Haberler

TOKİ bilimsellik adına üniversite ile el ele

Tarih: 10 Ekim 2008 Kaynak: Hürriyet
TOKİ Başkanı Bayraktar, "el yordamı ile değil, bilimsel kaide üzerine oturtarak işlerimizi yürütmek için, üniversiteler ve belediyeler ile işbirliği yapacağız " dedi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, "el yordamı ile değil, bilimsel kaide üzerine oturtarak işlerini yürütmek için üniversiteler ve belediyeler ile işbirliği yapacaklarını söyledi.

Dünya Habitat Günü nedeniyle TOKİ’de düzenlenen toplantıda konuşan Bayraktar, gelecekte insanların 3’te 2’sinin şehirlerde yaşayacağını öngörerek projeler geliştirdiklerini, insanların mutlu, huzurlu ve güvenli ortamlarda yaşamasını sağlamak üzere, modern çağın gerektirdiği donatıların konut projelerine aktırıldığını belirtti. Türkiye’nin acil ihtiyaçları dikkate alınarak 6 yıldır konut sektöründe bir atak gerçekleştirdiklerine işaret eden Bayraktar, ancak artık, daha planlı, programlı hareket etmek için üniversiteler ile işbirliği halinde daha ciddi bir yaklaşım sergileyeceklerini kaydetti.

Bütün çalışmalarında insanı odak aldıklarını ifade eden Bayraktar, "En iyi olanı gerçekleştirmek için kurumsal taassubu da bıraktık. İş yapın, yapılan işin başarısı kime ait olursa olsun, anlayışı ile hareket ediyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalar sonucunda, bugün, TOKİ olarak daha gelişmiş, azimli ve gayretli durumdayız" dedi.

ODTÜ’nün katkısı
Bu anlayış ile İstanbul Kayabaşı’nda uygulanması öngörülen projenin yeniden ele alındığını, Küçükçekmece Belediyesinin önerileri ve ODTÜ Mimarlık Araştırma Tasarım Planlama ve Uygulama Merkezinin (MATPUM) araştırma sonuçları doğrultusunda "doğayı daha fazla koruyan, ekolojik sistemle dost, çevrenin ön plana çıkarıldığı, düşük yoğunluklu bir yerleşim bölgesi" oluşturmak üzere projenin değiştirildiğini bildiren Bayraktar, bölgede, TOKİ’nin 40 bin, özel sektörün de 20 bin konut yapacağını söyledi.

Değerler sistemi
TOKİ Başkanı Bayraktar, "Kayabaşı, kentsel tasarıma dayalı, dünya standartlarında iddialı bir proje... İstanbul’un en büyük meydanları, en geniş yeşil alanları burada olacak" dedi.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Pamir de toplantıda, "Toplu Konut Projelerinde İnsan ve Çevre İlişkisi/ Toplu Konutlar İçin Değerler ve Standartlar Geliştirme Çalışması" sonuçları hakkında bilgi verdi. Çalışmada öncelikle bir "değerler sistemi" geliştirildiğini belirten Prof. Dr. Pamir, bu değerler sisteminin sac ayaklarını, "engelsiz tasarım, emin ve güvenli tasarım, enerji duyarlı tasarım, ekolojik tasarım" gibi değişkenlerin oluşturduğunu söyledi.

İnsan-çevre ilişkileri
Kentsel ve yapı tasarımında üretilen çözümler ve standartlar sayesinde, toplu konut tasarımlarında "insan-çevre ilişkileri" ve "evrensel tasarım ilkeleri"nin ön plana çıkacağını, konut alanlarında "kamu, yarı kamu, yarı özel ve özel mekan" çözümleme bandının "kamu/özel karşıtlık mekanının" yerini alacağını anlatan Prof. Dr. Pamir, araştırma sonuçları kullanılarak, "Türkiye’deki konut yerleşimleri ile ilgili değerlerin gözetildiği, öngörülen yeni yaşam tarzları, yeni komşuluk ve topluluk anlayışlarının dikkate alındığı tasarım anlayışı ile 20 bin-25 bin kişilik yeni şehirler tasarlanabileceğini kaydetti.

Kentselleşen fakirlik
Birleşmiş Milletler, 2008 yılı Dünya Habitat Günü için hızlı kentleşmenin sorunları ve çevreye etkileri konusunda farkındalığı artırmak, fakirliğin kentselleşmesine dikkat çekmek amacıyla "ahenkli kentler" temasını seçti. Bu yılki etkinlikler Angola’nın başkenti Luanda’da gerçekleştirilecek. Angola’daki kutlamalar, dünyaya, yıllar süren çatışmaların ardından, kentsel altyapı, servisler ve yeni bir kentsel dönüşüm stratejisiyle ülkenin ahenkli kentler kurma yolunda nasıl ilerlediğini gösterecek. Dünya Habitat Günü mesajının desteklenmesi için 3-7 Kasım’da Çin’in Nanjing kentinde yapılacak olan Dünya Kent Forumu’nun dördüncüsünde de "ahenkli kentler" konusu ele alınacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.