Haberler

Boğaz’ın altından yürüyerek geçti

Tarih: 14 Ekim 2008 Kaynak: Olay
Avrupa ile Asya’yı Boğaz’ın altından raylarla birleştiren Marmaray Projesi’nin dün en önemli ayağı tamamlanırken, Başbakan, iki kıta arasını denizin altından yürüyerek geçti.

Marmaray Projesi kapsamında batırılan son tüp tünelin birleşim kapısının açılışı için düzenlenen törenin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yanındakilerle birlikte Üsküdar’dan Sarayburnu’na kadar Boğaz’ın altından yaya olarak geçti.

Üsküdar Kız Kulesi’nin yanında bulunan tüp batırma şantiye alanında düzenlenen törenin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beraberindekilerle yaklaşık 60 metre derinliğindeki tünele inerek son tüp elemanının birleşim kapısının açılışını gerçekleştirdi. Başbakan daha sonra yanındakilerle birlikte Boğaz’ın altından Sarayburnu’na kadar yaya olarak yürüyüp geri döndü.

Törende konuşan Erdoğan, İstanbul Boğazı’nın, Marmaray Projesiyle Asya ile Avrupa arasındaki köprü görevini daha da somutlaştırdığını belirterek, ‘Sadece boğazın iki yakasını değil, kıtaları, ülkeleri ve halkları da birleştirmiş olacak’ dedi.
Başbakan Erdoğan, ‘Bugün İstanbul için, Türkiye için, hatta Avrupa-Asya için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz’ dedi.
Erdoğan, Marmaray adını verdikleri projede bugün çok önemli bir etabın tamamlandığını dile getirerek, 11 tüpün son ikisinin de bağlantısını gerçekleştirerek Boğaz’ın iki yakasını birleştirdiklerini söyledi.

Boğaz’ın altına bir tüp geçit yapma fikrinin çok eskilere dayandığını, 1860 yılında Boğaz’a bir tüp geçit yaparak demir yolu geçişini sağlamak üzere fikirler oluşturulduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, sonraki yıllarda da hep bu konunun gündemde olduğunu, bu projeyi somutlaştırmak, eylem planına geçirmek, görünür hale getirmek ve gerçekleştirmenin kendilerine nasip olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
‘Bugün İstanbul’un ve Türkiye’nin tam 148 yıllık bir hayalini de gerçekleştiriyoruz. Marmaray ile birlikte dünya ulaşım sektöründe birçok ilke de imzamızı atıyoruz. Dünyada iki boğazı birleştiren en derin tüp geçit, Amerika’nın San Francisco eyaletinde bulunuyordu. Bu tünelin deniz yüzeyinden derinliği 45 metre. Bizim şu anda gerçekleştirdiğimiz bu proje, Marmaray, deniz yüzeyinden 60 metre derinliğe kadar iniyor. Üstelik bu geçiş iki ters akıntının olduğu bir Boğaz’da gerçekleşiyor. Hele bugün bu akıntı, çok daha açık ve net ortada. Yani buradan görüyorsunuz, aşağıya doğru bir akıntı var ama altta da Karadeniz’e doğru bir akıntı var. Böyle bir zeminde, böyle bir bölgede bu çalışma yapılıyor. Bu özellikleriyle Marmaray, dünyanın ve asrın projesi sıfatını ziyadesiyle hak ediyor. Milletçe bizler için haklı bir gurur vesilesi oluşturuyor.’

Başbakan Erdoğan, Marmaray’ın tamamlanmasıyla Gebze-Halkalı arasında trenle yolculuğun 105 dakikaya ineceğini, şu anda bu mesafenin 185 dakikada alınabildiğini dile getirerek, projenin tamamlanmasıyla Bostancı-Bakırköy arasının 37 dakika, Sögütlüçeşme-Yenikapı arasının 12 dakikaya, Boğaz’ın iki yakası arasının yani Üsküdar-Sirkeci arasının ise 4 dakikada alınabileceğini kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Bunun İstanbul trafiği için, özellikle Boğaz trafiği için oluşturacağı rahatlığı eminim tahmin edebiliyorsunuz. Gebze ile Halkalı arasında her 2 ila 10 dakika arasında bir sefer yapılabilecek. Bir yönde saatte ortalama 75 bin yolcu taşınacak. Bu hatta yapılacak bağlantılarla sadece hat üzerindeki istasyonlara değil, örneğin Taksim’e, Levent’e, Şişli’ye, Ayazağa’ya, bunun yanında artık Anadolu yakasından ulaşım hızlı, konforlu, güvenilir şekilde sağlanmış olacak.

İstanbul’da şu anda raylı toplu taşımanın oranı yüzde 8 civarında. Marmaray’ın tamamlanmasıyla raylı toplu taşımanın ağırlığını yüzde 28 oranına çıkarmış olacağız. Buraya dikkat ediniz. Bu hat Londra’dakinden, Paris’tekinden böylece yüksek olacak. Yani bu projeyle İstanbul, İstanbullu kardeşlerim, vatandaşlarım, ulaşım noktasında rahat bir nefes alacaklar. Bu proje sadece İstanbul için değil, Avrupa ve Asya için de büyük önem arz ediyor. Marmaray Projesi sadece Gebze’yi Halkalı’ya bağlamıyor. Marmaray, Londra’yı Pekin’e demir yollarıyla bağlayan bir proje olma özelliğini de taşıyor.’

Recep Tayyip Erdoğan, en son Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesini hayata geçirdiklerini ifade ederek, ‘Bununla ilgili hazırlıkları tamamladık. Geçtiğimiz aylarda projeye start verdik. Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars projeleri de tamamlandığında Pekin’den Londra’ya demir yollarıyla kesintisiz bir hat sağlanmış olacak. İstanbul Boğazı, Marmaray Projesiyle birlikte Asya ile Avrupa arasındaki köprü görevini daha da somutlaştıracak. Sadece Boğaz’ın iki yakasını değil, kıtaları, ülkeleri ve halkları da birleştirmiş olacak’ dedi.

Yol Medeniyettir...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ölü saat denilen 23.00 ile 06.00 saatleri arasında bu hattan yük trenleri işleyeceğini ve bunun da bölge ticaretine önemli bir katkı sağlayacağını kaydetti.

Yolun medeniyet demek olduğunu ve yolun gitmediği ve ulaşmadığı yere, medeniyetin, refahın, barışın, huzurun, hatta kültürün, sanatın, bilginin de ulaşmasının mümkün olmadığını anlatan Erdoğan, ‘Günlük yaşamda her dakika, her saniye de büyük önem taşıyor. Adeta ruh hastası, sinir hastası olur hale geliyoruz bu nedenlerden’ diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.