Haberler

İzmirli yatçıların tersane projesi yüksek kiraya takıldı

Tarih: 25 Ağustos 2008 Kaynak: Referans Yazan: Mete Tamer Omur
İzmir'de denizden uzakta tekne ve yat imalatı yapan firmaları Aliağa Çatlıdere'de bir araya toplayacak tersane projesi Maliye Bakanlığı'nın istediği kira bedelinin yüksek bulunması nedeniyle rafta bekliyor.

Yıllardır denizden uzak tekne ve yat imalatı yapan İzmirli firmalar denizle buluşacakları günü bekliyor. Firmaların 7 yıldır dört gözle açılmasını beklediği Aliağa Çatlıdere tersane projesi Maliye Bakanlığı'nda iki yıldır rafta bulunuyor.

Tekne ve yat imalatçılarını Aliağa Çaltıdere'de bir araya toplayacak tersane projesi için 2001 yılında başlayan çalışmalar 2006 yılında tamamlandı. Bölgenin kamu arazisi olması nedeniyle Maliye Bakanlığı bir kira bedeli tespit etti. Ancak bakanlığın belirlediği kira bedelini yüksek bulan gemi ve yat imalatçıları, denizden uzak üretimlerini sürdürüyor. Proje ise Maliye Bakanlığı'nda bekliyor.

Projenin İzmir'de dağınık olarak imalat yapan küçük gemi ve yat üreticilerini bir araya toplayacağını belirten İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Kooperatifi İkinci Başkanı Nazif Kocaman, Aliağa Çatlıdere'de bin dönümlük bir alanın tekne ve yat imalatı ihtisas organize sanayi bölgesi olarak planladığını söyledi. Kocaman, "Proje çeşitli aşamalardan geçti. Gerekli izinler ve ÇED raporu alındı. Bölgenin hemen arkasında bulunan alan ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kararı ile tekne ve yat imalatçıları yan sanayisi olarak tescil edildi. Ancak son iki yıldır Maliye Bakanlığı'na takıldı. Bölgenin kamu arazisi olması nedeniyle Maliye Bakanlığı, ödenecek kira bedeli konusunda esnafın ödeme gücünün üstünde bir değer tespiti yaptı. İtiraz ettik. Bu nedenle de proje bekliyor" diye konuştu.

Kamu yararı güden bir proje
Projenin tamamen kamu yararı güttüğünü belirten Kocaman, "Ancak Bakanlık kamu yararı değil de ticari bir zihniyet ile bakıyor. Gemi ve yat sanayisi gelişen bir sektör. Bunun ekonomiye sağlayacağı katkıyı dikkate almak gerekiyor. İstihdama sağlanacak katkı dikkate alınmalı" diye konuştu. Kocaman, Maliye Bakanlığı'nın fiyat tespiti konusunda 1,5 ay önce yeni bir heyeti görevlendirdiğini söyleyerek bu konuda bir sonuca ulaşılmasını beklediklerini söyledi.

Alanın 30 yıllığına kiralandığını belirten Kocaman, ilk etapta yaklaşık 100 milyon dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü ifade etti. Kocaman, bölgenin ilk olarak ihtisas OSB olarak tasarlandığını, ancak süreç içinde Denizcilik Müsteşarlığı'nın talebi ile toplu işyeri kooperatifine dönüştüğünü söyledi.

Çaltıdere projesine kendi öz kaynakları ile yatırım yapacaklarını belirten Kocaman, İzmir'de 80 tane yat ve tekne imalatçısının bulunduğunu, ayrıca 30-40 tane de yana sanayicisinin faaliyet gösterdiği bilgisini verdi. Sektörün ihracat ağırlıklı çalıştığını söyleyen Kocaman, "Şu an yaklaşık ihracat rakamı 5-6 milyon dolar civarında. Ancak Çaltıdere hayata geçtiğinde bu rakam 100 milyon dolar seviyesine çıkacaktır. Firmaların ciddi yurtdışı bağlantıları bulunuyor. Ancak fiziki yetersizlikler nedeniyle tam kapasite ile çalışamıyoruz" diye konuştu.

Ara elaman sorunu çözülür
Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları kapsamında tekne ve yat imalatının tek çatı altında yapılması zorunluluğunun bulunduğunu aktaran Kocaman, "Gemi ve yat imalatında Türkiye aldı başını gidiyor. Denizden uzak üretim yapmak zor. İzmir'de yaklaşık 80 imalatçı var. Bunlar yolun üzerinde kötü koşullarda üretim yapıyor. Polyesterden gemi üreten imalatçı ürünün artığını çöpe atıyor. Bu da çevre sorunlarını doğuruyor. Bölge kurulmuş olursa bütün imalatçılar bir arada olacak ve bütün atıkların toplandığı geri dönüşüm tesisi kurulacak. Sektörün disipline edilmesi ve gelişimi açısından bu projenin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor" dedi.

Sektör temsilcilerinin ara elaman bulmakta güçlük çektiğine de dikkat çeken Kocaman, Çaltıdere çalışması kapsamında ara elaman yetiştiren mesleki bir okul projesinin de bulunduğunu ifade etti. Kocaman, "Bu okul ile sektörün en büyük soruna çözüm getireceğiz" dedi.

Arsadan değil üretimden para kazanalım
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın da Çaltıdere için belirlenen bedelin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, bu paranın ödenmesinin zor olduğunu belirtti. Bu nedenle projenin yıllardır boş yere bekletildiğini kaydeden Taşkın, "Arzumuz bir an önce bu projenin hayata geçirilmesi. Arsadan kazanmaktan vazgeçmeliyiz. Burada yapılacak işten, üretimden elde edilecek geliri kazanmalıyız. İstihdamdan, vergiden kazanmalıyız" diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.