Haberler

Nükleer Enerji protestosu

Tarih: 25 Eylül 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santrali için ihale yapılırken nükleer enerji bir çok noktada protesto edildi. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yaptığı eylemlerde Nükleer santrallerin Türkiye'nin enerji sonununa çözüm getirmeyeceği aksine geri dönülemez çevre sorunlarına yol açaçağı vurgulandı.

Sinop'ta nükleer santral karşıtı protesto eylemi düzenlendi. Sinop Nükleer Karşıtı Platform'un (NKP) düzenlediği ve bazı sivil toplam kuruluşlarının destek verdiği eylem, Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Nükleer santral karşıtı çeşitli sloganların atıldığı ve pankartların açıldığı eylemde katılımcılara seslenen KESK Dönem Sözcüsü ve Sinop NKP Yönetim Kurulu üyesi Kayhan Konukçu, Türkiye'nin tehlikeli bir maceraya sürüklendiğini öne sürdü.

Konukçu, 70'li yıllarda yükselen petrol fiyatlarının da etkisiyle çeşitli ülkelerin yöneldiği nükleer enerjinin bir tuzak olduğunu ve bu tuzağa Türkiye'nin de düşürülmeye çalışıldığını iddia etti.
Eylemde konuşmaların ardından nükleer enerjinin zararlarının anlatıldığı bir tiyatro gösterisi sergilendi.

"Nükleere ihale durdurulacak"
Nükleer Karşıtı Platform üyesi bir grup, Akkuyu nükleer santral ihalesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde protesto etti. Bakanlık binası önünde toplanan grup üyeleri, ''Susma haykır, nükleere hayır'', ''Nükleer ihale durdurulacak'', ''Sinop Çernobil olmayacak'', ''Nükleere inat yaşasın hayat'' sloganları attı. Bir eylemci de elindeki mızrak ve üzerinde ''Hiroşima'dan bu yana nükleere gıcığım'' yazılı kalkan ile dikkat çekti.

Eylem sırasında gaz maskeleri takan grup üyeleri, ellerindeki zilleri çalarak nükleer tehlikeye işaret etti. Yapılan basın açıklamasında, nükleer enerjinin çevre ve halk sağlığını tehdit edeceği belirtilerek, dünyanın hiçbir bölgesinde nükleer atıkların saklanması ve imhası için lisanslı bir depolama alanı bulunmadığı kaydedildi.

Doğada binlerce yıl kalan radyoaktif maddelerin insanlarda bazı kanserlere ve genetik bozukluklara yol açtığına işaret edilen açıklamada, ''hükümetin bilimden, yaşamdan, halktan değil, siyasi ve ekonomik çıkar gruplarından yana tercihte bulunduğu'' öne sürüldü.

Açıklamada, Akkuyu nükleer santral ihalesinin iptal edilmesi istendi. Nükleer karşıtı platform üyeleri, oturma eylemi yaparken, ihaleye katılan 6 firmadan 5'inin teşekkür zarfı vererek çekildiği haberini sevinçle karşıladı ve halay çekip, türküler söyleyerek kutladı. Bu arada oturma eylemi sırasında bazı bakanlık çalışanlarının protestoculara tepki göstermesi üzerine tartışma yaşandı.

Uras: Nükleer santralden vazgeçin
ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Türkiye'nin nükleer santralden vazgeçmesi ve enerji yönetimini yeniden düzenlemesi gerektiğini belirtti.

Uras, yaptığı yazılı açıklamada, Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi için açılan ihaleye tepki gösterdi.

Kurulacak nükleer santralin, Türkiye'nin enerji sorununu çözemeyeceğini, konunun uzmanları, birçok bilim insanı ve değişik meslek odalarının her fırsatta dile getirdiğini savunan Uras, ''Üstelik dünyadaki birçok gelişmiş ülke, ardı ardına nükleer enerjiden uzaklaşıyor. Ancak, AKP Hükümetinin nükleer santral yapımına ilişkin ısrarı, dünyadaki tartışmaları, gelişmeleri ve yaşanan olumsuzlukları dikkate almaksızın sürüyor'' dedi.

Ufuk Uras, enerji alanındaki ihtiyaçların karşılanmasının, Türkiye'nin mevcut enerji gücünün doğru değerlendirilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yapılandırılmasıyla mümkün olacağını savunarak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ''Pahalı ve canlı yaşamı için yüksek riski olan nükleer santraller yerine ucuz, doğayı koruyan, yerel kaynaklarımızdan daha fazla yararlanan, enerjiyi daha verimli ve etkin kullanan, insan odaklı düşünen enerji politikaları geliştirilmelidir. Nükleer kaza riskleri, yüksek radyoaktivite yayan nükleer atıklar ve bunların güvenli bir şekilde saklanmasının getirdiği masraflar göz önünde tutulursa, nükleer enerjinin getirişinin hiç de ekonomik olmadığı görülecektir. Enerji ihtiyacımızın karşılanması için nükleer santrallere muhtaç değiliz. Nükleer santralden vazgeçin, enerji yönetimini yeniden düzenleyin.''

'Nükleer santral sağlığı olumsuz etkileyecek'

Çeşitli sendika ve odalardan oluşan Temiz Enerji Platformu adına yapılan açıklamada, Türkiye'de nükleer enerji santrallerinin kurulmasının çevre, sağlık, tarım ve güvenlik açısından tehlike oluşturacağı bildirildi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, Platform Koordinatörü Tanay Sıdkı Uyar açıklamalarda bulundu.

Nükleer santralin temiz ve yaşanabilir bir çevrede yaşam hakkını olumsuz yönde etkileyeceğini savunan Uyar, nükleer enerjinin diğer tüm elektrik üretim yöntemlerinden daha pahalı olduğuna dikkati çekti. Uyar, tek bir santralin kurulum maliyetinin 3,5 milyar dolar civarında olduğunu bildirdi.

Dünyada enerji üreten tesislerden yalnızca nükleer santrallerde ortaya çıkan katı atık ve sıvı radyoaktif atığının yatırım masraflarının oldukça yüksek olduğunu dile getiren Uyar, Türkiye'nin coğrafi konumu, yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle dünyanın önde gelen yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının tüm canlılar için olmazsa olmaz olan atmosferdeki oksijeni yakmadan, solunan havayı ve çevreyi kirletmeden temiz enerji üretimine olanak sağladığını kaydeden Uyar, gelişmiş ülkelerin artık elektrik üretimini kömürlü termik santrallerde yapmadığını, güneş ve rüzgar gibi temiz enerji kaynaklarını kullandığını söyledi.

Dünya iklimindeki olumsuz gelişmeleri durdurmanın bir yolunun yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak olduğunu belirten Uyar, nükleer santrallerin uranyumu işlerken bunu çekirdek parçalanması yoluyla yüksek radyoaktivite taşıyan atıklara dönüştürdüğünü, bunun çevreyi kirlettiğini kaydetti.

Enerji ihtiyacının karşılanması için nükleer enerjilere ihtiyaç olmadığını belirten Uyar, dünyada enerji ihtiyacının karşılanmasında nükleer enerjinin hiç önemli bir payının bulunmadığını aktardı.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gençay Gürsoy da nükleer enerjinin toplum sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Oda olarak nükleer enerji santrallerini kurulmasına karşı olduklarını ifade eden Gürsoy, Türkiye'nin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini ifade etti.

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Abdullah Aysu da nükleer enerji santrallerinin kurulmasının tarıma kuraklık olarak yansıyacağını dile getirerek, bunun hem tarımsal faaliyetleri, hem de sağlığı olumsuz etkileyeceğini anlattı.

"Nükleersiz Türkiye"

Yeşiller Partisi ve Çevre Hukuku Derneği üyesi bir grup, Akkuyu'da nükleer santral kurup işletmekle görevli Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş'ye (TETAŞ), ihalenin iptali için dilekçe gönderdi.

Beyoğlu'ndaki Galatasaray Postanesi önünde toplanan gruptan ''Yeşiller Partisi Eşbaşkanı'' sıfatıyla Ümit Şahin, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Akkuyu'da kurulacak nükleer santral için bugünden itibaren dava sürecini başlattıklarını söyledi. İlk adım olarak ihalenin iptali için dilekçe gönderdiklerini anlatan Şahin, iptal istemlerinin gerekçesinin işlemde ''kamu yararı bulunmaması'' olduğunu bildirdi.

Akkuyu için santral izninin 1976'da alınması dolayısıyla süresinin geçtiğini ifade eden Şahin, dilekçeye cevap gelmemesi halinde dava açma haklarının doğduğunu ve bu durumda Danıştaya başvuracaklarını belirtti.

Çevre Hukuku Derneği Başkanı Hasan Sever'in de katıldığı basın açıklamasında ''Nükleersiz Türkiye'', ''Nükleer Enerji=Ölüm'' yazılı pankartlar açıldı. Şahin'in açıklaması sırasında, sözkonusu dilekçe 2 dernek üyesince Galatasaray Postanesi'nden TETAŞ'a gönderildi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.