Haberler

ArkiPARC 2008 Kapılarını Açtı!

Tarih: 15 Ekim 2008 Yazan: Gül Keskin
Arkitera Mimarlık Merkezi’nin iki yıllık hummalı çalışmasının ürünü, Türkiye’de ilk kez mimarlık, inşaat ve gayrimenkul sektörlerini tek çatı altında birşetiren en kapsamlı etkinlik olma özelliğine sahip ArkiPARC 2008, 15 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Dünya’dan ve Türkiye’den pek çok önemli kurumun temsilcileri, gayrimenkul profesyonelleri, planlama uzmanları ve mimarların katıldığı tören, Arkitera Mimarlık Merkezi’nin kurucu ortaklarından Ömer Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında, ArkiPARC 2008’in hayata geçmesine destekleriyle katkıda bulunan ana sponsorlar VitrA, Siemens Ev Aletleri ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı; sponsorlar Philips, Marshall, Dumankaya, Sur Yapı, Nurus, Feniş, İstanbul Mortgage, Thea/Viko, Işık Yapı Denetim, Eroğlu Yapı, Tuna Ofis ve Soyak Yapı; İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı’na destekleri için teşekkür eden Yılmaz, geçtiğimiz hafta 8. yaşını kutlayan Arkitera Mimarlık Merkezi’nin, mimarlığın Türkiye’de nitelikli bir şekilde uygulanabilmesi ve mimari kalitenin çağdaş ülkeler seviyesine gelmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü, gelecek yıl ArkiPARC etkinliğini her yıl aynı şekilde düzenlemeyi planladıklarını ifade etti.

Ömer Yılmaz’ın kürsüyü devrettiği ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, ABD’de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizle ilgili olarak mortgage sistemine yüklenmenin yanlış olduğunu, krizin daha çok yanlış yönetim ve planlama kaynaklı olduğunun altını çizdi. Sur, Türkiye’nin 2001 yılında yaşadığı ekonomik kriz sonrasında alınan önlemler sayesinde, küresel krizden, diğer ülkelere nazaran daha az etkilendiğini; bu nedenle Türkiye için pek çok fırsat doğdunu, bu fırsatların iyi değerlendirilebilmesi için yeni yatırım alanları yaratarak sermayenin yurt içinde kalmasını sağlamak gerektiğini belirtti.

Haluk Sur’dan sonra konuşmasını yapmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ı temsilen, İBB Başkan Danışmanı ve İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi (İMP)’nin Başkanı İbrahim Baz, sürdürülebilir ve planlı kentleşmenin önemini, Türkiye’nin yaşadığı tecrübelerle farkındalığının arttığını, hızlı kentleşmenin beraberinde getirdiği sorunların tek başına yönetim ya da planlama ile çözülemeyeceğini ifade etti.

Açılışın bir diğer konuşmacı ise TOKİ (Toplu Konut İdaresi) Başkanı Erdoğan Bayraktar’dı. Bayraktar, TOKİ’nin Türkiye genelinde yürüttüğü çalışmalara değinerek, Türkiye genelinde de İstanbul’un çevresindeki İzmir, Bursa ve Yalova gibi yeni cazibe merkezleri yaratılması gerektiğini söyledi. Çoğu kent düzenlemesinin mimarlık ilkelerinden yoksun olduğunu, bu kentlerin ekonomik ve yasal düzenlemelerle desteklenmesi gerektiğini ve her kentin kendine özgü bir kimliğinin olmasının zorunluğunu ifade etti.

ArkiPARC 2008 Açılış Töreni’nin tamamlanmasının ardından etkinliğin özel konuşmacılarından İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof.Dr. Murat Güvenç, “kentsel kalite” meselesinin nasıl kavramsallaştırması gerektiğiyle ilgili bir konuşma yaptı. “Kentsel kalite” deyiminin sık ancak yanlış kullanıldığını, kentsel kaliteden ne anlaşılması gerektiğinin bilinmediğini belirten Güvenç, bunun nedeninin de kentsel kalitenin ne olduğunu belirleyecek herhangi bir uluslararası standart bulunmaması olarak açıkladı.Güvenç, kentin dünyada tanımlanması en zor formasyon olduğunu, kentsel kalitenin belirlenebilmesi için evler, ticaret, ulaşım gibi kentsel yapı bileşenlerinin bir araya geliş biçimlerine bakıldığını dile getirdi. Türkiye’de 1946-1980 yılları arasında yaşanan hızlı kentleşme sonucunda, Osmanlı’dan kalan pek çok sivil mimari eserin yıkılarak, yerine bugünkü müteahhit eliyle yapılmış çok katlı binaların inşa edildiğini söyledi. Özellikle bu dönemde pek çok inşaat malzemesinin yurtdışından ithal edildiğine dikkat çeken Güvenç, 1958’de yaşanan devalüasyon sonucunda bu malzemelerin yurtiçinde üretilebilmesi için Türkiye’de sanayi yatırımlarının yapıldığını, bunun sonucunda da çoğu kentin sanayileşme ile birlikte geliştiğini, 1980 sonrasında ise altyapı yatırımlarının hız kazandığını belirtti.

İstanbul özelinde Avcılar-3. Köprü-Kartal üçgenindeki alanın artık nüfusunun artmadığına dikkat çeken Güvenç, konuşmasını “kentsel kalite”nin projeler mi, projeler demeti dahilinde mi irdelenmesi gerektiğine yönelik sorusuyla tamamladı.

ArkiPARC 2008 etkinliği 17 Ekim 2008 tarihine kadar panel, case study, workshop ve konferanslarla devam edecek.İmaj Galerisi
Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.