Haberler

Hattuşa başkent olmadan önce...

Tarih: 29 Eylül 2008 Kaynak: CNN Türk
Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ören yerindeki arkeolojik kazıların başkanı Doç. Dr. Andreas Schachner, çalışmaların en önemli sonuçlarından birinin, Hattuşa'nın başkent olmadan önce burada Karum Dönemi'ne ait bir yerleşimin olduğunun belirlenmesi olduğunu bildirdi.

Hattuşa ören yerinde özel bir firmanın sponsorluğunda sürdürülen kazı çalışmalarına başkanlık yapan Alman Arkeoloji Enstitüsünden Doç. Dr. Schachner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haziranda başlayan 2008 yılı kazı sezonunun kapandığını söyledi.

Ören yerinde yaklaşık 4 aydır sürdürülen kazı çalışmalarına bu yıl ağırlıklı olarak Hattuşa şehir surları içindeki Sarıkale önünde devam edildiğini bildiren Schachner, 35 kişilik ekibin yer aldığı çalışmalarda Hitit uygarlığına ait önemli kalıntıların gün ışığına çıkarıldığını vurguladı.

Sarıkale mevkisindeki çalışmaların en önemli sonuçlarından birinin, Hattuşa'nın başkent olmadan önce burada Karum Dönemi'ne ait bir yerleşimin olduğunun belirlenmesi olduğunu ifade eden Schachner, şöyle dedi:

"Hititlerin burayı başkent olarak seçmesinden kısa bir süre sonra da, MÖ 16. yüzyılın ikinci yarısında aynı bölgede beklenmedik bir şekilde düzgün ve bilinçli bir yerleşimin kurulduğu anlaşılmıştır. Bu durum Hititlerin özgün ve Anadolu'da bu dönemde henüz görülmemiş bir şehir anlayışına sahip olduklarını göstermektedir."

Doç. Dr. Andreas Schachner, geleneksel yöntemlerle yürütülen kazı çalışmalarının yanı sıra yapılan yüzey araştırmaları, jeofizik çalışmaları, botanik incelemeleri, çivi yazılı belgeler ve mevcut mimari unsurlar üzerindeki çalışmalar sonucunda Hitit İmparatorluğu'nun en önemli idari ve kült merkezi hakkında yeni bilgiler edinildiğini kaydetti.

"Eşi ve benzeri olmayan yapılar bulundu"
Kazı çalışmalarının ikinci etabının, Sarıkale'nin güneybatısında, Orta Plato olarak adlandırılan alanda sürdürüldüğünü belirten Kazı Başkanı Schachner, 2006 yılından beri kazı çalışmalarının sürdüğü bu alanda, düzgün planlanmış ve kısmen iyi korunmuş büyük bir yapının önemli bir bölümünün açığa çıkarıldığını söyledi.

MÖ 1400 dolaylarına ait olduğu düşünülen yapının Hitit Dönemi'nde bir yangın geçirdiği ve daha sonra tamir görüp yeniden kullanıldığının anlaşıldığını dile getiren Schachner, şöyle devam etti:

"Tamirden sonraki dönemde Hitit dünyasında eşine az rastlanan bir oda envanteri bulunmuştur. Yaklaşık 80 adet tabakla birlikte şimdiye kadar benzeri görülmemiş iki büyük vazo yan yana gün ışığına çıkarıldı. Bunlardan bir tanesi daha önceden de bildiğimiz vazo tiplerindendir. Ancak ağız kenarı şehir surunda gördüğümüz mazgallarla süslenmiş tek örnektir. Bu vazonun yanında yine eşine rastlanılmamış, yaklaşık 1.85 boyunda ve boğa başı şeklinde akıtacağı olan büyük bir vazo daha bulunmuştur. Hitit yazılı belgelerinde anlatılan libasyon ritüellerinde kullanıldığı düşünülen bu iki ünik eser ve etrafındaki diğer kaplar bu iki vazonun ortak ritüellerde kullanıldığını düşündürmektedir."

İçinde bulundukları yapının tapınak özellikleri göstermemesi ve aynı alanda ele geçen diğer küçük buluntuların ilk değerlendirmelerinin, bu yapının dini amaçlı kullanılmadığını gösterdiğini belirten Schachner, "Eldeki sonuçlar burasının Hitit başkentinin ileri gelenlerinden birisine ait olduğunu düşündürmektedir. Bu önemli yapıdan alınan botanik örnekleri ve hayvan kemikleri gibi buluntuların analizleri sonucunda daha kesin bilgilere ulaşılacak ve daha net tarihlendirmeler yapılabilecektir" dedi.

Andreas Schachner, açığa çıkartılan bu önemli eserlerin, restorasyon çalışmaları sonrasında orijinallerine en yakın duruma getirilerek Boğazkale Müzesi'nde sergilenmeye başladığını bildirdi.

Türkiye'nin ilk arkeolojik kazıları arasında yer alan Hattuşa kazılarının 102 yıldır sürdürüldüğüne dikkati çeken Doç. Dr. Andreas Schachner, bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda tarihi başkent Hattuşa'nın yüzde 30'unun gün ışığına çıkarıldığını sözlerine ekledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.