Haberler

Güneydoğu'da barajlar kurudu

Tarih: 25 Temmuz 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Küresel ısınma ve azalan yağışlar dolayısıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki barajlar da kurudu. Derik ve Dumluca'daki su seviyesi yüzde 4'lere kadar düştü. Batman Barajı'nda enerji üretimine ara verildi. Yetkililer vahşi sulamadan vazgeçilmesi uyarısında bulunuyor.

Yağışların önceki yıllara göre yüzde 46 oranında azaldığı Güneydoğu Anadolu'da enerji ve sulama amaçlı barajlar kuruma noktasına geldi. Devlet Su İşleri (DSİ) Diyarbakır 10. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı barajlarda 13 milyon metreküp su olması gerekirken kullanılabilir su miktarı 3 milyon 625 bin metreküpe kadar düştüğü belirtildib

DSİ. 10. Bölge Müdürü Türkay Özgür, vahşi sulama yönteminden vazgeçilmesi gerekteğini belirterek, "Su hayattır. Mevcut su kaynakları iyi kullanılmalı. Aksi taktirde susuz kalırız" uyarısında bulundu.

Dicle-Fırat havzasında yaşanan kuraklık enerji ve sulama amaçlı kullanılan barajları da büyük ölçüde etkiledi. Diyarbakır'ın Derik ilçesindeki Dumluca Barajı'nda su kapasitesi yüzde 4'lere indiği için baraj kuruma noktasına gelirken, Batman Barajı'nda suyun azalması üzerine enerji üretimine ara verildi. Bölgede yağışların önceki yıllara göre yüzde 46 oranında azalması ve aşırı sıcaklık nedeniyle yaşanan buharlaşma, mevcut su kaynaklarını olumsuz etkiledi. Öyle ki barajların su seviyesi yüzde 4'lere kadar düştü. Bölgedeki barajların doluluk oranlarının, Karakaya Barajı'nda yüzde 71, Kıralkızı Barajı'nda yüzde 30, Dicle Barajı'nda yüzde 84, Batman Barajı'nda yüzde 43, Derik Dumluca Barajı'nda yüzde 4, Göksu Barajı'nda yüzde 29 ve Devegeçidi Barajı'nda yüzde 26 olduğu tespit edildi. Mevcut su kaynakların iyi kullanılması gerektiğini ifade eden Özgür, "Bölgede bulunan enerji ve sulama amaçlı barajlarda su yüzde 40 oranında azaldı. Barajlarda normal şartlarda 13 milyon metreküp suolması gerekirken yaptığımız ölçümlerde elimizde sadece 8 milyon 690 bin metreküp suyun olduğunu gördük. Bunun ise sadece 3 milyon 625 bin metreküpünü kullanabiliyoruz" dedi.

Vahşi sulamadan vazgeçilmeli
Batman Barajı'nda su seviyesinin düşmesi üzerine enerji üretimine ara verildiğini belirten Özgür, "Bu barajımızda su seviyesi yüzde 43'lere kadar indi. Biz de mevcut suyun tarımsal alanlarda kullanılması için enerji üretimine bir süreliğine ara verdik. Sulama amaçlı kullanılan Derik Dumluca Barajı'nda su seviyesi yüzde 4'lere kadar düştü. Devegeçidi'nde ise bu oran yüzde 26'lara kadar indi. Biz Devegeçidi Barajı'nda azalan su seviyesine çözüm bulmak için Kıralkızı Barajı üzerinden Dicle Barajı'nı oradanise Devegeçidi'ni besliyoruz" şeklinde konuştu.

Çiftçilere, 'Vahşi sulama yönetmelerinden' vazgeçilmesi uyarısında bulunan Türkay Özgür, "Bölgemizde yağışların azalmasıyla su kanyaklarında ciddi bir azalma görülüyor. Mevcut suyu çok iyi kullanmalıyız. Aksi taktirde bir damla suya bile muhtaç olacak duruma gelebiliriz. Herkese büyük iş düşüyor. Hayat olan suyumuzu çok iyi tasarruf etmeliyiz. Çiftçiler damla ve yağmurlama sistemine geçmeli. Biz Sulama Birlik yöneticilerini bu konularda uyardık." dedi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.