ankara'nın Kızılırmak suyu ile susuzluğunun gidirilmeye çalışıldığını ancak Kızılırmak'ın çevresindeki ekolojik yaşamın dikkate alınmadığını aktardı. Ankaralı'nın Kızılırmak suyunu içtiğini ama bu suyun da sağlıklı olduğu konusunda tereddütler olduğunun altını çizen Çetin, "Birçok bilim kuruluşu bu suyun sağlıksız olduğu yönünde raporlar açıklıyor. Milyarlarca lira harcanıp getirilen bu su, küresel ısınmaya ve susluğa çare değil. Çare olarak sularımızı bizler tasarruflu kullanmalıyız. Tabii ki bu bireysel çözümler yeterli değil; yerel yönetimler ve yöneticilerin de alması gereken önlemler var: Su kaynaklarının kullanılabilir hale getirilmesi, kaçak kuyuların açılmasının önlenmesi. Bunun yanı sıra yağmur yeşile gelir; ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmalarına ağırlık verilmeli. Ve en önemlisi bir su yasasının çıkartılması gerekiyor" diye konuştu.

Tarım alanları tehlikede
Çetin, Ankara'nın tamamının çölleşme tehdidi altında olduğunu, güneyinin su fakiri konumuna geçtiğini yineleyerek sözlerini şöyle tamamladı: "Özellikle Gölbaşı bölgesinde kurulan yatay binalar çok arttı ve her bina kendi kuyusunu açmaya başladı. Bu aşırı kuyu suyu kullanımı da arazilerin kuraklaşmasına, yeraltı sularının bitmesine neden oldu. Önümüzdeki yıllarda Ankara'nın tamamı küresel kuraklıkla boğuşacak. Tarım alanları üzerine konutlar yapılıyor, bu da bir anlamda çölleşmedir."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.