Haberler

20 yıl önce başlayan yıkımı Topbaş bitirecek

Tarih: 22 Temmuz 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Mehmet Demirkaya
Yaklaşık 20 yıl önce başlanan ancak hak sahiplerinin konuyu yargıya taşıması nedeniyle bitirilemeyen ‘Perşembe Pazarı’ için hazırlanan 3. plan Belediye Meclisi’nde kabul edildi. “Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planı”, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın onayından sonra Koruma Kurulu’na gönderilecek. Koruma Kurulu da onaylarsa plan yürürlüğe girecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Bedrettin Dalan döneminde başlanan ancak yaklaşık 20 yıldır tamamlanamayan “Perşembe Pazarı”ndaki yıkım işlemlerinin bitirilmesini sağlayacak “Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”nı kabul etti. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Tayfun Kahraman, planla ilgili meslek odaları temsilcileriyle yapılan toplantıda belediye yetkililerinin, kamulaştırmanın ve yıkımların tamamlanacağını belirttiğini söyledi.

Bedrettin Dalan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu (1984-1989) dönemde, Haliç kıyılarının kötü yapılaşmadan temizlenmesi çalışması kapsamında Perşembe Pazarı’nda yıkım çalışmalarına başlandı. Ancak bu çalışmalar dönem içinde tamamlanamadı. O dönemde kamuoyunda yankı uyandıran yıkımlar, hak sahiplerinin açtığı davalar nedeniyle uzadı.

Bölge sit alanı
Galata Surları, Galata Bedesteni, Rüstem Paşa Hanı (Kurşunlu), Yelkenci Hanı, Yahya Paşa Çeşmesi, Yunus Dede Türbesi, İbrahim Paşa Camii, Sokullu Mehmet Paşa Camii, Azapkapı Çeşmesi, Koyun Baba Türbesi, Nimetiye Hanı ve birçok sivil mimarlık örneklerinin bulunduğu alan 1991 yılında sit alanı ilan edildi.

Bölgeyi sit alanı ilan eden Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı hazırlamasını istedi.

Yönetmelik gereği kamu kurumları, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, muhtarlıklar ve Beyoğlu Belediyesi’nin temsilcileriyle iki kez yapılan toplantıdan sonra Nazım İmar Planı’na son şekli verildi. Böylece İstanbul’un tarihi Galata bölgesinde, Galata Köprüsü ile Unkapanı Köprüsü ve Tersane Caddesi ile Haliç arasını kapsayan “Perşembe Pazarı”nın, kültür, turizm ve ticaret merkezine dönüştürülmesiyle ilgili planlama çalışmaları tamamlanmış oldu.

İBB’nin bölgeyle ilgili hazırladığı üçüncü “1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”, cuma günü Belelediye Meclisi tarafından kabul edildi. Hazırlanan plan, Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın onayından sonra Koruma Kurulu’na gönderilecek. Koruma Kurulu da onaylarsa plan yürürlüğe girecek ve 20 yıldır bitmeyen işlemler tamamlanacak.

Mimarlar Odası tepkili
Yönetmelik gereği belediyenin meslek odaları ve meslek kuruluşlarıyla, planla ilgili yaptığı toplantıya katılan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Tayfun Kahraman, “Bize gösterdikleri planda sadece kültür, turizm ve ticaret lejantı vardı. Bölgede yarım kalmış olan kamulaştırmanın tamamlanacağını ve bölgenin temizleneceğini söylediler” dedi. Ceneviz Surları ve Yanıkkapı bölgesindeki tarihi eserlerle ilgili hassasiyetlerinin bulunduğunu, burada neler yapılacağını sorduklarını ancak tatmin edici bir yanıt alamadıklarını anlatan Kahraman, yapılan çalışmadan bölgenin sanayici ve hırdavatçılardan temizleneceğini anladıklarını söyledi.

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, belediyenin meslek oda temsilcileriyle yaptıkları toplantıdan haberleri olmadığını belirterek, “Bizi davet etmemeleri düşündürücü. Kentteki yapılaşmaya müdahiliz. Yapılan plan çalışmasında kabul edemeyeceğimiz hususlar olduğu için bizi davet etmemiş olabilirler” dedi.

Erdoğan: İstanbul’u çirkinleştiren unsurlar var
BaşbakanErdoğan, 12 Nisan 2006’da Perşembe Pazarı ile ilgili şunları söylemişti:
“İstanbul’u çirkinleştiren unsurlar var. Tarihi değerleri, kültür varlıklarını yok eden unsurlar var. Bunların ortadan kaldırılması lazım. Bu konuda yargının da desteğini bekliyoruz. Yapılacak yıkımlar, yargıya takılıyor. Bunları aşmamız lazım. Perşembe Pazarı’nda hâlâ Dalan döneminden yıkılamayan binalar var. Etrafı yıkılmış, onlar ortada duruyorlar. Kuvvetler ayrılığı prensibine eyvallah ama bunun yolunu ortaklaşa bulmalıyız. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yedirmeyeceğiz. Eserlerimizi kurtarmalıyız.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.