Haberler

Altın boynuz yeniden canlanıyor

Tarih: 11 Ağustos 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Zuhal Aytolun
Haliç kıyılarının kültürel bir havzaya dönüşümüne önayak olan Rahmi M. Koç Müzesi, Esra Teknesi gezileri ve Hasköy treni ile başladığı etkinliklerinde Haliç’in eski ruhunu yeniden yaşatıyor.

Haliç, diğer dillerdeki adıyla Altın Boynuz, tarih boyunca medeniyetlerin, imparatorlukların gözdesi olmuş. Yunan efsanelerinden Bizans’a, Haçlı Seferleri’ne ve ilkokuldan beri ezbere bildiğimiz ‘yağlı kızaklarla Haliç’e gemi indirme’ tekniğiyle her zaman kendinden söz ettiren doğal bir liman Haliç. Bugün bile, sahil yolundan geçerken yarım kalmış köprüsünü, Bulgar kilisesi, Pierre Loti’si, ahşap binaları, restoranlarıyla seyrederiz Haliç’i. Osmanlı’yı, Bizans’ı yeniden yaşarız, her geçtiğimizde zaman geri gider bir süreliğine. Aynı kalabilmiş semtlerinden, zamanın ruhunu hissettirebilecek nadir kıyılarından biri İstanbul’un. Pierre Loti’den Galata Köprüsü’ne; Eyüp, Sütlüce, Balat, Fener, Unkapanı, Eminönü... Kıyılarında gezerken her bir semtin yaşanmışlığını hissediyor insan tüm varlığıyla. Zengin geçmişini gözlemliyor, ruhunu duyumsuyor. Çeşitli medeniyetlerin geçiş yolu, dönemin kültür eşiği, her köşesi bir anı kokan Haliç, şimdi eski günlerini yeniden yaşamaya hazırlanıyor.

Haliç Sırtlarına Bakış
Yaşayan bir sosyal mekan niteliğindeki Rahmi M. Koç Müzesi, yaz boyunca her haftasonu yapılan Nostaljik Haliç Gezileri ve Hareket Günleri etkinlikleri ile Haliç’in ruhunu tıpkı eski zamanlardaki gibi yeniden yaşatıyor. Bu yıl ilk kez sefere çıkan Esra Teknesi, Kaptanı Hamit Arslan’la birlikte Haliç kıyılarında gezerek, Haliç’i bir de denizden karaya doğru gösteriyor. 1888 İngiliz yapımı tekne, odun ve kömürle çalışıyor. Hamit Kaptan, gün içinde sürekli takviye yaparak seyahate hazır tutuyor tekneyi. Bir yanınızda Sütlüce, bir yanınızda Pierre Loti; Eyüp, Kasımpaşa, Hasköy... Yaklaşık 40 dakika geziyor tekne Haliç sularında. Kimi zaman martılar da eşlik ediyor, yön veriyor size. Hamit Kaptan’la birlikte 6 kişilik olan Esra Teknesi’nde herkes bildiklerini anlatmaya başlıyor bir süre Haliç kıyılarını izledikten sonra. Kimisi mitoslardan söz ediyor, kimi de eski tarihi binaları, evleri işaret ediyor. Sohbetiyle ziyaretçilere güzel vakit geçirten Hamit Kaptan da başlıyor diğer yandan anlatmaya. Bir yandan Altın Boynuz’un nostaljisini yaşarken, diğer yandan da farklı bir deneyim kalıyor akıllarda. Haliç’e, geçmişe, anılara dair...

Rahmi Koç Müzesi’nin etkinliklerinden bir diğeri de Sütlüce-Hasköy arası uzanan, 700 metrelik demiryolu hattı üzerine kurulu Nostaljik Tren yolculuğu. Üç adet 15’er kişilik vagonu Eskişehir’deki Türk Hava Kuvvetleri 1.Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından bağışlanan ‘Nostaljik Tren’in çekişi iki adet İngiliz yapımı klasik dizel lokomotif ile sağlanıyor. Trenle gezerken bir anlamda Haliç kıyısında zamanda bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Ayrıca, Rahmi M. Koç Müzesi arazisi üzerinde bakım kanalı, kül boşaltma kanalı, kömürlük, cendere, bir peron ve bir istasyon binası oluşturularak gerçek bir demiryolu atmosferi yaratılmış.

Müzenin Haliç’e kattığı değerler ve Haliç’e kültürel desteğiyle ilgili konuştuğumuz müze yetkilisi, 1993 yılında kurulan Rahmi M. Koç Müzesi’nin Haliç kıyılarının kültürel bir havzaya dönüşümüne ön ayak olmaya devam edeceğini söylüyor. Sonbahar aylarında gerçekleştirilmesi planlanan sergiler ve genişlemeye devam eden koleksiyonlar ile İstanbul tarihinde önemli bir ayrıcalığa sahip olan Haliç’i yakın gelecekte müzeler ve kültür etkinlikleri havzası olarak görebileceğiz. Haliç, ayrıca İstanbul 2010 Kültür Başkenti etkinliklerinde önemli rol oynayacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.