Haberler

BOTAŞ, rüzgardan enerji üretecek

Tarih: 14 Ağustos 2008 Kaynak: Zaman
BOTAŞ, Cezayir, Nijerya ve spot piyasadan aldığı LNG'yi (sıvılaştırılmış doğalgaz) doğalgaza dönüştüren Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nin enerji maliyetinin özellikle kış döneminde aylık 900 bin YTL'ye çıkması üzerine kendi elektriğini kendisi üretme kararı aldı.

Aylık elektrik ihtiyacı 6.5 MW düzeyinde olan LNG Terminali'nde ihtiyacın karşılanması için ilk aşamada 10 MW kurulu güçte rüzgar santralı kurulması planlanıyor. BOTAŞ Vakfı Yayın Organı PetroGas'da yer alan habere göre, BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün Cezayir, Nijerya ve spot piyasadan aldığı LNG'yi doğalgaza dönüştüren Marmara Ereğlisi LNG Terminali, enerji maliyetinin özellikle kış döneminde aylık 900 bin YTL'ye çıkması üzerine kendi elektriğini kendisi üretme kararı aldı. Aylık elektrik ihtiyacı 6.5 MW düzeyinde olan LNG Terminali'nde ihtiyacın karşılanması için ilk aşamada 10 MW kurulu güçte rüzgar santralı kurulması planlanıyor. BOTAŞ Genel Müdürlüğü, 1 Kasım 2007'de yapılan rüzgar lisansı başvuruları kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvuruda bulunmuştu. LNG Terminali'nde 10 MW'lık rüzgar santralı kurulmasını içeren başvurunun halen değerlendirme aşamasında olduğu ve proje için 'sistem bağlantısı ve kullanımı' hakkında görüş beklendiği öğrenildi.

10 Milyon Euro'ya Mal Olacak
Lisans sürecinin sonuçlanmasını bekleyen BOTAŞ, Kurul'dan onay çıkması halinde projeyi 2009 yatırım programına koyacak. Rüzgar santralının yatırım maliyetinin 10 milyon euro düzeyinde olacağı hesaplandı. Enerji maliyetlerinin düşürülmesi kapsamında gündeme gelen rüzgar santralı projesi için Temmuz 2007 tarihinden bu yana LNG Terminali sahasında rüzgar ölçümleri yapılıyor. Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Genel Müdürlüğü'nden gelen uzmanlar tarafından yapılan ölçümlerde bölgenin rüzgar santralı kurmak için uygun olduğu belirlendi. Rüzgar santralı projelerinde 200 gün esen rüzgar ekonomik olarak kabul ediliyor. LNG Terminali'nin bulunduğu bölgede ise 300 güne yakın sonuç elde edildi. EİEİ'nin ön incelemelerine göre, LNG Terminali'nin bulunduğu mevkiide toplam 27.5 MW'lık rüzgar enerjisi üretim potansiyeli bulunuyor. Buna göre, yılın 365 günü çalışabilecek düzeyde rüzgar esen terminal alanında her biri 2.5 MW olmak üzere toplam 11 adet rüzgar türbini kurulabiliyor. Kuzeyden güneye doğru esen rüzgar elektrik üretimi için uygun bulunurken, net kapasite, rüzgarın şiddeti, yönünün sabit türbine mi yoksa hareketli türbine mi uygun olduğu ise detaylı ölçümler ve teknik çalışmalardan sonra kesinlik kazanacak. Kapasite artırımı yapılacak olan Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nde inşa edilecek 4. tankın kurulabilecek mevcut 11 rüzgar türbininden ikisinin önünü keseceği belirlendi. LNG Terminali İşletme Müdürlüğü, rüzgar türbinlerinin gelişigüzel kurulmaması ve potansiyel alanların daha sonraki yıllarda da değerlendirilmesi düşüncesiyle yer tespit çalışmalarında dikkatli hareket ediyor. İlk aşamada en uygun alanlara her biri 2.5 MW'lık kurulu güçte 4 türbin kurulması planlanıyor.

Mart 2009'da İhaleye Çıkacak
Proje, Terminal İşletme Müdürlüğü'nün yatırım önerisi olarak bu ay içinde İzmit'te yapılacak yatırımlar toplantısında değerlendirilecek. BOTAŞ üst yönetimi ile işletme ve bölge müdürlüklerinin yatırım önerilerini değerlendirdiği söz konusu toplantıda yatırım kararı çıkarsa RES projesi onay için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderilecek. Bakanlıktan alınacak izin doğrultusunda proje BOTAŞ'ın 2009 yatırım programına konulacak. Terminal İşletme Müdürlüğü, Mart 2009'da da fizibilite için uluslararası ihaleye çıkmayı planlıyor. Rüzgar santralı projelerinde her 1 MW için 1 milyon euro kurulum maliyeti söz konusu. Buna göre, LNG Terminali'nde kurulacak santral için 10 milyon euro bütçe öngörülüyor. LNG Terminali İşletme Müdürlüğü, bölgede yapılacak detaylı rüzgar ölçüm sonuçlarını internete de koyacak. Böylece bölgede rüzgar konusunda yatırım yapmak isteyen diğer yatırımcıların da bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Bu arada, LNG Terminali İşletme Müdürlüğü, terminalde gazlaştırma aşamasında ortaya çıkan deniz suyunun altına türbin koyarak bu yolla da yılda 475 kWh elektrik üretmeyi planlıyor. BOTAŞ'ın 2009 yatırım programına önerilen projenin yapımı için Kamu İhale Kanunu (KİK) kapsamında ihaleye çıkılacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.