Haberler

Çevre uyumuna 20 milyar Euro

Tarih: 2 Ekim 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Bülent Sarıoğlu
AB'ye uyum programına göre, 7 yılda çevre için 20 milyar Euro yatırım yapılacak. Bunun bir bölümü AB fonlarından karşılanacak. Ancak bu yılın sonuna kadar maden atıklarının kontrolü, hurda taşıtların çevreye uyumu, kömürle çalışan santrallardan yayılan duman, toz ve gazın önlenmesi için yönetmeliklerin çıkarılması gerekiyor.

Avrupa Birliği'ne uyum programının en önemli ayağını oluşturan çevre projeleri, hükümet iradesinin bu alanda bir an önce güçlü şekilde ortaya konmasını bekliyor. Hükümetin 2008 için verdiği sözlerde geri kalması, gelecek yıllara ilişkin beklentilere de gölge düşürüyor. Ulusal Program'a göre, gelecek 7 yılda çevre için 20 milyar 740 milyon Euro yatırım yapılması öngörülüyor. Bir bölümü AB fonlarından karşılanacak olan bu kaynaktan 18 milyar Euro'nun sadece 'su idaresi' için kullanılması gerekiyor.

Programa göre, bazı temel düzenlemelerin 2008 sonuna kadar yani önümüzdeki 3 ay içinde tamamlanması gerekiyor. Bunlar arasında atık elektrikli ve elektronik eşyaların geri dönüşümü veya imhası için kontrol yönetmeliği hazırlanması da bulunuyor. Ayrıca maden çıkarılması sırasında oluşan kirlilik ve hafriyatı bertaraf etmek amacıyla maden atıklarının kontrolüne ilişkin düzenlemelerin yürürlüğe girmesi gerekiyor. 2008 sonuna kadar, Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Yönetmeliği'yle hurda taşıtların çevre ile uyumlu geri dönüşümü veya bertaraf edilmesi de vaat edildi. Kömürle çalışan santrallerden yayılan duman, toz ve gazın Büyük Yakma Tesisleri Yönetmeliği ile önlenmesi de 3 aylık hedefler arasında yer alıyor. Aynı programa göre, bu yıl içinde Fok Yavrularının Derileri ve Bunlardan Elde Edilen Ürünlerin İthaline İlişkin Yönetmelik çıkarılarak, bu ürünlerin ticari amaçlı dolaşımı engellenecek. Programdaki bazı düzenlemeler şöyle:

'Kirleten öder' ilkesi
Çevrede "kirleten öder" ilkesini temel alan Ulusal Atık Yönetimi Planı ve Çevresel Sorumluluk Hakkında Yasası hazırlanacak. Bu yasanın gelecek yıl yürürlüğe girmesi öngörülüyor. 2012'ye kadar Biyogüvenlik Yasası çıkarılarak, genetiği değiştirilmiş organizmaların riskleri önceden belirlenecek ve tek elden yönetim sağlanacak.

Temiz hava merkezi
2011'de Marmara'da Bölgesel Temiz Hava Merkezi kurularak 39 ölçüm istasyonu devreye alınacak. Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türleriyle İlgili Sözleşme (CITES) kapsamında ofisler kurulacak. 2011'den itibaren akümülatör ve pillerin çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek özellikle olması sağlanacak. Ayrıca pillerin evsel atıklardan ayrı toplanmasın sağlayacak sistem kurulacak. Yerel yönetimlerde atık yakmadan sorumlu birimler oluşturulacak. Çevre dostu ürünleri tanımlamak üzere Eko-etiket Yönetmeliği çıkarılacak.

Doğa koruma kurulları
Doğa ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasası çıkarılacak. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na benzer bir yapıda, bağlayıcı karar alabilen Doğa Koruma Kurulları oluşturulacak.

Büyükbaşların ardından koyun ve keçilere de kimlik verilecek. Küçükbaş hayvanların izlenmesi için veri tabanı kurulacak. 22 milyon Euro maliyetle küçükbaşlara küpe takılacak. Trakya bölgesi, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı'nca aşılama yoluyla hastalıktan arındırılmış bölge olarak tanınacak. Balıkçılıkla ilgili özel bir birim kurulacak. Balıkçı tekneleri ölçülerek izlenecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.