Haberler

Bursa'nın 'anıt ağaçları' koruma tedbirlerine rağmen lodosta devriliyor

Tarih: 8 Ekim 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Adem Elitok
Özel bir macunla kaplanan, köklerini korumak için etrafı mantarlara karşı sterilize edilen tarihî çınarlar, şiddetli lodosa yenik düşüyor. 870 anıt ağacı bulunan Bursa, kayıplarına çare arıyor.

Osmanlı Devleti'ni çağrıştıran dev çınarları ile ünlü Bursa, her yıl birkaç çınarını lodosa teslim etmenin üzüntüsünü yaşıyor. 600 yıl ve daha fazla geçmişe sahip çınarları bağrında taşıyan tarihi kent, alınan tüm önlemlere rağmen "anıt ağaç" kaybına uğruyor. Dış etkenlerden korumak amacıyla özel bir macunla kaplanan, köklerini korumak için etrafı mantarlara karşı sterilize edilen tarihi çınarlar, saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreyi bulan şiddetli lodosa yenik düşüyor. Her yıl yerli ve yabancı turistleri kente çeken 600 yıllık İnkaya Çınarı'nın yanı sıra 870 anıt ağacı bulunan Bursa, çarpık kentleşme nedeniyle her geçen gün yeşil örtüsünü kaybettiği gibi, tarihi çınarlarını da bir bir kaybediyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi çınarların tedavi ve restorasyonu yapılıyor. Ağaçların dış etkenlere açık kısımları, daha uzun yıllar dayanmasını sağlamak amacıyla özel bir macunla kaplanıyor. ''Pansukesen izolasyon'' adı verilen su geçirmez, dış etkilere karşı dayanıklı ve ağacın bozulmasını engelleyen özelliğe sahip bu macunla, çınarların ömrünün uzatılması amaçlanıyor. Ayrıca, kök çevresindeki toprak da mantarlara karşı sterilize edilerek, mantara ve çürümeye engel olan suda eriyici bir ilaç veriliyor. Tüm bu çalışmalara rağmen, tarihi çınarlar yıkılmaya devam ediyor. Şiddetli lodosa teslim olan son çınar ise geçen pazar günü Veysel Karani Çocuk Parkı'ndaki 500 yıllık dev çınar oldu. Daha önce onarımı yapılan çınar, saatteki hızı 60 kilometreyi bulan şiddetli lodos nedeniyle köklerinden çıkarak büyük bir gürültüyle devrildi. Haftasonu ve sabahın erken saatleri olması nedeniyle parkta çocuk bulunmaması büyük bir faciayı önledi. Bir diğer çınar vak'ası da Cemal Nadir Caddesi'ndeki Timirtaşpaşa Otobüs Durakları'nda yaşandı. Daha önce onarılan tarihi çınarın kopan dalı, çınarın altında oturan insanların üzerine düştü. İnsanların erken kaçması sayesinde büyük bir facia yaşanmadı.

Çınarları korumada çok geç kalındı
Bursa'da doğup büyüyen 70 yaşındaki Hurşit Uzunkurt, tarihî çınarların dış yüzeylerine yapılan makyajın, çınarları korumaya yetmediğini belirtiyor. Veysel Karani Mahallesi'ndeki onlarca çınarın, dış yüzeyleri özel macunla kaplanmasına rağmen teker teker yıkıldığını hatırlatan Uzunkurt, çınarların korunması için alınan önlemlerin çok geç kaldığını dile getiriyor. Kendi mahallelerinde bakımı yapılan, ancak her an yıkılacak diye korkuyla izledikleri onlarca çınar olduğunu ifade eden Uzunkurt, bu çınarları korumanın neredeyse imkansız hale gelmesinden yakınıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.