Haberler

Denizlerde alarm

Tarih: 20 Ağustos 2008 Kaynak: Evrensel
İsveçli ve Amerikalı iki uzman tarafından yapılan ve Science dergisinin son sayısında yayınlanan bir araştırma dünya denizlerinde yaşamın korkunç bir hızla sona ermekte olduğunu gösterdi. Bunun nedeni de taşıtlar, tarlalar ve tuvaletlerden denize yayılan artıklar.

Uzmanlar denizlerde yaşamın kısmen veya tamamen yok olduğu 400 civarında bölge olduğunu belirlediler. 1950 yıllarında tek bir ölü bölge yok iken 1960’lı yıllardan itibaren ölü denizler her on yılda iki kat arttı.

Araştırmayı yapan uzmanlardan İsveçli çevre bilimci, Profesör Rutger Rosenberg ölü deniz diplerinin denizlerin en büyük çevre problemi olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Aşırı balık avlanması da büyük problem. Ama denizde oksijen azalınca her şey ölüyor.”

Balıklar azalıyor
En büyük ölümler Baltık denizinde görülüyor. Baltık denizinde ölü bölgeler ilk kez 1963 yılında fark edildi. 2000’li yıllarda ölü alanlar arttı ve birçok yerde oksijen eksikliği baş gösterdi. Baltık Denizi’nin bu kadar olumsuz etkilenmesi artıkların yanı sıra kapalı bir iç deniz olmasına, yeterli kadar temiz ve oksijenli akımın olmamasına bağlanıyor.

Oksijen yetersizliği yosunların yok olmasına dolayısıyla da balıkların azalmalarına yol açıyor. Rosenberg, Baltık Denizi’nde balıkların yüzde 30-50 oranında azaldığını, problemin hafifletilmesinin yolunun denizlere yayılan nitrojen ve fosforun azaltılmasından geçtiğini söylüyor.

Bundan bir süre önce de Devlet Çevre Bakım Kurumu, Naturvardverket de Baltık Denizi’nin kurtarılması için bir dizi önlem alınmasını talep etmişti.

Naturvardverket tarlalarda aşırı gübre kullanımının deniz diplerinin ölümüne yol açtığını belirtmiş ve bunun sorumlusunun en fazla gübre kullanan İsveç olduğunu vurgulamıştı.

En çok gübre kirletiyor
Baltık Denizi’nde kıyısı bulunan Polonya ve Baltık ülkelerinin suçlanmasından vazgeçilmesi istenen raporda daha yüksek hayat standartlarına sahip olan İsveçlilerin daha fazla araba kullanmalarının ve et yemelerinin Baltık Denizi’nin ölümüne yol açtığı belirtiliyor.

Aşırı gübre kullanımının en büyük nedeninin hayvancılık olduğu belirtiliyor. Hayvanların ürin ve dışkılarında çok miktarda nitrojen ve fosfor bulunuyor. Hayvanların beslenmesi için ekilen bitkilerin büyümesi için de genellikle yapay gübre kullanılıyor. Bu da doğa ve denizlere karışan hidrojen ve fosforu daha da artırıyor. İsveç’te yılda kişi başına 14 kilo nitrojen ve 250 gram fosfor doğaya yayılıyor.

Uzmanların yaptıkları araştırmalar dünyada tek bir denizin, Karadeniz’in Ukrayna kıyılarının daha temiz bir hale geldiğini gösteriyor. Sovyetler Birliği’nin çözülüşünden sonra tarımcılık yapan köylülere gübre kullanmaları için verilen devlet desteği kaldırıldı. Gübre kullanımının büyük ölçüde azalması denize karışan nitrojen ve fosforun da azalmasına ve oksijenin artmasına yol açtı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.