Haberler

17 Ağustos'un yıldönümünde binlerce aile 'beton tabut'ta yaşıyor

Tarih: 15 Ağustos 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Duran Savaş
9 yıl önce Gölcük merkezli yaşanan ve yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak nitelendirilen Marmara Depremi'nin açtığı yaralar sarılabilmiş değil.

Hasarlı binalar, öğrenciye kiraya veriliyor
Depremin en çok yıkıma yol açtığı Sakarya'da orta hasarlı binaların güçlendirilmesi ve risk olmaktan çıkartılması konusunda tam bir çalışma bile yapılamadı. Şehirde bin 500 konut hâlâ onarılmayı bekliyor. Yasak olmasına rağmen yaklaşık 6 bin kişi sağlam konutlara göre kirası düşük olan bu evleri kullanmaya devam ediyor. Alçı, sıva ve boya ile hasarı makyajlanan binalar, öğrenciler başta olmak üzere işçi ve memurlara kiraya veriliyor. Uzmanlar bu konutları 'beton tabutluk' olarak nitelendirirken, Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, söz konusu binalarda oturanların büyük risk altında olduklarının altını çiziyor.

17 Ağustos 1999 depreminde 4 bin kişinin hayatını kaybettiği Sakarya'da, deprem korkusu hasarlı binalar sebebiyle gündemdeki sıcaklığını koruyor. Şehrin çeşitli semtlerinde orta hasarlı bin 500 konut tehlike oluşturmayı sürdürüyor. Uzmanların 'beton tabutluk' olarak nitelendirdiği bu binalarda yasak olmasına rağmen yaklaşık 6 bin kişi yaşıyor. Depremde yıkılan binalarda 4 bin kişinin hayatını kaybettiği düşünüldüğünde tehlikenin boyutu daha iyi anlaşılıyor. Hasarı alçı, sıva ve boya ile kapatılan binalar, dışarıdan oldukça güvenli bir görünüme kavuşturuluyor. Ardından da depremi yaşamamış il dışından gelen memurlar, mevsimlik işçiler ile üniversite öğrencilerine iyi bir fiyattan kiralanıyor. Çok katlı hasarlı konutlar az katlı hasarsız konutlara oranla daha ucuz olduğu için büyük ilgi görüyor.

Hasarlı binalar beton tabutluk
Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar'a göre, hasarlı konutlar can ve mal güvenliği açısından büyük risk oluşturuyor. Yaptıkları araştırma sonucu bu binaların yüzde 95'inde konut sahiplerinin oturmadığını ifade eden Gürpınar, evlerin büyük depremi yaşamamış, il dışından gelen devlet memuru, mevsimlik ve kalıcı işçiler ile üniversite öğrencilerine kiralandığını ifade ediyor.

Hasarlı binaların onarım süresinin 31 Aralık 2008'de dolacağını hatırlatan Gürpınar, muhtemel bir depremde büyük can ve mal kaybının kaçınılmaz olduğu uyarısında bulunuyor.

Sakarya'nın tanınmış emlakçılarından Nurettin Durmuşkaya, konutların çatlak ve patlaklarının sıva ve boya ile kapatılarak kiraya verildiğini doğruluyor. Ev sahiplerinin hasarlı konutlarda oturmadığını ifade eden Durmuşkaya, "Oturmadıkları hasarlı evleri göz göre göre kiraya vererek para uğruna insanları ölümün kucağına itiyorlar. Hatta hasarlı evini kiraya verip sağlam konutta kirada oturanlar bile var." diyor.

Öte yandan Sakarya Barosu avukatlarından Bilal Işık, hasarlı konutlarda oturulmasına göz yuman yetkililerin suç işlediğini söylüyor. Işık'a göre hasarlı konutlarla ilgili belediye, Bayındırlık ve İskan ile sorumlu bütün yöneticiler fiilen görevi ihmal suçu işliyor. Işık şu bilgileri veriyor: "Ortada hukukî bir konu var. Hasarlı konutlarda oturulmasına göz yumularak bir yasak çiğneniyor. Devletin görevi bunun önüne geçmektir. Eğer muhtemel bir depremde hasarlı binalar yıkılır ve can kaybı olursa bu kez sorumlu kişiler 'Adam öldürmeye sebebiyet vermek' suçundan yargılanabilir." Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü ise öğrencileri hasarlı binalarda oturmaması konusunda uyarıyor. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nden konutların listesini ve adresini alan SAÜ, isteyen öğrencilere kiraladıkları bina hakkında bilgi veriyor. Özel ve devlete ait yurtların en fazla 6 bin öğrenciyi barındırması SAÜ'nün yaklaşık 45 bin öğrencisini ister istemez hasarlı konutları tercihe zorluyor.

Memura öğrenciye kiraya veriliyor
17 Ağustos 1999'da meydana gelen büyük Marmara Depremi'nde adeta enkaza dönen Sakarya, yaralarını hâlâ saramadı. Depremin 9. yıldönümünde ağır hasarlı binaların yıkım, orta hasarlılarınsa yapım çalışmalarının ihmal edildiği ilde konut sahipleri para kazanma uğruna dairelerini şehre okuma veya çalışmaya gelen vatandaşa kiralamaktan çekinmiyor. İl merkezinde onarılmayı bekleyen bin 500 konutta yaklaşık 6 bin kişi oturuyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.