Haberler

Başkanlar Yazıyor: Halkın belediyesi olmak

Tarih: 19 Ağustos 2008 Kaynak: Türkiye Yazan: Lokman Çağırıcı

Türkiye, uzun zaman kendi kültürel değerlerinden uzak bir yönetim anlayışıyla idare edildiği için yerel yönetimlere halkın katılması ve kararların birlikte alınması düşünülmedi. Halk seçtiği belediye başkanlarını bile ancak seçimden seçime görebiliyordu.

Gelişmiş ülkelerin yerel yönetim anlayışları ise aslında Osmanlı yüzyıllarının vakıf medeniyetine dayanıyordu.
Vakıflar halkın sosyal, kültürel, eğitim, sağlık, din alanındaki ihtiyaçlarını karşılayan sivil toplum kuruluşlarıydı.
Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında vakıfların çeşitli sebeplerle işlevlerini kaybetmesinden dolayı bu hizmetler ya tamamen devlet eline, ya da belediyelere bırakıldı.

Ülkemiz 1992 yılından itibaren kendi kültürel değerlerimizden beslenen yerel yönetim anlayışıyla tanıştı. Bu anlayışta, halkın ihtiyaç duyduğu hizmetlerin neler olduğuna yine halkla beraber karar vermek düşüncesi hâkimdi.

Yerel yönetim anlayışındaki bu köklü değişiklik, hizmette kaliteyi ve halkın yöneticilerine hesap sorma imkânını da beraberinde getirdi. Böylece yıllardan beri süregelen yol, su, kaldırım, temizlik gibi rutin hizmetlerin yanında sosyal, kültürel, sağlık, eğitim, spor, çocuk yetiştirme, okuma yazma vb. birçok alanda hizmet üretme dönemi başladı.

Bu köklü değişimin en önemli neticelerinden biri, halkın 1992 yılına kadar yaşanan yerel yönetim boşluğunu fark etmesi ve kendi demokratik haklarına sahip çıkma anlayışının gelişmesi oldu.

Belediye yöneticileri de artık halkın içinde yaşayan ve halkla her an yüz yüze gelerek, ihtiyaçlara ve sorunlara birlikte çözüm bulan yöneticiler haline geldi.

Katılımcı yönetim örneği
Bağcılar Belediyesi Türkiye’de yerel yönetim anlayışının değişime uğramasında öncü belediyelerden biridir.
1992 yılında Bakırköy’den ayrılarak ilçe olan Bağcılar’da seçimle işbaşına gelen yönetim, ilçenin altyapı sorunlarının çözümü için halkla el ele vermiştir.

Yoğun altyapı sıkıntısının yaşandığı ilçede halkın desteğini alarak hizmet veren Bağcılar Belediyesi, her mahallede yaptığı Halk Meclisleri, her çarşamba Halk Görüş Günleri, İstişare Toplantıları ile katılımcı yönetim anlayışında bir model haline gelmiştir.

Bağcılar Belediyesi’nin katılımcı yönetim anlayışı Nisan (2008) ayında AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen yarışmada ödüllendirilmiştir.

Bağcılar Belediyesi, yerel yönetimler alanında yapılan son kanuni düzenlemeyle İstanbul’un en büyük ilçesi haline gelmiştir. İlçenin sosyal, kültürel ve çevre alanlarında gelişimine katkıda bulunmak için de halkla el ele veren belediye, yıllar boyu aralıksız sürdürdüğü bu çalışmalarının karşılığını da Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen yarışmada yine ödülle almıştır.

Türkiye’de katılımcı yönetimin bir başka örneğini Gönüllü Meclislerle yaşayan Bağcılar Belediyesi, Çocuk, Gençlik, Hanımlar, Engelliler Meclisi, Çevre ve İzci Kulüpleri ile de halkla bütünleşmiştir.

Geçen yıl yapılan kanuni düzenleme ile Kent Konseyi adı altında resmiyet kazanan İstişare Toplantıları Bağcılar’da 13 yıldan beri aralıksız devam etmektedir.

Bütün bu çalışmalar, değişen yerel yönetim anlayışının tezahürleridir. Yerel Yönetimlerde yaşanan bu köklü anlayış değişikliği, AK Parti’nin iktidara gelmesiyle beraber daha da gelişerek, sosyal ve kültürel belediyeciliğin en küçük yerleşim birimine kadar yaygınlaşmasını sağlamıştır.

Böylece toplumun bilinçlenmesi, yöneticilerinden hesap sorması ve ihtiyaçlarının karşılanmasında en kısa zamanda sonuç alması sağlanmıştır. Artık yerleşim birimlerinin altyapı sorunları büyük ölçüde çözülmüş, halkın sosyal ve kültürel alanlarda daha mutlu olacağı uğraşlar içine girmesi de kolaylaşmıştır.

* Bağcılar Belediye Başkanı

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.