Arkitera E-Bültenleri

Email adresiniz yeterli
Üyelikten Çıkış
E-Bülten Arşivi

Haberler

Kaçak Devlet

Tarih: 22 Temmuz 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Ali Sirmen
Şeytana külahını ters giydirecek kadar hünerli olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ne yaptığını bilip bilemediğini yine de sormadan edemiyorum.

Öyle ya! Hangi aklı başında insan kırk yıllık ODTÜ’nün binalarını yıkmaya kalkabilir, ayrıca böyle bir girişime kimin gücü yetebilir?

Olayı sanırım biliyorsunuzdur. Melih Gökçek’in uzun süredir, ODTÜ’nün Eymir Gölü’ne göz koyduğu söylenirdi. Rant belediyeciliğinin üstatlarından olan Gökçek bu amacına ulaşamadığı gibi, son günlerde, ODTÜ ile yeni bir anlaşmazlığa daha düştü.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, zehirli olduğu iddia edilen Kızılırmak suyunu, kentin içme suyu şebekesine katıp, bir süre de halka habersiz içırdikten sonra, tepkilerin ortaya çıkması üzerine, herkesin gözünün içine bakarak, “Elimizde ODTÜ’nün ‘Temizdir’ raporu var” deyiverdi.

Ne var ki, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut onu yalanladı.

- Biz öyle bir rapor vermedik. Tersine bizim analizlerimize göre o suda limitinin iki katı arsenik var, dedi Akbulut.

Rektör bununla da yetinmedi ve

- Gökçek iddiasını ispat etmezse halkı aldatmaktan dava açacağız, diye ekledi. Öyle görünüyor ki, bardağı taşıran damla da bu oldu.

Olayın hemen ertesinde, Melih Gökçek ODTÜ yerleşkesindeki 45 binanın ruhsatsız olduğunu, 2 trilyon ceza kesilmesine ve binaların yıkılmasına karar verildiğini açıklayıverdi.

Yani Melih Gökçek, binlerce öğrenci yetiştirmiş irfan yuvasını gençlerin ve hocalarının başına yıkıverecek.

Olur mu, demeyin, olur. Burası Türkiye ve Türkiye’de milli irade her şeye kadirdir. Eh Melih Gökçek de, Ankara halkının oylarıyla seçildiğine göre, her şeyi yapabilir.

Basın konuyu tartışırken, olaya Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz da dahil oldu ve Gökçek’e bazı binaları anımsatarak, meydan okudu:

- Yüreğin yetiyorsa bunları da yık!

Eryılmaz Büyükşehir Belediye Başkanı’nı şöyle uyardı:

- Ankara’yı hukuk dışı yapıların merkezi haline getiren Gökçek, Atatürk Orman Çiftliği içindeki ASKİ sosyal tesislerinin kaçak olduğunun farkında mısın? Yani ODTÜ yerleşkesinin 45 binasını yıkmakla tehdit eden, Gökçek’e bağlı olan ASKİ de, ruhsatsız kaçak sosyal tesis inşa etmiş. Başka bir deyişle kuralı uygulayacak olanın kendisi de kural tanımıyormuş.

Eryılmaz ayrıca, bazı binaların da durumlarını açıklamış, bunlar arasında yapı ruhsatı olup da iskân ruhsatı olmayanlar şunlar: Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık ek binası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve MTA...
Hiç ruhsatı olmayanlar arasında ise şunlar da var: Muhasebat Genel Müdürlüğü Eğitim Merkezi, Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çevre Bakanlığı vb..

Görüyorsunuz Sevgili Okurlarım, kaçak ile, kural dışı ile mücadele edecek, onları yasaklayacak olan devletin kendisi kaçak.

Olay yeni ve bilinmeyen bir şey değil, uzun süreden beri biliniyordu, ama alışıldığı için unutulmuştu. Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’a belediye başkanı seçilirken, kaçak yapı sahibi olduğu ortaya çıktığında, kimi saflar onun bu yüzden seçim şansını kaybettiğini sanmışlar, kuralı uygulayacak olanın kural dışı olmasına seçmenin razı olmayacağını düşünmüşler ve yanılmışlardı.

Türkiye’de kuralı koyan ve uygulayan devletin veya kamu kuruluşlarının da kural dışı olmasında şaşılacak bir yön yoktu.

Peki nasıl oluyordu da, kuralı uygulayacak olanın kural dışı olması doğal karşılanabiliyordu?

Bunun izahı kolaydı, kuralı koyup uygulayacak olanı seçen de kural dışıydı. Ve nihayet Türk demokrasisinde, milli irade her şeye kadirdi, kural dışını kural haline getirmeye de...

Ve bizim gibi saflar, bu düzende, demokrasi ve adalet bekliyor, ondan hakça çağdaş bir uygulama talep ediyorlar.

Galiba ne yaptığını bilmeyen Melih Gökçek değil, bizleriz.

Allah encamımızı hayır eyleye!
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!

12 Ağustos 2008, 12:16Yazan: Burcu KarabasBaşkent’in gündeminde son haftalarda büyük yer tutan ve tüm Türkiye’nin de ilgiyle izlediği "Gökçek ODTÜ’yü yıkacak mı" tartışmasında önemli bir gelişme yaşandı.

Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ’deki 40 bina için verdiği para ve yıkım cezasına mahkemeden durdurma kararı geldi... (devamı)

1 Ağustos 2008, 14:50Yazan: ayasofyaKeşke Melih Gökçek her türlü kaçak yapı için aynı sorumluluğu olduğunu hatırlasa. Ankara'lı değilim ama İstanbul Büyük şehir Belediye'sinin bile ciddi kaçak katları olan yapısı var. Örneğin İSKİ binası. Gökçek'in anlamadığı bu binaların kampüs içinde ÖZEL BİR YASAYA dayanılarak yapıldığı... (devamı)

1 Ağustos 2008, 09:32Yazan: Emine MerdimAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ODTÜ ile ilgili basın toplantısı görüntüleri http://www.ankara-bel.gov.tr/AbbSayfalari/Ana_sayfa/baskan_odtu_basin_aciklamasi.aspx

26 Temmuz 2008, 01:28Yazan: RedRapsodyDiğer yandan ODTÜ'nün sıkıştığı nokta bence dop payı alınmayan belediyede imar planı hazır olmayan arsaları değil. Ankara halkına kapalı kampüsüdür. Ankarada yanyana kampüsleri olan vakıf üniversitesi BİLKENT'e rahatça girebilirsiniz, kütüphanesinden faydalanabilirsiniz. Pekçok araştırmamı BİLKENT kütüphanesinde yaptım... (devamı)

24 Temmuz 2008, 20:25Yazan: RedRapsodySöz konusu başkan kendisini zeki sanan 'şark kurnazı' tipolojisindeki gruba dahil olabilmek için gücünü harcıyor görüntüsünde. Yıllardır Ankara'da AOÇ yi ele geçirme planları yapıyor zaten. Diğer taraftada 'memleket elden gidiyor' diye panik yapmış kamu yöneticileri... Sonuç böyle saçma sapan polemiklerle ortaya çıkan iç çekişmeler... (devamı)

22 Temmuz 2008, 13:44Yazan: AZMİ AÇIKDİL"Oltaya gelmek " nereden çıkarıyorsunuz bunları. Dilin kemiğimi var. Dileyen her yeriyle konuşabilir.
Lafın geldiği yer, Behruz Bey'in konsepti değil, mesleğimizin değer ölçüsü hiç değil.

Binaları beğenmediğinden mi yıkıyor ?. Yoksa aralarından bir yol bulup gölde ki ormana ulaşmak için mi yıkıyor ?... (devamı)

22 Temmuz 2008, 13:43Yazan: Gül KeskinBahsi geçen kampüs planlaması ve çok sayıda fakülte binasının yarışma yöntemiyle elde edilen projelerinin sahibi Behruz Çinici'ye, Melih Gökçek’in yaptığı açıklamalarla ilgili görüşünü sorduk: Üzerindeki Her Yapının "Tasarlandığı" ODTÜ Kampüsü Yıkılıyor mu?

22 Temmuz 2008, 13:14Yazan: buraktosunNe yazık. Melih Gökçek oynuyor camiamızla ve ne yazıkki oltaya gelen entellektüel mimarlarımız ve öncelikle otorite ve kalite sahibi odtu rektörümüz. Behruz beye gelince. Behruz bey kesinlikle projesinin üzerine gitmeli ve kendi eserinin konseptini korumalıydı.Çünkü onun eseriydi. Melih Gökçeğin bu hareketi yapması bizim Şehir Bölge Planlamacı ve Mimar meslektaşlarımızın ne kadar mesleğimize değer verdiğimizi göstermekte... (devamı)

22 Temmuz 2008, 12:44Yazan: luminaMelih Gökçek'in "başarısı" da bu zaten. Hangi kartı ne zaman açacağını, o kart açıldığında ne yaygara kopacağını biliyor ve herkesle istediği gibi oynuyor. Tv tartışmalarında filan da o yüzden o kadar rahat, bazen pişkinliğe varırcasına. Gökçek'le mücadele zor. Herkesin açığını koleksiyon yapıyor sanki sonra da yasadır şudur budur herşeyi arkasına alıp çakıveriyor kibriti... (devamı)

22 Temmuz 2008, 12:19Yazan: ayasofyaHedef saptırılıyor. Su sorunu devam ederken gündemde kalmak biraz kendi seçmenine su hikayesini unutturup zenginler (pardon yüksek gelirli kısım ona yakındır) "eğitimliler kaymağı yiyor okumamışlara yazık değil mi?" havasında. Bu gündem ve hedef saptırılması basitçe. Ciddiye almayın demem ama İ... (devamı)

Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2012>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.