Haberler

Başkanlar Yazıyor: Yeni bir İstanbul için

Tarih: 2 Eylül 2008 Kaynak: Türkiye Yazan: Mustafa Demir
İstanbul’u atalarımızın başardığı gibi, kimliğini de koruyarak insanlar için daha yaşanabilir bir hale getireceğiz. Biz hem devleti ve onun iş görme alanlarını; hem de halkı, halkın ortak hayatlarına dair verdiği ortak kararları temsil ediyoruz. Çalıştığımız alan da kamusal alan.

İnsan kolektif bir varlıktır. Böyle yaşıyor, böyle hareket ediyoruz. Kolektif hareket etmek için de kamusal alanlara ihtiyacımız var. Bugün mimarlarımız çok güzel, çok işlevsel binalar yapıyorlar. Ancak bu binaların üzerinde durduğu alanlar ne yazık ki aynı özenle tasarlanmıyor.

Oysaki kamusal alanlar, kentte yaşayan insanların sahip olduğu en değerli yerlerdir. Kenti insanın gözünde kent yapan, huzurlu bir yer kılan şey bu kamusal alanlardır. Eviniz istediği kadar güzel olsun, eğer içinde yaşadığınız mahalle güzel değilse, parkı, sağlık ocağı, okulu bakımlı değilse, sokağın çöpü düzenli toplanmıyor, altyapısı yetersizse, komşuluk ilişkileri gelişmemişse mutlu olamazsınız.

Yani yerel yönetim olarak sorumluluğumuz büyük. Sağlıklı kentleşme için, insana, insanın sosyal yapısına öncelik veren bir tutum benimsemek zorundayız. Bu yüzden de Fatih’i dönüştürürken, insanların hayat kalitesini yükseltecek sosyal ve ekonomik gelişmeyi de hesaplamak, kentin geleceğini bugünden kurmak durumundayız.

Kentleşmenin temel unsuru kentin bir çekim merkezine dönüştürülmesidir. İdeal olan, mekanı insanlar için çekici kılacak, onların istedikleri her şeyi yürüme mesafesi içinde elde edebildiği, doğal çevresiyle, sosyal çevresiyle bütünleşmiş bir yapı sağlanmasıdır. Bu, batı dünyasında da birçok kentin ulaşmaya çalıştığı bir kentleşme hedefidir. İnsanlar bugün bile Amerika’da, Avrupa’da şehir dışındaki evlerde yaşıyor, eğitim için ayrı bir yere, iş için ayrı bir yere gidiyorlar. Batı’da mekânların bu şekilde ayrışması neticesinde, kent merkezleri başka tercih hakkı olmayan insanlara kaldı, fırsat bulunca onlar da kaçtı. Bugün İstanbul’da da aynı dönüşümü izliyoruz. Şehrin kıyılarında toplu konutlar ve iş alanları yapılıyor. Motorlu araçların gündelik hayattaki önemi artarken, çevre kirliliği de artıyor. Ancak en önemlisi insanlar birbirlerinden uzaklaşıyor. Bu insanın ruhuna ve sosyal yapısına ters düşen, insanı mutsuz eden bir şehirleşme biçimidir. İnsanların hayatını kötü şekillendirirseniz, insanlar mutsuz, stresli, sağlıksız olur. Çünkü şehri kuran insanlar olsa da, şehir de insanı, ruhuyla, davranışıyla hatta fiziğiyle biçimlendirme gücüne sahiptir.

Fatih’te uygulanan unsurlar
Fatih’te insanların eğitim, sağlık, ticaret, barınma, ulaşım hizmetlerine başka yere gitmeksizin, kolayca ulaşma imkânları var. İnsanlarımızın deniziyle, tarihî eserleriyle bütünleşmiş bir çevrede yaşama imkânları var.

Öte yandan iç göçten olumsuz etkilenmiş, yıllarca plansız yapılaşmaya maruz kalarak kimliği zedelenmiş ve insanı yoksullaşmış bir yerleşim Fatih. Göreve geldiğimizden bu yana Fatih’in bu yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Aynı kararlılıkla da devam edeceğiz.

Fatih’i insanlar için yeniden bir çekim merkezine dönüştürmek için birçok avantajımız var demiştik. Bunu hayata geçirebilmek için, Fatih’in güzelliklerini ve sunduğu avantajları önce kendi insanımıza anlatmamız gerekiyor. Tarihiyle, doğasıyla, kamusal alanları ve kolay ulaşılabilir hizmetleriyle ne kadar özel bir ortamda yaşadığını bilen insan, ona sahip çıkma noktasında da aktif olacaktır. Mesela Fatih’te birçok hemşehri dayanışma derneğimiz var. Bu derneklerimize kendi aralarındaki dayanışmanın ötesine geçerek, içinde yaşadıkları kentin, mahallenin sorunlarıyla da ilgilenmelerini sağlayacak projeler sunuyoruz. Sivil toplumun çeşitli kesimleriyle, kadınlarımızla, okullarımızla, girişimcilerle el ele vererek müşterek işlere imza atıyoruz. Burada amaç yalnızca vatandaşın belediyenin kamusal alanda yaptığı işlere sahip çıkması değil, aynı zamanda inisiyatif geliştirerek kendini bu kentin etkin bir unsuru, sahibi olarak görmesini sağlamaktır.

Biz Fatih’in ne insanların gelip, daha iyi maddi imkanlara kavuştuğunda terk ettiği bir hana dönüşmesini, ne de nüfusunu kaybetmiş bir müze yerleşim olmasını istiyoruz. Hedefimiz, geçmişle geleceğin, gelenekle modernitenin, insanla çevrenin çatışmadan kucaklaşabildiği bir Fatih oluşturmak.

* Fatih Belediye Başkanı
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.