Haberler

Sefalet mi dönüşüm mü?

Tarih: 3 Kasım 2008 Kaynak: Evrensel Yazan: Eylem Lodos
Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evlerinin yıkılmasının ardından 3 yıldır barakalarda yaşayan 18 ailenin yaşadığı sefalet, Türkiye’deki dönüşüme örnek gösterildi. Küçükçekmece Belediyesi, 18 ailenin sokakta kaldığı Ayazma-Tepeüstü Kentsel Dönüşüm Projesiyle 16. Uluslararası Baucon Yapex-Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri ve Yapı Yenileme Fuarı’na katıldı.

Fuarın açış konuşmasını yapan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, halkı layık olmadığı şartlardan insani değerlere sahip olan uygun yerlere taşıdıklarını iddia etti. Konuyla ilgili görüştüğümüz TMMOB İKK Genel Sekreteri Tores Dinçöz ise 18 ailenin mağdur edildiği projenin örnek gösterilmesine tepki gösterirken, Ayazmalılar da Yeniay’a, “Halkı böyle mi insani değerlere sahip olan uygun yerlere taşıdınız” diye sordu.

En başarılı proje iddiası
Aziz Yeniay, Ayazma’da evleri yıkıp insanlara alternatif sunmayan ve yıllardır barakalarda yaşamalarına göz yuman sanki Küçükçekmece Belediyesi değilmiş gibi kentsel dönüşümü sadece binaların yıkılması olarak görmediklerini söyledi. Yeniay, “18 ay gibi kısa bir sürede 2 bin 640 konut tamamladık ve vatandaşlarımızı hiç de layık olmadıkları şartlardan alıp insani değerlere sahip olan uygun yerlere taşıdık” diye konuştu. Bu projede hepsi alanında uzman kişilerden oluşan psikologlar, sosyologlar, anaokulu öğretmenleri ve halkla ilişkiler uzmanlarından faydalandıklarını söyleyen Yeniay, halkın değişime daha kolay adapte olmasını sağlamaya yönelik psikolojik yönü ağır basan ciddi sosyal bir çalışma yaptıklarını anlattı. ‘Yerelden Evrensele’ sloganı kapsamında başlattıkları Kentsel Dönüşüm Projesinin, bu alanda Türkiye’de uygulanan en başarılı projelerden biri olduğunu iddia eden Yeniay, “Yarınlara modern, düzenli, yeşil, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir Küçükçekmece bırakmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Yıllardır sefalet içinde yaşıyoruz
Ayazma’da barakalarda üçüncü kışlarını geçirmeye hazırlanan dönüşüm mağdurları, Aziz Yeniay’ın ‘insani değerlere sahip olan uygun yerlere taşıdık’ sözlerine tepki göstererek ‘barakalarda yaşamaya’ layık olmadıklarını belirtti. Ayazmalılar adına konuşan Kasım Aydın, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evleri yıkılan 18 ailenin yıllardır sefalet içinde yaşadıklarını anlattı. Barakalarda yazın sıcaktan, kışın da soğuktan mağdur olduklarını belirten Aydın, “Yağmur yağıyor su içinde kalıyoruz, çocuklarımız kir içinde. Su yok temizlenemiyoruz. Her yer çöp içinde. Hastalanıyoruz tedavi olamıyoruz. Bu mu Türkiye’ye örnek proje” diye konuştu. Kendilerine evleri yıkılmadan önce Bezirganbahçe toplu konutlarından ev verileceğine dair söz verildiğini vurgulayan Aydın, bu sözlerin aradan yıllar geçmesine rağmen tutulmadığına dikkat çekti. Aydın, “İnsani değerlere sahip olan uygun yerlere taşımak bu mudur” diye sordu.

Adı sosyal diye, proje sosyal olmuyor
Daha önce Ayazma’yı ziyaret ederek orada yaşayan Ayazmalılarla görüşen TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Tores Dinçöz, bir projenin adının sosyal olduğu için o projenin ‘sosyal proje’ olmayacağını vurguladı. Kentsel Dönüşüm Projesinin iyi hazırlanmış örnek bir proje olabileceğini belirten Dinçöz, ancak uygulamanın farklı olduğuna dikkat çekti. Kentsel Dönüşüm Projesi içinde meslek odaları ve üniversitelerin olmadığına dikkat çeken Dinçöz, bu nedenle projelerin ranttan öteye gidemediğini kaydetti.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.