Haberler

Bodrum söz konusu ise gerisi teferruattır

Tarih: 18 Ağustos 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Yaşar Anter

Bodrum’un tartışıldığı toplantıda böyle diyen başkanlar ve örgüt temsilcileri ekledi: Sahillerin yağmasına, ormanların betona çevrilmesine izin vermeyeceğiz.

TMMOB Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği, ilçenin yapılaşmasını masaya yatırdı. Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği ve Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan da ilçedeki yerel örgütler ve sivil inisiyatiflerinden alınan imar plan ve yetkileri nedeniyle rant uğruna yapılan planların yarımadayı konut mezarlığına çevirdiğini ileri sürdü.

Başkan Ağan, yapılan planlarda sosyo-ekonomik ve 5 bin yıllık antik kentin geçmişi ve geleceği düşünülmeden Ankara’da verilen kararların Karya kralı Mousolos’un kentini harabeye çevirdiğini savundu. Son 20 yıldır ilgili bakanlık ve kurumlara yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını da hatırlatan Ağan, “Toprak bitmeyecek sanıldı. Verdiğimiz hukuk mücadeleleriyle zaman kaybederken, zamanında tarih ve turizm kenti için yapılan ve uygulamaya konulmayan planlamalar nedeniyle kentin geleceği tehlikeye atıldı. Umarım bundan sonra alınacak kararlarda tüm bu sıkıntılar göz önünde bulundurulur” dedi.

‘Kent beton yığı oldu’
Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı Başkanı ve Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrumluların 40 yılda oluşturduğu dünyaca ünlü “Bodrum markasının” ellerinden alınmak istendiğini kaydetti, şöyle konuştu:
“Binlerce ikinci konut yapıp, kentimizi beton yığınına çevirip paraları aldıktan sonra bırakıp gidecekler. Bu tuzağa da, oyuna da düşmemek için hukuk mücadelesini sürdüreceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı plan yetkisini belediyelerden merkeze alırken, altyapı yatırımlarını bakanlığın yapacağı açıklandı. Kentin sahilleri ve ormanlarını yağmalamaya yönelik tüm planlar yapılırken, binlerce konut dikilirken son beş yılda kentin altyapısına çivi bile çakılmadı. Bu nedenle dava açmak zorunda kaldık. Yerel yönetimler, siyasiler, sivil toplum kuruluşları, Bodrum’un dokusunu, siluetini, kültürel ve tarihi mirasını koruyarak bu rotayı çizeceğiz. Bodrum’un geleceğini Ankara’ya tasarlatmayacağız. Sahillerin yağmasına, beş kata, ormanların betona çevrilmesine, dünyaca ünlü Bodrum guletlerinin gezindiği koyların betona çevrilmesine izin vermeyeceğiz. Bodrum söz konusu ise gerisi teferruattır.”

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Mahmut Yıldırım, ilçede 2006’da 539 bin 632 metrekare, 2007’de 322 bin 838 metrekare, bu yılın ilk 7 ayında ise 163 bin 879 metrekare alana konut yapıldığını söyledi. Yıldırım, Bodrum’da konut yapılan alanların giderek küçüklüğüne dikkat çekerek, bu durumun önemli ölçüde ülkedeki ekonomik durgunluktan kaynaklandığını savundu.

Yıldırım, “2005 yılında inşaat dönemi çok hareketli başlamıştı. Çünkü o sırada yabancıların ülkemizden çok sayıda yer satın alma talebi vardı. Bu trend 2006’da yükselerek devam etti. Ancak 2007’de inşaat yapan firmalar bu durumdan olumsuz etkilendi. Küçük firmalar, konut yaparım ve satarım mantığıyla hareket etti. Dağ başında bile yüzde 50 kat karşılığı anlaşmalar yapıldı. Ancak hüsran yaşandı. Konutlar satılamadı” dedi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.