Haberler

Efes Antik Kenti Avrupa’da

Tarih: 16 Ekim 2008 Kaynak: NTVMSNBC


Efes Antik Kenti, ‘Ephesos: Architecture, Monuments and Sculpture’ isimli kitaptan seçilen 25 fotoğrafla Avusturya’nın başkenti Viyana’da sergileniyor.

Türkiye’nin en büyük kültürel ve tarihi varlıkları arasında yer alan Efes Antik Kenti’nin, üç ayrı müze ve ören yerine dağılmış olarak sergilenen değerleri Avrupa’da tanıtılıyor. Borusan’ın katkılarıyla Ertuğ & Kocabıyık Yayınları tarafından hazırlanan “Ephesos: Architecture, Monuments and Sculpture” isimli kitaptan seçilen 25 fotoğraf Borusan’ın sponsorluğunda Avusturya’nın başkenti Viyana’da sergileniyor. Sergiyle eş zamanlı olarak “Ephesos: Architecture, Monuments and Sculpture” kitabının lansmanı da Avusturya’da yapıldı. Serginin açılışına Avusturya kültür, sanat, siyaset ve iş dünyasını temsil eden 600’ü aşkın kişi katıldı.

Panoramik ve detay görüntüleri Yüksek Mimar Ahmet Ertuğ tarafından fotoğraflanan ‘Ephesos: Architecture, Monuments and Sculpture’ın metinleri, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü üyesi ve Efes Arkeolojik Kazıları Başkanı Prof. Dr. Fritz Krinzinger’in editörlüğünde, arkeolojik kazılarda bizzat yer alan uzmanlarca hazırlandı.

Viyana’da açılan sergi nedeni ile bir açıklama yapan Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, “Böyle bir projeyi destekleme fırsatı bulduğumuz için çok mutlu ve kıvançlıyız. Tarihi ve kültürel değerlerimiz daha iyi tanındıkça Avrupa kamuoyu ile Türkiye arasındaki kültürel köprülerin güçleneceğine inanıyoruz. Toplumlar arasında kültürel yakınlaşmanın artması, hiç kuşkusuz ülkemizin Avrupa Birliği’ne katılım sürecini de olumlu etkileyecektir. Efes Antik Kenti ile ilgili bu önemli çalışmaya katılan herkesi kutlarım.” diye konuştu.

Avusturya’nın arkeoloji alanındaki çalışmalarının Efes’teki kazılarla paralel olarak başlatıldığını vurgulayan Avusturya Cumhuriyeti Federal Bilim ve Araştırma Bakanı Dr. Johannes Hahn ise, törendeki konuşmasında, Efes’teki kazının 113 yıldır sürdüğünü belirterek şunları söyledi:

“Sadece bu yıl dünyanın 12 ülkesinden 166 bilim insanı 4 ay boyunca projede çalıştılar. Asıl kazı işlerinin yanı sıra mevcut anıtlarla ilgili çalışmalar, yayınlara ilişkin çalışmalar, kamuya açık alanlardaki anıtların muhafaza ve restorasyonları yapıldı. Bugün bize takdim edilen Efes Kitabı bölgenin önemini çok etkili bir şekilde belgelemektedir.

Efes antik kentini yeniden yaratma çabası 19’uncu yüzyıldaki arkeolojik kazılarla başladı. 1954’ten bu yana Efes kazı, restorasyon ve rekonstrüksüyon projesi Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülüyor. Uzmanlar bugüne kadar Efes Antik Kenti’nin ancak dörtte birinin ortaya çıkarılabildiğini düşünüyorlar.

25 fotoğraftan oluşan sergi Ocak 2009’a kadar açık kalacak. Sergi sona erdikten sonra fotoğraflar, bu yıl 30. kuruluş yıldönümünü kutlayan Viyana Efes Müzesi’ne bağışlanacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.