Haberler

Kentlerin ve Mimarlığın Geleceğine İstanbul'da Işık Tutulacak

Tarih: 10 Ekim 2008 Yazan: Ömer Yılmaz

Dubai Merkez Kütüphanesi, Mete Arat

Dünyanın farklı köşelerinde kentleri biçimlendiren, yepyeni mimari akımlara yön veren 8 ünlü mimar, 15-17 Ekim tarihleri arasında Harbiye’de düzenlenen ArkiPARC 2008 etkinliğinde geleceğe dair görüşlerini kendi projeleri ve tecrübeleri üzerinden aktaracak.

“Kentsel Kalite için Diyalog” teması altında yüzden fazla konuşmacının katılacağı ArkiPARC 2008’de “Mimarlardan Gelecek Öngörüleri” adı altında ayrı bir seri konferans düzenleniyor. Bu konferanslara Amerika’dan Danimarka’ya uzanan farklı coğrafyalardan 8 ünlü mimar katılarak kentlerin ve mimarlığın geleceğine dair öngörülerini izleyicilerle paylaşacak.

15 Ekim’deki ilk konferans dünyanın en köklü ve en büyük mimarlık ofislerinden biri sayılan Amerika kökenli SOM’in ortaklarından ve üst düzey yöneticilerinden biri olan Mustafa Kemal Abadan tarafından verilecek. Özellikle büyük ölçekli projelerde tasarımları yöneten Abadan UBS'in (İsviçre Bankası) New York dışında gerçekleştirdiği büyük bir projede tüm tasarım sorumluklarını üzerine alarak kendisini kanıtladı. Bu proje sonunda 1995'de SOM'in ortakları arasına seçilen Abadan aynı zamanda şirketin hem en genç hem de ilk yabancı ortağı olma sıfatına sahip oldu. Son 7 senedir SOM bünyesinde kendi projelerini yürüten Mustafa Kemal Abadan, hem Amerika hem de Dünya'nın çeşitli ülkelerinde faal olarak bulunuyor.

Abadan’ın ardından kürsüye çıkacak konuşmacı, LAB Architecture Studio’nun kurucularından Peter Davidson olacak. LAB’ın Melbourne, Londra, Dubai ve Sangay’da ofisleri bulunuyor. 2002’de tamamlanan ve kamusal alanların 21. yy’da çağdaş toplum formlarına nasıl uyarlanabileceğini gösteren Melbourne’deki Federasyon Meydanı Peter Davidson’un firmasının en çok bilinen projeleri arasında. LAB, Orta Doğu, Gürcistan, Avrupa, Birleşmiş Krallık, Asya ve Avustralya’da mimarlık ve sürdürülebilir planlama projelerine sahip. Peter Davidson, Sidney Teknoloji Universitesi’nde (UTS) profesör, Cooper Union ve MIT’de de konuk profesörlük görevlerini yürütüyor.


Millau Viyadüğü, Norman Foster

Aynı günün ikinci oturumunun ilk konuşmacısı ise dünyanın en büyük projelerine imza atan ve Türkiye’de de ofisleri bulunan Foster and Partners mimarlık ofisinin üst düzey yöneticilerinden biri olan Nigel Dancey. Foster and Partners, yaklaşık 40 yıl önce Norman Foster tarafından kurulup sadece İngiltere’nin değil, dünyanın en üretken ve öncü mimarlık ofislerinden biri haline geldi. Son olarak Pekin Havalanı’nda 1 milyon metrekarelik terminal binasınının inşaatını tamamlayan Foster and Partners Mimarlık Ofisi'nin ortaklarından Nigel Dancey, İstanbul’a dünyanın her köşesindeki proje deneyimlerini taşıyacak, mimarlık ve şehircilik ile ilgili öngörülerini anlatacak.

Dancey’in ardından kürsüye gelecek olan konuşmacı, Türkiye’de de bir projeye imza atmış ünlü Danimarkalı mimarlık ofisi 3XN’nin kurucularından Kim Herforth Nielsen olacak. Nielsen’in yönetimindeki 3XN, Danimarka Elçilik binası, Kopenhag Mimarlar Binası, Amsterdam Müzik Binası, Ørestad Koleji ve Liverpool Müzesi’ne imza attı. Öte yandan 3XN, İzmir yakınlarındaki Çandarlı’da büyük ölçekli bir müstakil konut sitesinin de tasarımını yaparak, Türkiye’de çalışmaya başlayan dünyanın önemli mimarlık ofisleri arasında yerini aldı. Nielsen, dünyanın pek çok bölgesindeki deneyimlerini anlatırken kent ve mimarlığın geleceği ile ilgili fikirlerini de ArkiPARC katılımcıları ile paylaşmış olacak.

ArkiPARC’in ikinci gününde “Gelecek Öngörüleri” serisi altındaki ilk konuşmacı ise Türkiye’den mimar Emre Arolat. Çalışmalarına 2004 yılında Gonca Çırakoğlu ile birlikte kurduğu EAA - Emre Arolat Architects’de devam eden Arolat, 2006 yılında, Dalaman Havalimanı yapısı ile Türkiye’den katılımlarda ilk kez uluslararası AR Awards For Emerging Architecture, Highly Commended Ödülü’nü kazandı. Yine Türkiye’den katılımlarda ilk kez olarak 2005 yılında Minicity Model Parkı Projesi, Mies van der Rohe Avrupa Ödülleri kapsamında seçilmiş projeler arasında yer aldı. Türkiye’nin en üretken mimarlık ofislerinden birinin başında yer alan Arolat, ArkiPARC katılımcıları ile Türkiye perspektifinden kentlerin ve mimarlığın geleceğine dair görüşlerini, kendi proje deneyimleri üzerinden anlatacak. Emre Arolat aynı zamanda ArkiPARC 2008 Danışma Kurulu Üyesi ve ArkiPARC Ödülleri kapsamında dağıtılan RAF Ödülleri 2008'in jüri üyesi.


Villa Nurbs, Enric Ruiz Geli

Arolat’tan sonra kürsüye İspanya’nın genç ama dikkat çekici mimarlık ofislerinin arasında yer alan Ecosistema Urbano’nun kurucularından mimar Jose Luis Vallejo geliyor. Ecosistema Urbano yeni mimari projelerin araştırma ve ekolojik tasarımına odaklanan mimarlık ve mühendislik takımı olarak 2000 senesinden beri 30’dan fazla ödül kazandı. 2007’de Mies Van der Rohe ödülü için finalist olan ve tüm dünyadan 400’den fazla takımın arasından seçilerek çalışmalarıyla Architectural Review Award ödülünü alan Ecosistema Urbano, son iki senedir, 30 ülkede 80’den fazla medya yayınında yer aldı. Genç yaşına rağmen dünyada 25’den fazla enstitü ve üniversitede dersler veren Vallejo, özellikle sürdürülebilir kentleşme ve yeşil mimari çerçesinde gelecekle ilgili öngörülerini projeleri üzerinden anlatacak.

Günün ikinci oturumunda ise deneysel çalışmaları ile parlayan ünlü İspanyol mimarlık ofisi, Cloud 9’un kurucusu Enric Ruiz Geli ArkiPARC katılımcılarına sıradışı projelerini anlatacak. Malzeme ve teknolojinin sınırlarını zorlayarak mimarinin alışılageldik çerçevesinin dışına çıkan Ruiz Geli’nin Türkiye’de projelerini ilk kez sunacak olması ile ArkiPARC 2008’e önemli bir katkıda bulunacak.

“Gelecek Öngörüleri” serisinin son konuşmacısı ise, Galatasaray Stadı ile gündeme gelen mimar Mete Arat olacak. Mimarlık eğitimini Stuttgart Üniversitesi’nde alan ve 1971’den beri Almanya’da mimari üretimlerine devam eden Arat, 1976 yılında BDA (Alman Mimarlar Birliği) üyesi oldu. 1982-1991 yılları arasında Prof. H. D. Kaiser ile proje ortaklığı yaptı. 1992 yılında Arat-Seigel & Partners’ı Henner Seigel ile birlikte kurdu. Türkiye’de daha çok Galatasaray Stadı ve Zorlu Center Projesi yarışmasına katılımı ile gündeme gelen ASP Architekten’in ortağı Arat, dünya çapında pek çok projeye imza atmış bir mimar olarak bu deneyimleri çerçevesinde kentleşme ve yeni mimarlık eğilimleri ile ilgili görüşlerini ArkiPARC 2008 çerçevesinde katılımcılarla paylaşacak.

“Gelecek Öngörüleri” serisi ile Türkiye’de ilk kez ArkiPARC’da, dünya çapında projelere imza atan 8 mimar, iki gün içinde kendi projelerini anlatırken konferans serisine katılacak mimarların sunumları ile kentsel kalite için çok değerli fikir ve vizyon paylaşılmış olacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.