Haberler

Şehzadeler Şehri'nde tarih yeniden can buldu

Tarih: 10 Eylül 2008 Kaynak: Yeni Şafak
5 Osmanlı padişahına ev sahipliği yapan ve bundan dolayı "Şehzadeler Şehri" olarak anılan Manisa'da bu döneme ilişkin yitirilen tarih yeniden canlandırıldı. 16. yüzyılda Taliki Zade'ye ait minyatürden yola çıkarak yaptırılan 2,20 metre eninde 2,80 metre yüksekliğindeki Saray-ı Amire maketi törenle açıldı.

Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet'ten Kanuni Sultan Süleyman'a 5 büyük padişahın devlet yönetimine hazırlanması nedeniyle "Şehzadeler Şehri" olarak anılan Manisa'da, bu döneme ilişkin yitirilen tarih, sancak merkezi Saray-ı Amire'nin yaptırılan maketiyle yeniden can buldu. Manisa Belediyesi tarafından, Saray-ı Amire'ye ilişkin elde kalan tek veri olan, 16. yüzyıl sonlarında Taliki Zade'ye ait minyatürden yola çıkarak yaptırılan 2,20 metre eninde 2,80 metre yüksekliğindeki Saray-ı Amire maketi törenle açıldı.

Kurtuluş Yıldönümü hediyesi
Manolya Meydanı girişine yerleştirilen maketin açılışına, Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Bülent Kar, Manisa milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Mehmet Çerçi ile İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz ile vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Bülent Kar, törende yaptığı konuşmada, Saray-ı Amire maketiyle Manisalıları kentin tarihiyle ilgili bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyledi.Bir zamanlar Saray-ı Amire'nin bulunduğu Fatih Parkı civarında sarayın bir benzerini inşa etmeyi de hedeflediklerini belirten Kar, "Bugün bu maketi, Manisa'nın kurtuluş yıl dönümünde açıyoruz. İnşallah bir 8 Eylül gününde de bu sarayın bir benzerini açmak nasip olur" dedi.

Saray-ı Amire maketi, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Bülent Kar ve eski TBMM Başkanı AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınçtarafından içinde bulunduğu cam kafes üzerindeki örtü kaldırılarak açıldı.

Saray-ı Amire
Sancak yönetiminin merkezi olan Saray-ı Amire adı verilen Manisa Sarayı'nın yapımına, 1445 yılında Osmanlı Sultanı II. Murat tarafından başlandı, şehzadeler tarafından kullanılmasından vazgeçilmesinin ardından, uzun yıllar bakım ve onarım işleri devam edilerek, ayakta kalması sağlandı.Saray, 1676'da korumakla görevli 200 bostancının görevine son verilmesiyle yıkılma sürecine girdi. Saray-ı Amire'de bugün halk arasında Adalet veya Fatih Kulesi olarak adlandırılan ve bugün Kızılay Manisa Şubesi olarak kullanılan yapı dışında bir bölüm bulunmuyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.