Haberler

"Türkiye Kyoto'ya hazır"

Tarih: 22 Ekim 2008 Kaynak: NTVMSNBC
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olarak BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında verilen uyum fonlarına ihtiyaç duyduğunu ancak mevcut yapıda bu fonlardan faydalanılamadığını belirtti.

Veysel Eroğlu, milletvekillerine dağıtılmak üzere hazırlanan, ''İklim Değişikliği ve Yapılan Çalışmalar'' adlı kitapçıkta, iklim değişikliği üzerine yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'nin, sözleşmenin temel amacının başarıya ulaşması bakımından uluslararası işbirliği faaliyetlerini tümüyle desteklediğini vurgulayan Eroğlu, 2012 sonrası iklim değişikliği yönetiminin, sözleşmenin temel prensibi olan, ''Ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ilkesi'' ve tarafların ulusal, özel şartlarını kapsayacak şekilde oluşturulması gerektiğini belirtti.

Eroğlu, ''Türkiye, AB'ye aday, Kyoto Sözleşmenin Ek-I listesinde yer alan ve gelişmekte olan bir ülke olarak iklim değişikliği ile mücadelede küresel çabalara kendi imkanları ve özel şartları çerçevesinde katkı yapmaya hazırdır'' dedi.

Türkiye'nin, yeni iklim değişikliği yönetiminde sosyo-ekonomik kalkınma seviyesine uygun bir konumda yerini almak istediğini ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

''Türkiye, sorumlulukların paylaşılması konusunda, taraflar arasında farklılaştırma yapılmasının önemli olduğunu, taraflar arası farklılaşma ve ilerideki sorumluluklar veya yükümlülükler tanımlanırken, tarihsel sorumluluk, sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesi ve ulusal kapasitelerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini, sosyo-ekonomik gelişmişlik parametreleri çerçevesinde; kişi başı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), kişi başı emisyon, kişi başı birincil enerji tüketimi, insani kalkınma endeksi, nüfus büyüme oranı, Ar-Ge harcamaları gibi kriterlerin dikkate alınabileceğini düşünüyor.

Türkiye, yeni iklim değişikliği yönetiminin günün şartlarına göre kendini yenileyebilecek dinamik ve sistematik olması gerektiğini önemsemektedir.

Ülkemiz iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmaları kendi imkanları ölçüsünde yapmakta olup, gelişmekte olan bir ülke olarak teknoloji transferi ve finansal kaynaklar konusunda işbirliğinin önemli olduğunu düşünüyoruz.''

"Türkiye Fonlardan Yararlanamıyor"
Türkiye'nin, 21-27 Ağustos 2008'de Akra'da yapılan toplantılarda, ''farklılaşma'' konusunda bir çalışma yapılmasını talep ettiklerini belirten Eroğlu, ''Türkiye gelişmekte olan bir ülke olarak uyum fonlarına ihtiyaç duymakta ve mevcut yapıda bu fonlardan faydalanamamaktadır. Yeni iklim değişikliği yönetiminde, mevcut uyum fonlarının etkinliği, yeterliliği ve ulaşılabilirliği konusunda yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır. Tarafların uyum fonlarından faydalanmasında; ülkelerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine olan hassasiyeti, risk seviyesi ve uyum tedbirlerini karşılayacak teknik ve finansal kapasiteleri dikkate alınmalıdır'' dedi.

Türkiye'nin, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmaları kendi imkanları ölçüsünde yaptığını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

''Gelişmekte olan bir ülke olarak teknoloji transferi ve finansal kaynaklar konusunda işbirliğinin önemli olduğunu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında işbirliği imkanlarının geliştirilmesi önem arz etmekte olup, bu yönde bir işbirliği mekanizması kurularak faaliyetlerin somutlaştırılması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Teknoloji transferi ile birlikte 'know-how' transferinin de önemli olduğunu, mali desteklerin taraflara aktarılmasında tek kriterin mevcut Sözleşme eklerinin olmaması, tarafların ihtiyaç ve kapasitelerine göre bir mekanizma belirlenerek, finansman imkânlarının ülkelerce kolayca erişilebilir olması gerektiğini düşünüyoruz.

Yeni iklim değişikliği yönetiminde, tarafların ulusal ve özel şartlarına göre esneklik mekanizmalarından faydalanarak iklim değişikliği ile mücadelede maliyet/etkin katkıda bulunmanın yollarının açılmasını önemsemektedir.''
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.